29.6 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMii de candidaţi au trecut prin emoţiile primei zile de examen

Mii de candidaţi au trecut prin emoţiile primei zile de examen

Ieri a început prima sesiune a bacalaureatului, cu proba de verificare a competenţelor de comunicare în limba şi literatura română.

La nivelul judeţului Dolj, bacalaureatul a început ieri în 43 de centre de examen, care s-au deschis candidaţilor la ora 9.00. Pentru această primă probă de examen s-au înscris 5.238 de candidaţi, care vor fi evaluaţi până pe 12 iunie. Chiar dacă evaluarea competenţelor nu presupune acordarea unei note care să contribuie la media finală a sesiunii, candidaţii au declarat că au mari emoţii. Mulţi dintre ei chiar şi-au luat caietele sau foile pe care şi-au scris câte o definiţie şi au mai recapitulat în curtea şcolii sau pe holuri, înainte de a intra în sala de examen.
„Am emoţii mari pentru că este primul examen oral pe care îl susţin. Nici nu am curaj să intru în sală, dar aşteptarea îmi dă o stare de agitaţie şi, când mai aud câte un subiect, mi se pare că nu mai ştiu nimic. Mai citesc un pic ca să am toate definiţiile proaspete în memorie şi sper să am un moment de curaj să intru“, a declarat Alina Mihai, de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“.
Subiectele de la limba şi literatura română au vizat citirea unui text la prima vedere şi identificarea stilului funcţional sau nonfuncţional căruia îi aparţine. „S-a urmărit în primul rând pronunţia cuvintelor, precum şi intonaţia, apoi s-a cerut să identificăm stilul funcţional căruia îi aparţine, precum şi emiţătorul sau receptorul mesajului. Nu este foarte dificil, dar emoţiile sunt mari pentru că este şi prima probă a sesiunii“, a precizat Mihai Barbu, alt candidat.  

Răspunsurile, cotate cu trei niveluri
de competenţă

Ieri, proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română s-a desfăşurat până la ora 19.00. „Nu se pot evalua mai mult de cinci candidaţi pe oră. Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15-minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, i se mai acordă alte 10-15 minute“, a precizat preşedintele centrului de examen de la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“.
La finalul evaluării, elevii au primit, în funcţie de răspunsurile date, unul dintre cele trei niveluri de competenţă: „mediu“, „avansat“ sau „experimentat“. Aceste calificative se vor regăsi pe un certificat de competenţe, eliberat special pentru proba de comunicare în limba şi literatura română, document care se va elibera odată cu diploma de bacalaureat. Nici un elev nu pică examenul de competenţe. Prezenţa este condiţia obligatorie pentru promovare. Cei care lipsesc la una din aceste probe nu promovează sesiunea, chiar dacă susţin toate probele scrise, care sunt evaluate cu note.

Subiectele se schimbă în fiecare zi

În ceea ce priveşte subiectele, acestea sunt elaborate de Ministerul Educaţiei şi potrivit reprezentanţilor din comisia de bacalaureat la probele de competenţe, susţinute oral, variantele se schimbă zilnic.
„În intervalul orar 7.40-8.40, s-au primit pe site-ul securizat variantele de subiecte ce vor date elevilor în această zi (n.r.- ieri). La nivelul judeţului nostru, din fericire, în toate cele 43 de centre în care se susţin competenţe au fost ridicate cu succes, fiind după aceea distribuite către profesorii examinatori. Acelaşi proces se va aplica în următoarele zile de evaluare. Subiectele vor fi altele în fiecare zi“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat la nivelul judeţului Dolj.

Centrele din Dolj, cu cei mai mulţi candidaţi

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în prima zi de bacalaureat au fost evaluaţi şi cei mai mulţi candidaţi, iar în zilele următoare se vor mai face evaluări doar în centrele cu foarte mulţi înscrişi. În această categorie se înscriu Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“, cu 539 de înscrişi, Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“ – cu 421 de candidaţi şi Colegiile „Elena Cuza“, „Carol I“ şi „Fraţii Buzeşti“, cu peste 200 de absolvenţi din seria curentă. La polul opus, cei mai puţini candidaţi sunt la centrul de examen de la Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea, unde sunt înscrişi 126 de candidaţi, care provin atât de la liceul din Segarcea, cât şi de la liceul din Bârca. Organizarea acestui centru de examen a fost avizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, chiar dacă numărul elevilor este sub efectivul minim, întrucât în acest caz nu era altă soluţie pentru liceenii din zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS