23.6 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova: Spitalul Judeţean respinge acuzaţiile familiei pacientului de 32 de ani decedat după ingestia de sodă caustică

Craiova: Spitalul Judeţean respinge acuzaţiile familiei pacientului de 32 de ani decedat după ingestia de sodă caustică

Familia bărbatului de 32 de ani din Rovinari, judeţul Gorj, care a decedat vineri la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a acuzat medicul care l-a avut în grijă că nu s-a preocupat suficient de pacient şi că l-a tratat cu neglijenţă, fapt care i-ar fi adus până la urmă moartea. Dumitru Iancovici a ajuns la SJU Craiova pe 4 februarie, după ce înghiţise, din greşeală, după cum susţine familia, sodă caustică, el decedând pe 15 februarie în urma unei hemoragii interne, cu stop cardiac.

În cazul de faţă, reprezentanţii SJU Craiova au ţinut să facă unele precizări. „Este vorba de un caz extrem de grav şi foarte complex de ingestie acută de sodă caustică. În general, în cazul ingestiei acute de sodă caustică evoluţia este una gravă, frecvent complicată în evoluţie, survenind complicaţii severe ale tractului digestiv superior şi ale căilor aeriene superioare imediat după ingestie. Această evoluţie dramatică este legată şi de cantitatea de sodă caustică pe care a ingerat-o pacientul. Ingeraţia apare de regulă voluntar, în scop suicidar, dar poate apărea şi accidental, atunci când soda caustică este ţinută la îndemână, fiind confundată adesea de adulţi cu băuturile alcoolice. În cazul de faţă, ca şi la ingestiile voluntare, vorbim de o cantitate suficient de mare pentru ca starea pacientului să evolueze prost. În marea majoritate a cazurilor de acest fel, prognosticul este rezervat, survenind decesul pacientului. În cazurile în care evoluţia este una favorabilă sau au fost ingerate cantităţi mici de sodă caustică, complicaţiile care apar pot fi controlate şi pacientul salvat, însă tratamentul leziunilor provocate de soda caustică este de durată, de luni şi chiar ani, deoarece pacientul rămâne de cele mai multe ori cu sechele. Pe lângă suferinţa pacientului, mai trebuie luate în calcul şi costurile ridicate ale acestor tratamente, care impun şi mai multe intervenţii chirurgicale”, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

Cazul bărbatului din Rovinari

„În cazul pacientului de 32 de ani din Gorj, acesta a ingerat o cantitate de sodă caustică suficient de mare încât să-i producă leziuni dintre cele mai grave. Pacientul a primit îngrijiri medicale de urgenţă la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, acolo i s-a practicat traheostomie pentru o complicaţie severă la nivelul laringelui. Deoarece au apărut complicaţii severe în dinamică (emfizem subcutanat extins şi pneumotorax moderat drept), pacientul a fost transferat la SJU Craiova pentru Clinica de Chirurgie Toracică. În Urgenţă, pacientul a fost stabilizat, investigat complex şi supus unor consulturi interdisciplinare multiple, constatându-se pe lângă leziunile deja elucidate la Târgu Jiu şi leziuni necrotice buco-faringiene, de luetă, faringo-esofagiene post caustice. S-a decis internarea pacientului în Clinica de Chirurgie Toracică, unde a fost supus unui tratament complex specific, evaluat şi reevaluat frecvent în dinamică”, a explicat purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

Pacientul a fost internat şi la Terapie Intensivă pentru întreţinerea traheostomei şi tratament specific de reanimare. „Evoluţia a fost una gravă, nefavorabilă, apărând o serie de complicaţii severe post caustice, iar în ziua de 15 februarie, după aspirarea secreţiilor abundente purulente de pe traheostomă, s-a instalat o sângerare masivă în jet, cu stop cardiac ireversibil la manevrele de resuscitare. Ţin să menţionez că pacientul avea de la început un prognostic grav, care s-a comunicat familiei şi nu se poate reţine nici o culpă medicală vreunui doctor care s-a ocupat de acest caz. Au devenit un sport naţional aceste acuze de malpraxis la adresa medicilor, înainte ca organele de constatare să-i găsească vinovaţi”, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu, care susţine că presiunile familiilor pacienţilor la adresa medicilor nu ar trebui să existe într-un sistem sanitar subfinanţat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS