O electronistă şi un metalurg trăiesc de ani buni printre păpuşile în costum naţional şi opincile pe care le confecţionează. Nuţi şi Vasiliu Petra sunt de patru decenii împreună şi spun că nu s-au plictisit. Iubesc la nebunie ceea ce fac şi sunt mulţumiţi că, la vârsta lor, sunt încă utili.
Nuţi, de 67 de ani, şi Vasiliu, de 65 de ani, sunt meşteri populari din Târgovişte. Ei confecţionează păpuşi în costum naţional, opinci, chimire, ii, costume populare, pe care le expun la toate târgurile meşterilor populari din ţară. În fiecare an îşi expun marfa şi la târgul din Râmnicu Vâlcea, organizat de zilele oraşului, în perioada 28-29 iulie. Cei doi povestesc că au început să facă păpuşi în urmă cu 13 – 14 ani. „Nu am avut nimic în comun cu ceea ce facem acum. Eu am fost electronist, iar soţul, metalurg. Ne-am pensionat în urmă cu 14 ani. Pentru că ne plictiseam, mie mi-a venit ideea să începem să facem păpuşi. Am început să coasem păpuşi în costume populare care să reprezinte porturile din toate zonele României, pentru a promova cultura şi tradiţia. Apoi ne-am apucat de făcut şi opinci, chimire, cămăşi, ii şi rochiţe de copii“, povesteşte tanti Nuţi. Aceasta mărturiseşte că pasiunea pentru cusut a moştenit-o de la mama ei, care era croitoreasă. Cei doi soţi îşi amintesc cu plăcere de prima zi în care au ieşit cu păpuşile la vânzare. „Le-am expus prima dată într-un târg din Bucureşti. În prima zi, toată lumea le-a admirat, dar nimeni nu a cumpărat nimic. Seara, soţul era supărat şi mi-a zis că ne-am apucat de nişte lucruri care nu interesează pe nimeni. Am mers şi a doua zi în acelaşi târg. După câteva ore, a venit o indiană şi ne-a cumpărat marfă în valoare de 50 de dolari. Soţul meu şi-a schimbat atitudinea: era mai mult decât încântat! De atunci, lucrurile au mers din ce în ce mai bine…“, îşi aminteşte Nuţi perioada de început.
Cusăturile – zestre pentru nepoate
Cei doi sunt împreună de patru decenii şi se mândresc cu căsnicia lor. „Ne-am cunoscut la serviciu. Eram doi copii atunci, am crescut împreună, ne-am maturizat şi am rămas împreună. Avem astăzi 40 de ani de căsnicie fericită. Mă mai întreabă uneori cunoscuţii dacă că nu m-am plictisit până acum cu Vasiliu. Le răspund simplu şi hotărât că nu. O relaţie se ţine cu înţelegere, iar noi nu am dus lipsă de aşa ceva“, spune Nuţi. De cealaltă parte, Vasiliu consideră că fericirea depinde numai de siguranţa materială: „Într-o căsnicie, totul merge bine dacă ai bani. Cum nu ai parale, apar neînţelegerile“.
Roadele căsniciei lor sunt cei doi copii – un băiat şi o fată – pe care îi iubesc ca pe lumina ochilor. „Fata e căsătorită în Austria, iar băiatul e însurat în Spania. Avem câte o nepoată de la fiecare. Cu nepoata din partea fetei vorbim pe internet. E la Facultatea de film şi ziaristică din Australia şi e foarte costisitor să ţinem legătura prin telefon. Cu cealaltă nepoată şi cu copiii vorbim la telefon mai des – sunt mai aproape. Copiii mereu ne reproşează că muncim chiar şi la vârsta asta. Dar dacă aşa ne simţim noi bine! Cu toate reproşurile, recunosc însă un lucru: se mândresc cu ceea ce facem şi mai ales că această nouă ocupaţie ne-a făcut cunoscuţi la bătrâneţe“, povesteşte meştera.
Şi pentru ca dorul de copii să fie mai uşor de suportat, soţii Petra şi-au rezervat o bună parte din timpul creaţiei pentru aceştia: cei doi au cusut în jur de 100 de goblenuri şi macrameuri – toate pentru zestrea nepoatelor.
Portul popular, promovat în America şi Europa
Păpuşile pe care le confecţionează soţii Petra sunt ecologice. Ele sunt lucrate de mână, în cârpă, umplute cu vată şi nu conţin plastic. La o păpuşă lucrează cam două zile, iar materialul îl iau din comerţ. O păpuşă costă între 20 şi 100 de lei. „Soţul face suporturile şi aranjează în cutii păpuşile. Dacă e nevoie, tot el le coase, iar apoi le vinde. Nu ştiu, cred că are lipici la cumpărători. Eu nu pot să mă descurc le fel ca el. Stau câte o zi cu ele pe tarabă şi nu mă întreabă nimeni de nimic. Vasiliu are însă un succes nebun. Copiii sunt pur şi simplu topiţi după păpuşile noastre. Pe lângă piaţa locală, însă, lucrăm şi pentru clienţi din străinătate. În ultima vreme am trimis în Chicago, America. De asemenea, păpuşile noastre ajung lunar şi în Austria, la un muzeu, apoi în Spania, Italia şi Franţa. În ţară participăm cam la zece târguri pe an“, mai spune meştera. Cât priveşte munca în sine, aceasta nu este deloc uşoară. Cusutul unei ii pentru copii durează aproape o săptămână, în funcţie de model şi de mărime. Confecţionarea unei „cămeşi“ pentru un adult poate dura însă chiar două săptămâni!
„Sunt persoane care ne dau comandă de opinci ori de cămeşi. Nişte bunici din Vâlcea au făcut comandă de trei perechi de opinci pentru nepoţica lor. Le-am făcut şi le-am trimis prin poştă. Acum am mai luat o comandă să-i lucrăm altei fetiţe o rochiţă, numai din cusături“, menţionează tanti Nuţi. Preţurile pe care le practică soţii Petra sunt proporţionale cu calitatea obiectelor. Un costum popular costă între 40 şi 150 de lei. Opincile sunt confecţionate din orice piele şi o pereche costă între cinci şi 60 de lei – în funcţie de mărime, în timp ce un chimir e 150 de lei. Dincolo de câştigul financiar, mulţumirea soţilor Petra vine însă din altă parte, zic ei: din faptul că, la peste 70 de ani, într-o societate grăbită, agresivă şi activă, ei sunt încă utili.