27.3 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalCulturi de moloz şi betoane

Culturi de moloz şi betoane

Un cimitir al coloşilor de beton recoltaţi, probabil, după spargerea Pieţei Prefecturii din Craiova a fost descoperit în apropierea oraşului, pe terenuri cu destinaţie agricolă.

Depozitul neautorizat de deşeuri rezultate din construcţii a fost descoperit de lucrătorii Comisariatului de Mediu Dolj la sfârşitul săptămânii trecute, în timpul desfăşurării unei razii. După primele verificări, se pare că reziduurile provin din Piaţa Prefecturii din Craiova, după ce aceasta a fost spartă şi curăţată în vederea modernizării centrului oraşului. Potrivit comisarului-şef al Comisariatului de Mediu Dolj, Marin Costache, în prezent sunt culese date de la toate instituţiile care ar putea da vreun indiciu asupra transporturilor care s-au efectuat în zona de nord-est a Craiovei anul trecut. „Depozitarea acestor deşeuri pe un teren agricol este interzisă prin lege, iar sancţiunile pot merge până la un miliard de lei vechi. După dimensiunea rampei, forma şi structura blocurilor şi având în vedere că gunoiul a fost deja acoperit cu pământ în unele zone, credem că molozul şi betoanele au rezultat din platforma Pieţei Prefecturii şi de pe strada Unirii, din centru, şi au fost aduse aici în urmă cu câteva luni. Am solicitat informaţii de la mai multe organe şi unităţi care ar fi putut avea tangenţă cu transporturile grele din zonă. Avem deja date şi numere de maşini pe care nu le putem face publice până la definitivarea anchetei“, a declarat comisarul-şef Costache. El a precizat că a înştiinţat inclusiv Primăria Craiova despre existenţa rampei ilegale de gunoi, însă funcţionarii publici nu au depistat sursa mizeriei. Cristian Ignat, directorul UTI Oltenia, antreprenorul noului centru al Craiovei, nu a putut fi contactat, pentru a confirma sau infirma legătura între lucrările din centru şi ilegalitatea din marginea oraşului, dar o pistă de plecare o constituie şi datele făcute publice la sfârşitul anului trecut de consilierii de investiţii ai municipalităţii.

UTI a cerut bani pentru gunoi

La câteva luni de când primul pichamăr a scrijelit fosta Piaţă a Prefecturii, în primăvara anului trecut, reprezentanţii UTI Oltenia s-au înfiinţat la sediul Primăriei Craiova solicitând trei miliarde de lei vechi pentru depozitarea deşeurilor rezultate din lucrări, pe care firma era obligată, conform caietului de sarcini, să le ducă la rampa ecologică de la Mofleni. În toamna anului 2006, potrivit declaraţiilor de la acea dată ale fostei şefe a Serviciului investiţii, Sabina Dumitru, UTI nu a primit nici un ban de la buget pentru că a scăpat de deşeuri, aşa cum pretindea, din cauză că nu prezentase nici o factură de la administratorul rampei de gunoi. Dacă blocurile de beton şi molozul nu au ajuns la Mofleni, atunci ele trebuie să fi fost aruncate undeva, iar UTI va trebui să facă dovada depozitării lor. Primăria Craiova ezită însă să facă publice date despre costurile defalcate ale noului centru, singura instituţie care mai poate proba că vechiul centru a fost plantat pe terenurile agricole rămânând Comisariatul de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU