24 C
Craiova
miercuri, 2 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriRiscul fiscal, stabilit de calculator

Riscul fiscal, stabilit de calculator

Computerele stabilesc în România ce societate este predispusă la evaziune fiscală şi la alte încălcări ale legii. Firmele plătitoare de TVA sunt ierarhizate de noile softuri ale Finanţelor, în funcţie de riscul fiscal pe care îl prezintă.

 

Bonitatea unei firme din punct de vedere fiscal este stabilită, de aproximativ o lună, de calculator, pe baza unui soft nou introdus de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Riscul fiscal este stabilit sub formă de procente, în special la companiile plătitoare de taxă pe valoarea adăugată (TVA), care au obligaţia să depună la Fisc, la termenele stabilite de lege, declaraţiile privind tranzacţiile intracomunitare (Declaraţia 390) şi declaraţiile referitoare la tranzacţiile naţionale (Declaraţia 394). După procesarea automată a acestor date, computerul stabileşte gradul de risc, în funcţie de discrepanţele pe care le observă în declaraţiile firmelor.

 

Risc fiscal procentual

 

„Din compararea declaraţiilor rezultă un grad de risc al firmei, din punct de vedere al administraţiei fiscale. În funcţie de cuantumul sumelor care diferă între declaraţii se determină riscul fiscal procentual. Acesta este mic, mediu şi mare, ultimul stabilindu-se de la 60% în sus“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Alexandru Barcan. Softul Fiscului poate stabili un risc fiscal de 95%, dar acest lucru înseamnă că firma respectivă nu şi-a depus declaraţiile obligatorii. Dacă nu sunt depuse asemenea documente, potrivit Codului de Procedură Fiscală, societatea este sancţionată cu amendă de la 12.000 la 14.000 de lei.

 

Softul poate da erori

 

Pot fi incluse în categoria firmelor cu risc fiscal chiar şi cele care sunt corecte faţă de stat. Iată un exemplu. O societate declară la stat că a vândut către firma X produse în valoare de 100.000 de lei. În acelaşi timp, firma X a depus şi ea hârtie la Fisc, dar declară că a cumpărat de la firma iniţială bunuri în valoare de numai 50.000 de lei. Una dintre ele a încălcat legea. Aplicaţia informatică va stabili că ambele firme au un risc fiscal de 50%. Cu alte cuvinte, softul ANAF nu prezintă o precizie ridicată de stabilire a riscului. Din exemplul de mai sus reiese că, dacă una dintre firme a declarat corect tranzacţiile către stat şi la sumele reale, ea poate fi inclusă în categoria celor cu risc fiscal, din cauza firmei partenere.

 

Controalele Fiscului, în funcţie de risc

 

Cu cât diferenţele din declaraţiile depuse sunt mai mari, cu atât există „şansa“ ca firma respectivă să fie controlată de inspectorii fiscali. Aceasta, deoarece DGFP Dolj, ca şi restul controlorilor din cadrul ANAF îşi fac verificările în funcţie de gradul de risc fiscal pe care îl stabileşte computerul pentru fiecare firmă. Codul Fiscal îmbunătăţit chiar îi obligă pe oamenii Finanţelor să declanşeze controale preventive la societăţile care au solicitat rambursări de TVA, dar care au un grad de risc crescut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS