Sindicaliștii din sănătate și educație protestează luni în fața Parlamentului împotriva măsurilor fiscale propuse de Guvern, pe care urmează să și le asume în fața celor două camere. Și alți bugetari de la mai multe instituții din țară au declanșat noi proteste împotriva proiectului „legii austerității”, scrie News.ro.
„Federația Sanitas va fi luni, 7 iulie 2025, în intervalul 11.00-13.00, în Parcul Izvor, alături de alte federații sindicale din sistemul bugetar! Protestăm împotriva măsurilor de austeritate care lovesc în membrii noștri! Acesta este doar începutul”, au anunțat reprezentanții Federației Sanitas.
Și sindicaliștii din Educație protestează luni la Parlament față de măsurile fiscale propuse de Guvern, a anunțat vineri președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.
„După cum văd că stau lucrurile, este foarte probabil în 8 septembrie deschiderea anului școlar să fie în stradă în București și în toate orașele din România. În premieră în ultimii 35 de ani facem o altă deschidere. Profesorii sunt cu elevii în stradă. Să dăm un semnal nu doar pentru România, ci și pentru celelalte țări”, a afirmat Simion Hăncescu, într-o conferință de presă.
Proteste la Apele Române și casele de pensii
Angajații din Casele de Pensii, din Administrația Națională Apele Române și din Ministerul Agriculturii protestează luni față de noul pachet fiscal anunțat recent de autorități, conform Agerpres.
Potrivit Blocului Național Sindical, la Casele de Pensii, protestele au început luni dimineața la ora 8:30.
Salariații de la Casa Județeană de Pensii Harghita au purtat pancarte cu mesaje: „Nu salariații caselor de pensii destabilizează economia României” sau „Sporurile nu sunt privilegii, ci compensații legale pentru munca depusă”.
Reprezentantul local al Sindicatului Național al Salariaților din Casele Teritoriale de Pensii din cadrul Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii, Claudiu Sere, a declarat presei că acțiunile Guvernului sunt „nocive”, iar salariații se simt nedreptățiți, întrucât sporurile nu sunt privilegii, ci consecința muncii bine făcute.
„Nu poți să iei barda și să tai și să nu pui nimic în loc. Scade puterea de cumpărare, vom trăi mai rău, muncim în condiții vitrege. Aceste sporuri nu sunt privilegii, (…) sunt consecința unei munci foarte bine făcute și în condiții foarte grele. Deci, merităm cu prisosință sporurile, nu pot veni guvernanții și să lovească tot în noi, în oamenii care muncesc, în loc să își ia acasă sinecurile și să încerce să prosperăm, nu să trăim mai prost”, a declarat Claudia Sere.
Acesta a spus că dacă măsura de reducere a sporului de condiții grele va intra în vigoare, un consilier superior, cu cea mai mare gradație, va pierde la salariu aproximativ 1000 lei net.
Protest şi în faţa Ministerului Agriculturii
De asemenea, în fața Ministerului Agriculturii protestează membrii Federației Naționale AgroStar, care reprezintă salariații din Ministerul Agriculturii și toate agențiile subordonate APIA, AFIR, ADS, Agenția Fitosanitară, Inspectoratele de semințe din țară și Direcțiile agricole din toată țara. Totodată, se analizează posibilitatea plecării într-un marș spre Palatul Parlamentului.
Și reprezentanți ai Sindicatului Mureșul din Apele Române protestează în toate sistemele de gospodărire a apelor din țară.
Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii, care reprezintă angajații din Casele de Pensii, a protestat și vineri, ca reacție la măsurile de austeritate anunțate de premierul Ilie Bolojan, solicitând o analiză „riguroasă și obiectivă” a activității instituțiilor publice, înainte de adoptarea oricăror măsuri cu impact asupra personalului.
La rândul lor, angajați ai Administrației Naționale „Apele Române” din mai multe localități din țară au protestat, săptămâna trecută, „pentru siguranța veniturilor, a locurilor de muncă și pentru păstrarea a ce a mai rămas din domeniul în care muncesc zi de zi”.
Asumarea răspunderii
Guvernul își asumă luni răspunderea în fața Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale care prevede majorări de taxe, cea mai importantă fiind creșterea TVA de la 19% la 21%, precum și înghețarea pensiilor și salariilor în sectorul public în anul 2026.
Ședința Parlamentului începe luni, de la ora 15.00, până atunci existând posibilitatea ca Guvernul să adopte unele dintre amendamentele depuse de către parlamentari.
Opoziția are posibilitatea blocării acestor măsuri prin intermediul unei moțiuni de cenzură.
Citeşte şi: Codul roșu şi cel portocaliu de caniculă, prelungite până miercuri