13.4 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateConsolidarea Parteneriatului Strategic România–SUA: Cooperare în Securitate, Infrastructură și Dezvoltare – Brașov

Consolidarea Parteneriatului Strategic România–SUA: Cooperare în Securitate, Infrastructură și Dezvoltare – Brașov

În temeiul și în considerarea cadrului general aferent Parteneriatului Strategic cu SUA, în data de 13 mai 2025, sub auspiciile reprezentate de acordul mutual al institutiilor și agențiilor romane și americane de resort implicate, părțile au stabilit o agendă strategică bilaterală, în care au participat cei mai buni experti și specialiști în materie și în sectoarele de referință: military, defence, security, special construcions infrastructure, critical infrastructures, energy security, anunță Informația Brașovului.

În contextul descris, partea americana a fost reprezentata de Rob Evans [ Deasura US – TurnBull Services LLX ] și John Dawkins [ Construction USACORP], toate entitati militare cu expertiza în zona de dezvoltare economică, aflate sub autoritatea Guvernului American și care operează selectiv pe plan internațional, la o dimensiune de expertiză avansată și exclusivă.

Imagine WhatsApp 2025 05 14 la 14.38.29 3b57533b

Expertiza românească a fost recomandata și susținută de prezenta Gen. Dr. Sorin Dobircianu, Sr. Lead Expert, alături de reprezentanții unor directorate ale entitatilor din sistemul national de aparare [ Carfil, IAR Ghimbav, AIBG, U.M. Zărnești etc ] și reprezentanții selectați de partenerii americani, din cadrul mediului privat de afaceri: firmele romanești INTELLDRONES, reprezentată de Ioana Păiuș, INTERVENȚII ACTIVE ÎN ATMOSFERĂ S.A., FIRESE, BRACOMA etc.

Strategia comuna se înscrie în linia asumată, la cel mai înalt nivel de autoritate a părților și incumbă dorința și interesele ferme ca partea română să beneficieze de supportul noii înființate agenții a Guvernului SUA, respectiv DEVELOPMENT FINANCE CORPORATION WASHINGTON D.C., în masura sa sprijine proiectele investiționale bilaterale româno-americane, în România și în spațiile extinse europene, zona Marea Neagră – Marea Caspică etc.

Formula de lucru bilaterală se bazează, în continuare, pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura militară aliată se ia în spiritul cooperării și al atașamentului față de valorile promovate de Tratatul de la Washington.

Facilități strategice găzduite în bazele militare de pe teritoriul României, precum forțele americane staționate în sistem rotațional în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu sau
sistemele antigrindină și antirachetă Aegis Ashore, ultimul instalat în Baza 99 Deveselu, care este integrat în sistemul antirachetă al NATO, reprezintă dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată.

Imagine WhatsApp 2025 05 14 la 14.38.29 750c6f11

Modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o investiție a Guvernului României de peste 2,5 miliarde de euro, va transforma această locație într-un hub strategic pentru NATO în regiune, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați. Investiția României este structurată pe 20 de ani, cu aplicare în patru etape.

Exercițiile militare comune, precum “Sea Shield 25”, planificat & desfășurat, cu succes, în Marea Neagră și pe teritoriul României, exercițiu la care au participat și SUA, cu echipamente de supraveghere aeriană și ofițeri de stat major, reprezintă un exemplu al cooperării extinse a României cu aliații. De altfel, în orizontul următor sunt planificate mai multe exerciții pe teritoriul României la care participă militari americani, de genul și importanta strategica SABER GUARDIAN 25 – planificat de USEUCOM etc.

Următoarea agendă comună romano-americană este planificată la Washington D.C., în a doua jumătate a anului în curs, fiind consacrată, în integralitate, acces ului părții române la formula de cooperare bilaterală economică, prin aport investițional american, la cote substanțiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS