21.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateControlul periodic - un drept al asiguratului neobligatoriu pentru medic

Controlul periodic – un drept al asiguratului neobligatoriu pentru medic

La nivelul Ministerului Sănătăţii se vorbeşte mereu de importanţa pe care o are prevenţia, inclusiv din punct de vedere al costurilor, însă medicii nu mai au obligaţia controlului periodic al asiguraţilor

Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate prevăd la capitolul III (Pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară) serviciile medicale profilactice şi de prevenţie (litera B). Dacă la consultaţiile pentru urmărirea dezvoltării fizice şi psihomotorii a copilului prin examene de bilanţ (prevăzute la punctul 1 din norme), care se fac periodic de la externarea din maternitate până la împlinirea vârstei de trei ani şi care cuprind şi vaccinurile specifice, medicii de familie se conformează, la cele pentru serviciile medicale de prevenţie (prevăzute la punctul 1) invocă numărul mare de pacienţi şi lipsa de obligativitate.
Conform legislaţiei care reglementează sistemul sanitar, consultaţiile pentru serviciile medicale de prevenţie se referă la examenul anual de bilanţ al copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 18 ani şi la controlul medical periodic al asiguraţilor în vârstă de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinţe majore în morbiditate şi mortalitate. Acest control cuprinde din partea medicilor de familie consultaţia (anamneză, examen obiectiv, diagnostic), recomandarea pentru examene paraclinice, atunci când există argumente clinice de suspiciune a unei stări patologice consemnate în foaia de observaţie, şi încadrarea medicală a asiguratului într-o grupă de risc.
Tot în norme se precizează că acest control medical se poate efectua la solicitarea asiguratului sau la solicitarea medicului de familie, în luna în care este născut pacientul, numai că în ultimii ani el nu prea mai este luat în calcul. Motivul: medicul de familie nu mai este obligat în mod expres la acest control periodic al pacienţilor, el figurând doar ca un drept al asiguratului. Iar cum pacientul nu solicită acest control anual, nici medicul de familie nu se grăbeşte cu programarea sa în luna în care este născut asiguratul.   

„Prevenţia nu prea mai este luată în seamă“

La nivelul Ministerului Sănătăţii se vorbeşte mereu de importanţa pe care o are prevenţia, inclusiv din punct de vedere al costurilor, dar aceasta este lăsată la latitudinea medicilor de familie. „Prevenţia are un rol foarte important, pentru că una este să tratezi boala din timp şi alta când este deja în stadiu avansat. Şi costurile sunt mult mai mici în prima fază, dar, din păcate, în ultima perioadă, prevenţia nu prea mai este luată în seamă şi se face în limita posibilităţilor medicului. Un medic ar avea tot interesul să-şi vadă toţi pacienţii măcar o dată pe an, la acel examen clinic periodic, dar acest lucru nu prea se mai face“, susţine dr. Adriana Dogaru, preşedinta Societăţii de Medicină de Familie Dolj.
Aceasta mai spune că medicii de familie nu mai fac controale periodice pacienţilor de când s-a limitat numărul de programări, „pentru că nu ne mai încadrăm în numărul de consultaţii prevăzut de lege“. Conform legislaţiei în vigoare, medicii de familie sunt obligaţi să aibă, în medie, la nivel de trimestru, 20 de programări pe zi. Ei pot ajunge şi la maximum 40 de programări pe zi, dar cu condiţia ca la finalul celor trei luni să se încadreze în medie. Or medicii care au pacienţi mulţi spun că abia reuşesc să se încadreze în numărul stabilit de programări, pentru asiguraţii aflaţi în evidenţele lor cu diverse afecţiuni, şi nu-şi permit să-i pună pe restul să plătească pentru consultaţii.
Soluţia pentru persoanele asigurate, pentru a beneficia de acest drept al lor la un control periodic, ar fi să se programeze la medicul de familie pentru luna aniversară. „Când acest examen de bilanţ era obligatoriu, erau consultaţi în jur de 80 la sută din pacienţi, pentru că restul nu se prezentau. Dar era un lucru bun, pentru că se mai depistau anumite afecţiuni mai devreme decât ar fi fost alarmat pacientul. Spre exemplu diabetul, o boală de care suferă în prezent foarte mulţi doljeni, nu are simptome şi se poate descoperi doar la un control medical“, a precizat dr. Adriana Dogaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS