15.9 C
Craiova
vineri, 18 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBanii pentru Programul Naţional de Transplant, insuficienţi în 2013

Banii pentru Programul Naţional de Transplant, insuficienţi în 2013

Directorul Direcţiei de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), dr. Alexandru Călin, a precizat, cu ocazia unei întâlniri organizate de Asociaţia Transplantaţilor din România, că în 2013 banii pentru Programul Naţional de Transplant ar ajunge, cu indulgenţă, până la jumătatea anului. „Activitatea de transplant este una strategică la nivel naţional, care trebuie să rămână în finanţarea MS. Vestea mai puţin bună, şi aici nu mă refer doar la programul de transplant, ci la toate programele Ministerului Sănătăţii, este că în momentul de faţă pe alocările bugetare pe care la avem prin legea bugetului nu putem să acoperim programele decât pentru prima jumătate a anului. Vom face tot ce ne stă în putinţă să aducem o suplimentare de fonduri pe aceste programe”, a spus dr. Alexandru Călin, potrivit Agerpres.

Medicul a mai punctat că transplantul este un domeniu care necesită îmbunătăţiri, deşi numărul donatorilor de organe a crescut cu 25 – 30% în fiecare an, începând cu 2009. Şi numărul de transplanturi este în creştere, doar în 2012 fiind efectuate 500 de transplanturi, o cifră considerată onorabilă pentru România, ţară în care există doar şase coordonatori de transplant la nivel naţional.

„Numărul coordonatorilor de transplant şi al donatorilor va fi incomparabil mai mare de acum încolo. Încă din 2006 am elaborat un ordin care nu a fost aplicat, dar acest ordin, modificat în bine, este aplicat începând cu decembrie 2012. Vom avea mai mult de 30 de spitale implicate în declararea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, mai multe centre care vor face transplant şi mai multe centre care vor reuşi să se implice în program, în ideea de a reuşi să îi ajute pe pacienţii transplantaţi”, a spus şi dr. Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant. Acesta a mai menţionat că rata de succes a transplanturilor făcute pe teritoriul României este în prezent de 92%, în timp ce programele de transplant din Europa, care sunt mai bine organizate, au o rată de succes de peste 85%. „Nu a existat operaţie de transplant care să nu se facă şi îmbucurător este că în ultima perioadă s-a înregistrat şi un record: în două zile au fost şase donatori”, a precizat dr. Victor Zota.

Tot în cadrul acestei întâlniri, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a anunţat că anul acesta va fi organizată o caravană în 12 oraşe din ţară, cu scopul de a informa populaţia în legătură cu rolul şi importanţa donării de organe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS