31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMulti veterani de razboi si-au pierdut drepturile banesti cuvenite

Multi veterani de razboi si-au pierdut drepturile banesti cuvenite

Mii de veterani de razboi din judetul Dolj, decorati pe front, nemultumiti ca nu si-au primit drepturile banesti sau pamintul cuvenit, au depus sesizari atit la Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, Filiala Dolj, cit si la primariile de care apartin. Conform oficialitatilor, acest lucru este cauzat de depunerea cu intirziere a cererilor.


Ion Urziceanu, de 83 de ani, din comuna doljeana Perisor, se afla in situatia de a nu-si fi primit drepturile. „Sint singurul invalid de razboi ramas in viata din comuna mea, iar cu aceasta invaliditate traiesc de la virsta de 21 de ani. Am trait fara piciorul sting, iar din acest motiv m-am descurcat foarte greu in viata. Am suportat numeroase interventii chirurgicale, pentru care am platit sume importante de bani. Sint batrin si bolnav si ma doare cind vad cum autoritatile cheltuiesc bani multi din bugetul statului, iar de oamenii suferinzi si nenorociti isi bat joc“, a declarat batrinul.


El povesteste ca nu intelege de ce unii veterani de razboi au beneficiat de pamint sau bani din partea primariilor, iar altii, care nu au avut posibilitatea sa se zbata pentru drepturile lor, nu au primit nimic. „La Bucuresti, veteranii au primit teren intravilan, pe care apoi l-au vindut cu citeva sute de milioane de lei. In Craiova, o parte dintre veterani au primit 15 milioane de lei. Cind am aflat, am facut si eu cerere in acest sens, care a fost respinsa pe motiv ca nu am depus-o la timp. M-au indrumat apoi sa fac o plingere in termen de 30 de zile la Judecatoria Bailesti, in care sa-mi cer dreptul cuvenit. Dar cum este posibil ca la virsta de 83 de ani, pe timp de iarna, sa ma puna pe drumuri pentru ca vreau indemnizatia cuvenita? Nu am bani de cheltuit in tribunale si, oricum, se stie ca omul nevoias nu isi gaseste niciodata dreptatea. Autoritatile din comuna Perisor stiau ca sint ultimul veteran de razboi inregistrat la primarie, dar nu s-au obosit sa ma anunte in timp util sa-mi cer drepturile“, a continuat Ion Urziceanu.


Mostenitorii pot sa primeasca drepturile cuvenite veteranilor


Reprezentantii Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi (ANVR), Filiala Dolj, au declarat ca in situatia batrinului din comuna Perisor se afla mii de veterani, care au pierdut drepturile banesti din cauza depunerii cu intirziere a cererilor. „Veteranii de razboi, decorati pe front pentru fapte de vitejie, conform Legii nr. 44/1994, au dreptul la un hectar de teren arabil sau 500 de metri patrati de teren intravilan. Intrucit multe comune din judetul Dolj nu dispun de teren, a fost data o ordonanta de guvern care prevedea ca persoanele indreptatite, care nu au primit teren, pot cere despagubiri in bani. Dar cererea pentru despagubire trebuia depusa pina pe 30 martie 2004. Daca nu au depus cererile in timp util, au pierdut banii cuveniti. Insa trebuie specificat faptul ca, daca cererea este inca inregistrata, este posibil ca barbatul sa primeasca terenul arabil cuvenit“, a mentionat Gheorghe Georgescu, vicepresedinte al ANVR, Filiala Dolj.


Reprezentantii acestei intitutii au precizat, de asemenea, ca pot primi pamint si mostenitorii veteranilor de razboi decorati, care au depus o cerere la primaria de care apartin prin care sa solicite acest drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS