• La Centrul Medico-Social Cetate, bolnavii trebuie sa vina „echipati“ • In Spitalul Municipal Calafat, temperaturile sint mai reduse decit afara
Unitatea Medico-Sociala Cetate si Spitalul Municipal Calafat au fost ieri „vizitate“ de inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj. Controalele au vizat autorizatiile sanitare de functionare, conditiile autorizarii, datele planului de conformare de la ultima inspectie efectuata, spatiile spitalicesti, modul in care sint repartizate si compartimentate clinicile, dar si igiena intraspitaliceasca. Centrul Medico-Social a primit „citeva“ recomandari din partea inspectorilor DSP, printre care sa investeasca niste bani in lenjerie si papuci pentru bolnavi. La Spitalul Municipal din Calafat, unul dintre cele mai „echipate“ spitale din judet, frigul te izbeste de la intrare!
La Unitatea Medico-Sociala Cetate sint internate 20 de persoane, oameni care sufera de boli cronice, dar si cazuri sociale. „Multi dintre cei care ajung la noi sint oameni saraci, care primesc o pensie de agricultor. Sint bolnavi cronici. De mai bine de doi ani, adapostim in centrul nostru o batrina, pe care, daca nu vom reusi sa o integram in cadrul unei familii, o vom gazdui tot restul vietii. Majoritatea cazurilor sociale sint persoane care au peste 60 de ani si care nu au posibilitati de a se intretine“, a declarat Elena Onel, director al Centrului Medico-Social Cetate.
Dotari precare, lenjerie lipsa…
Daca din punct de vedere igienico-sanitar, centrul de la Cetate nu a avut mari probleme, in ceea ce priveste dotarile si aprovizionarea, unitatea are multe aspecte de pus la punct. Incepind cu 1 octombrie, centrul medico-social a fost preluat de consiliul local, dar nici de atunci nu au aparut schimbari semnificative. Unitatea medico-sociala a fost igienizata in luna iulie, dar sint spatii care inca nu au o amenajare corespunzatoare. Spalatoria este amplasata necorespunzator, fara ca incaperea sa dispuna de gresie si faianta. Si in ceea ce priveste lenjeria pe care orice spital trebuie sa o aiba in dotare, la acest centru oamenii sint nevoiti sa vina cu pijama, halat si papuci de acasa, neexistind in garderoba clinicii. Frigiderele erau dotate necorespunzator, neavind termometre. Desi Centrul Medico-Social Cetate are in ingrijire un numar redus de pacienti, unitatea ar mai avea nevoie de o femeie de serviciu si de cel putin noua infirmiere. Din cauza fondurilor limitate, personalul este in numar redus. „In general, unitatea respecta normele igienico-sanitare in vigoare, exista insa si o serie de recomandari pe care noi le vom face si pe care trebuie sa le ia in considerare. In spalatorie, trebuie sa puna gresie. Apoi, scaunele din sala de mese ar trebui retapitate cu un material lavabil. Frigiderele trebuie dotate cu termometre, dar si cu aparate de inregistrare a temperaturii. Punctul de sterilizare este in alt loc decit cel prevazut in autorizatie. In maximum doua zile, punctul de sterilizare trebuie sa fie reamplasat in vechea locatie. Spitalul trebuie sa investeasca in dotarea cu papuci si lenjerie pentru bolnavi. Oricum, fata de anii trecuti, schimbarile sint majore!“, a declarat Mihaela Petrescu, medic in cadrul DSP Dolj. In ceea ce priveste microclimatul din centru, caldura este asigurata cu combustibil solid, prin intermediul sobelor de teracota.
Gospodarire proprie, frig ca afara…
Bolnavii Spitalului Municipal Calafat tremura de frig in saloane. Inca de la intrarea in spital, frigul te izbeste simtitor. In Clinica de obstetrica-ginecologie, intrarea nu este separata, asa cum prevede legea. In unele dintre clinicile spitalului, saloanele sint supraaglomerate, nefiind respectate prevederile legale privind spatiile pentru paturi. In ceea ce priveste frigul din spital, conducerea a gasit insa imediat un raspuns si implicit o scuza. „Spitalul nostru a fost vizitat chiar si de ministrul sanatatii. Au ramas toti impresionati cind au vazut dotarile existente. Este intr-adevar frig, dar incepind de azi doream oricum sa dam drumul la caldura. In Clinica de pediatrie si la nou-nascuti am avut calorifere pentru a incalzi incaperile! Ieri am facut primele verificari ale instalatiei de incalzire“, a declarat Stelian Voinea, director al Spitalului Municipal Calafat.
Pe linga problemele igienico-sanitare discutate, conducerea spitalului a tinut sa precizeze metodele proprii de gospodarire. „Noi ne autogospodarim. Am cumparat rosii din care bucataresele noastre au facut peste 2.500 de kilograme de bulion. Am facut gemuri si compot. Acum o sa cumparam varza pe care o luam cu doar 2.000 de lei kilogramul…Un borcan de gem l-am scos astfel la doar 5.000 de lei“, a precizat directorul spitalului.