27.6 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConfectionerele din Craiova, cautate ca „piinea calda“

Confectionerele din Craiova, cautate ca „piinea calda“

Agentii economici craioveni si-au schimbat anul acesta optiunile in ceea ce priveste oferta de locuri de munca pentru persoanele de sex feminin. Daca anul trecut, joburi precum cele de chelnerita, picolita sau ospatarita erau la mare cautare, in prezent, patronii au ajuns la concluzia ca au mare nevoie de femei pe post de confectionere. Profitul urias pe care il obtin si salariile insignifiante pe care trebuie sa le achite i-au determinat pe tot mai multi intreprinzatori sa isi dezvolte o afacere de acest gen.

Conform numarului de angajari intermediate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, la mare cautare in rindul privatizatilor au fost confectionerele cu sau fara vechime.

„In anul 2004 nu s-a mai facut o diferenta prea mare intre ofertele de locuri de munca pentru barbati si cele pentru femei. Acestea nu au mai fost marginalizate. Pentru ele, agentii economici au pus la dispozitie in special joburi in cadrul fabricilor de confectii“, a declarat Daniela Neagoe, directoare adjuncta in cadrul AJOFM Dolj.

Pentru posturile de conducere, agentii economici au preferat in schimb sa faca apel la barbati, in detrimentul femeilor care, in anumite cazuri, aveau o pregatire profesionala mai buna.

„Lucrez de doua luni pe post de confectionera. Nu cistig mult, dar cel putin stiu ca trece luna si imi iau banii. Patronii la care lucrez sint italieni si, desi noua ne dau salarii de mizerie, ei au cistiguri foarte mari, dupa cum am auzit de la contabila. Ce facem noi la fabrica ei vind doar la export. Normal ca le convine. Nici nu stiu daca mi-au facut carte de munca. Mi-e frica sa intreb ca poate se supara si ma dau afara“, a povestit o craioveanca.

Cert este ca de la inceputul acestui an, din cele 15.151 de locuri de munca vacante, declarate de agentii economici, 13.423 au fost ocupate, procentul care reprezinta femeile crescind semnificativ fata de anii trecuti. Interesul angajatorilor fata de somerii craioveni a fost stimulat, in special prin intermediul masurilor active, finantate de la bugetul asigurarilor pentru somaj. Din aceasta cauza, acestia au preferat sa faca apel la cei care erau inregistrati la AJOFM Dolj, pentru ca in schimb sa poata beneficia de anumite facilitati. In acest sens, este bine cunoscuta Legea nr. 79/2002, care asigura inlesniri agentilor economici care ofereau locuri de munca somerilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS