15.5 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrea putini oraseni vor avea parte de „vizita“ agentului termic

Prea putini oraseni vor avea parte de „vizita“ agentului termic

Majoritatea oamenilor prefera sa petreaca verile la tara, departe de praful din oras, de canicula si asfaltul incins, iar iernile, la oras, departe de focul de lemne, frigul umed, noroiul de afara si de plictiseala statului in casa. Si totusi… multi oraseni din Dolj si-ar dori ca in iarna aceasta sa aiba parte macar de conditiile rustice ale incalzirii cu sobe. Si asta, pentru ca, din punctul de vedere al autoritatilor, reunite marti in sala de sedinte a Prefecturii Dolj, pe oraseni ii asteapta o iarna foarte grea. Craiovenii trebuie sa-si plateasca restantele, calafetenii mai au nevoie de citeva miliarde de lei pentru ca macar sa ia in calcul posibilitatea incalzirii centralizate, segarcenii nu-si vor putea permite luxul unui calorifer fierbinte, bailestenii si-au luat gindul de la ideea de incalzire centralizata, iar in Filiasi, doar jumatatate din apartamente vor avea calorifere fierbinti.

Craiovenii au datorii de miliarde

Craiovenii care in ultimele zile, reci si ploioase, nu s-au indurat sa isi incalzeasca locuintele macar cu un resou asteptau ziua de 15 octombrie, cind Regia de Termoficare anuntase ca incepe efectuarea probelor la cald in instalatie. Acest lucru nu s-a intimplat, pentru ca protocolul de esalonare a datoriilor Regiei Autonome de Termoficare catre CET II nu a fost respectat, iar banii nu au fost livrati.

Municipalitatea a elaborat rapid masuri pentru recuperarea banilor de la populatie, s-au platit sume de bani din bugetul local pentru incalzirea din iarna aceasta, iar tratativele cu cei responsabili de producerea si livrarea agentului termic sint in toi. Iarna insa bate la usa, temperaturile sint in scadere, iar restantele la plata intretinerii le aduc datornicilor debransari peste debransari.

„Am facut ieri (luni – n.r.) un protocol intre primarie, CET II, Regia de Termoficare si Ministerul Industriilor, in ceea ce priveste data cind va fi dat drumul la agentul termic. Trebuia sa platim cel putin 20 de miliarde de lei si, in doua saptamini, abia am reusit sa stringem cinci.

Primaria a dat luni trei miliarde pentru subventie si a mai dat un ajutor banesc de un miliard. De asemenea, va mai da sapte-opt miliarde la gaze si trei-patru la RENEL. In total, ca sa respectam protocolul, trebuie sa achitam peste 31 de miliarde de lei. Am alcatuit 14 echipe formate din salariati din primarie, de la Serviciul taxe si impozite si de la termoficare ca sa convingem asociatiile de locatari, si, daca e nevoie, pe fiecare locatar in parte sa se achite de datorii“, a spus primarul Vasile Bulucea.

Bailesti: 87,5% din locatari s-au debransat

In Bailesti, situatia incalzirii in sistem centralizat este catastrofala. Cel putin asa a recunoscut primarul Ion Saceanu, care a precizat ca, din 1.600 de apartamente, 1.400 au fost debransate, locatarii incalzindu-se la sobe.

Asociatiile de locatari au datorii catre furnizori de peste 13 miliarde de lei, iar Serviciul local de gospodarie comunala, GCL Bailesti, are datorii de peste 11 miliarde de lei la furnizorul de energie electrica si la PECO.

Daca in iarna trecuta gigacaloria a costat 1,6 milioane de lei, anul acesta, va costa peste 2,7 milioane de lei. Autoritatile locale au precizat ca, din cauza pretului ridicat al gigacaloriei, doar citiva locatari vor face fata cheltuielilor la intretinere.

Segarcea: trei sferturi din locatari nu pot plati

Situatia intocmita de autoritatile locale din Segarcea si prezentata sefilor de la judet arata ca nici aici viata la bloc nu va fi comoda in aceasta iarna: numai un sfert din locatarii celor 400 de apartamente din oras vor avea bani de intretinere. Restul sint someri, pensionari si persoane fara venituri.

La datoriile deja acumulate de locatari, se adauga si necesarul de un miliard de lei pentru reparatiile si intretinerea centralei termice din oras si pretul foarte piperat al gigacaloriei produse aici: 2,7 milioane de lei.

Datoriile de sute de milioane de lei acumulate de spitalul si de scoala speciala din oras au pus sub semnul intrebarii posibilitatea furnizarii de agent termic in iarna aceasta.

Calafat: cea mai scumpa gigacalorie din tara si datorii… girla!

Daca in bugetul local nu va intra urgent un miliard de lei, calafetenii vor avea calorifere calde abia dupa 1 ianuarie 2003! Din cele 25 de miliarde de lei promise de Ministerul Administratiei Publice si de Ministerul Finantelor pentru modernizarea centralei termice din oras, au fost aprobate zece miliarde, dar au ajuns doar noua miliarde.

Autoritatile locale mai au o solutie: sa livreze caldura la pretul astronomic (cel mai scump din tara!) de 3,2 milioane de lei o gigacalorie si sa o subventioneze apoi de la bugetul local. Subventie care, pina la sfirsitul lunii martie 2003, ar ajunge la 20 de miliarde de lei! Datoriile populatiei catre furnizorul local de servicii constituie o problema pentru bugetul si asa subtire al municipiului.

Filiasi: frigul a sosit inaintea fondurilor RICOP

Pentru a avea caldura la calorifere, locuitorii au la dispozitie centrale termice si opt cazane functionale, dintre care patru au fost reparate si modernizate anul trecut. Autoritatile locale au reusit sa obtina fonduri RICOP pentru modernizarea a doua centrale termice, dar lucrarile se afla abia in stadiul de organizare a licitatiei si de semnare a contractului cu firma care va realiza lucrarea.

De asemenea, mai sint necesare zece miliarde de lei pentru a pune in functiune centralele termice, in caz contrar, doar 45% din cele 2.270 de apartamente din oras vor beneficia de caldura.

In fata acestei avalanse de probleme, reprezentantii Prefecturii si ai Consiliului Judetean Dolj au ramas fara cuvinte si, mai ales, fara solutii. Toate sperantele s-au indreptat catre o rectificare de buget, o subventie de la vreun minister mai cu dare de mina, sau vreun miracol care sa le incalzeasca sufletele si casele locatarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS