Completarea fişelor de înscriere cu opţiunile personale în vederea repartizării computerizate pentru elevii care au promovat testele naţionale a început sâmbătă şi continuă până pe 6 iulie.
Absolvenţii de clasa a VIII-a şi părinţii acestora trebuie să completeze opţiunile în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi, în perioada 30 iunie – 6 iulie, în ordinea preferinţelor, dar ţinând cont şi de mediile de admitere din anii precedenţi. Numărul de opţiuni trebuie să fie suficient de mare ca să permită repartizarea, iar fişele de înscriere se vor depune la şcolile unde elevii au absolvit.
Elevii din alte judeţe care vor să studieze la un liceu din Dolj trebuie să depună fişele la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Elevii trebuie să se prezinte la centrul de înscriere cu fişa de înscriere şi cartea de identitate.
Repartizarea computerizată, pe 13 iulie
În perioada 1-7 iulie se introduc în baza de date computerizată datele din fişele de înscriere, iar părinţii şi candidaţii va trebui să verifice fişele editate de calculator, după care se vor corecta greşelile în baza de date computerizată şi se vor lista fişele corecte. Pe 13 iulie, calculatorul îi va repartiza pe elevi în ordinea descrescătoare a mediilor, pentru fiecare absolvent fiind căutată prima opţiune de pe listă unde mai există locuri libere. Dacă va fi găsit un elev la care opţiunile exprimate nu-i permit să intre la nici un liceu pentru că s-au ocupat toate locurile, candidatul va rămâne nerepartizat. De aceea, elevii şi părinţii trebuie să treacă pe listă cât mai multe opţiuni. Pe 14 iulie vor fi afişate rezultatele şi absolvenţii clasei a VIII-a vor afla unde îşi vor petrece cei patru ani de liceu. La repartizarea computerizată din acest an vor participa aproximativ 4.700 de candidaţi, care se vor bate pe 4.732 de locuri, dintre care 2.716 la licee teoretice, cu numai 336 de locuri pentru bilingv şi 2.016 la profil tehnologic.
Candidaţii care nu au promovat testele naţionale sau care nu au fost repartizaţi la liceu pot opta pentru unul din cele 2.576 de locuri din şcolile de arte şi meserii (SAM) doljene.
Cum se calculează media de admitere
Conform metodologiei de desfăşurare a admiterii în licee, prezentată pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opţiunile exprimate. Astfel, candidaţii vor fi ordonaţi descrescător în funcţie de media de admitere, media generală obţinută la testele naţionale, media generală de absolvire a claselor V-VIII, media obţinută la testele naţionale la proba de limba şi literatura română, media obţinută la testele naţionale la proba de matematică şi media obţinută la testele naţionale la proba de limbă maternă, în cazul minorităţilor. Media de admitere în funcţie de care absolvenţii vor fi repartizaţi în licee şi şcoli de arte şi meserii se calculează astfel: (TN + ABS)/2 = MA, TN este media generală obţinută la testele naţionale (pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, media de la testele naţionale se înlocuieşte cu media de la examenul de capacitate), ABS este media generală de absolvire a claselor V-VIII, MA este media de admitere.
Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere, ordinea opţiunilor de pe fişă fiind prin urmare semnificativă, prima opţiune exprimată fiind luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni.
Notele la testele naţionale
386 de candidaţi au obţinut note între 9,50 şi 10, cu 88 mai mulţi decât la testele de anul trecut, 550 au luat note între 9,00 şi 9,49, cu 32 mai mulţi decât anul trecut, 542 de absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut la testele naţionale note cuprinse între 8,50 şi 8,99, 555 au luat note între 8,00 şi 8,49. În plus, 545 de candidaţi au obţinut la testele naţionale note cuprinse între 7,50 şi 7,99, 600 au luau note între 7,00 şi 7,49, cu 20 mai puţini decât la testele de anul trecut. Între 6,50 şi 6,99 au obţinut note 608 candidaţi, cu 58 mai puţini decât la testele de anul trecut, 519 au luat note între 6,00 şi 6,49, 342 de absolvenţi de clasa a VIII-a au luat note de 5,50 la 5,99, iar notele între 5,00 şi 5,49 au fost obţinute de 156 de candidaţi, cu 85 mai puţini decât anul trecut.