14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDEXA, test de diagnosticare a osteoporozei

DEXA, test de diagnosticare a osteoporozei

Diagnosticul precoce este foarte important pentru stabilirea unui tratament la timp pentru persoanele care sufera de osteoporoza sau care prezinta riscul de a face aceasta boala.


Riscul de a face osteoporoza se poate stabili prin masurarea densitatii osoase. Cea mai noua metoda care permite masurarea densitatii (masei) osoase este osteodensitometria DEXA. Aceasta permite efectuarea unui test de determinare a densitatii osoase cu ajutorul unui aparat numit osteodensitometru DEXA, care foloseste absorbtia duala cu raze X, o metoda caracterizata prin acuratete, reproductibilitate si executie rapida. Foarte important este faptul ca nu este o metoda invaziva, cantitatea de radiatii folosita fiind foarte mica, iar pacientul nu simte nici un disconfort in timpul testarii. Metoda DEXA este recomandata in special pentru masurarea densitatii osoase la nivelul coloanei vertebrale, al femurului si antebratului.


O data osteoporoza diagnosticata, medicul ortoped instituie un tratament care va asigura diminuarea simptomatologiei dureroase si prevenirea fracturilor. Tratamentul modern cu biofosfanati, in special cu Actonel, ajuta la o protectie rapida si de lunga durata fata de riscul de fractura, dupa numai sase luni de terapie.


Osteoporoza este o boala cronica grava, care necesita un tratament de lunga durata, dar, daca este depistata si tratata din timp, previne aparitia unor invaliditati, in special la persoane trecute de 60 de ani.


O problema mondiala de sanatate


Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea rezistentei oaselor, ceea ce predispune la un risc crescut de fractura, prin fragilizarea oaselor. Este o boala care poate afecta intregul schelet osos si poate avea multiple cauze.


De la vârsta de 35 de ani, distrugerea osoasa este mai mare decât formarea osoasa, determinând o pierdere lenta, dar permanenta de masa osoasa, proces care se accentueaza la menopauza din cauza ca organismul nu mai produce suficienti hormoni. Acestui proces i se adauga o serie de factori de risc: predispozitia ereditara, tulburari metabolice si endocrine, interventii chirurgicale – gastrectomii, histerectomii, tratamente cortizonice de lunga durata.


Factorii favorizanti ail osteoporozei sunt fumatul, care blocheaza capacitatea hormonilor estrogeni de a proteja oasele, si alcoolul care poate reduce absorbtia calciului si implicit densitatea osoasa.


Osteoporoza se poate manifesta simptomatic prin dureri osoase (din cauza microfracturilor), in special la nivelul coloanei vertebrale. De multe ori, acestea se trateaza ca dureri reumatice si nu se face o investigatie pentru diagnosticarea osteoporozei.


Studiu


Specialistii considera ca o persoana are la 80 de ani aproximativ jumatate din cantitatea de os pe care o avea la 30-35 de ani. Incepând din decada a patra de viata, masa osoasa scade progresiv la ambele sexe, cu 2-3% pe an. Cea mai mare scadere se inregistreaza la femei, in perioada postmenopauza, când rata de pierdere a masei osoase ajunge la 10% pe an.


Material realizat in colaborare cu dr. Dorin Mândrescu, Policlinica Solaris din Craiova, str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 49; tel: 0251/418.021

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS