Printr-o solutie disperata de a-si salva locurile de munca, salariatii de la Electroputere l-au delegat pe liderul sindical Aurel Bojenoiu sa convinga AVAS sa nu vânda fabrica la bucata.
Liderul sindical de la Electroputere Craiova, Aurel Bojenoiu, s-a intâlnit ieri cu presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, in speranta ca-l va convinge pe acesta sa renunte la varianta vânzarii activelor fabricii. In opinia sindicalistilor de la Electroputere, vânzarea intreprinderii pe active, ca alternativa la privatizare, nu ofera nici un fel de garantii sociale celor 3.000 de salariati, care s-ar putea trezi someri peste noapte.
„Sindicatul doreste privatizarea intreprinderii ca intreg sau pe fabricile componente, asa cum s-a mai incercat pâna acum, cu pastrarea locurilor de munca. Am prezentat doleantele si sefilor de departamente din cadrul AVAS care se ocupa de privatizare“, a declarat liderul sindical Aurel Bojenoiu. Intre altele, acesta a mai spus ca procesul de evaluare a activelor intreprinderii continua, dar ca reprezentantii AVAS se vor gândi si la variantele vechi de privatizare. „Trebuie sa se aleaga cea mai buna solutie atât din punct de vedere economic, cât si social. Vânzarea pe active nu ofera garantii sociale pentru salariati. Este o varianta noua si nu exista legislatie adecvata in acest sens“, a mai afirmat Bojenoiu. Intrebat ce ar putea face in cazul in care AVAS ar decide definitiv lichidarea intreprinderii, acesta a spus: „Ne vom opune. Marsuri de protest si mitinguri. Nu cred ca aceia de la AVAS isi permit un scandal si la Craiova“. Directorul Cornel Mondea a declarat ca-si va expune punctul de vedere cu privire la soarta societatii dupa 16 august, la finalizarea concediului.
Istoria unei privatizari ratate
Incercarile repetate ale statului de a privatiza Electroputere Craiova au fost un esec. Au fost intâi variantele General Electric si General Motors, care voiau pachetul majoritar de 62,8% din actiunile societatii, detinut de AVAS. Cum nici unul dintre petitori nu voia toate diviziile fabricii, a intrat in calcule varianta divizarii societatii in mai multe intreprinderi, care sa fie privatizate separat. Companii cu nume si-au manifestat interesul pentru preluarea anumitor componente ale fabricii craiovene (Siemens, Bombardier, DAB-Grecia), dar si nume mai putin cunoscute (Horvath Holding Investment Co. Inc. – Ungaria, Mitilineos – Grecia, Telemania Israel si Konkar Electroindustr Croatia). Acestora li s-au adaugat firme românesti, cum ar fi Serviciile Comerciale Române sau Grupul Tender. In fine, ultimii interesati au fost francezii de la Althom si concernul austriac A-TEC Industries AG, care voia sa cumpere uzina ca intreg, insa s-a descurajat când a aflat ca aceasta are datorii la stat de 30 de milioane de euro care nu pot fi sterse cu buretele. In fine, pentru ca se pare ca nu s-a ajuns la nici o solutie, AVAS a decis recent sa evalueze activele fabricii, pentru a o putea vinde la bucata. Ideea a nemultumit muncitorii, cei 3.000 care au mai ramas dupa disponibilizarile repetate din ultimii ani. Cu toate riscurile unor tulburari sociale asumate, este greu de crezut ca statul nu va lichida fabrica in caz ca nu va reusi s-o privatizeze pâna la 1 ianuarie 2007. Mai ales ca România si-a asumat voluntar rezolvarea privatizarii intreprinderilor de stat pâna in momentul aderarii la UE.