36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Aricii verzi“ - o atractie irezistibila

„Aricii verzi“ – o atractie irezistibila

In natura exista foarte multe specii de cactusi. Patria acestor plante este continentul american, aici gasindu-se pe o suprafata foarte intinsa. Cactusii sunt o specie de plante care supravietuiesc in conditii dintre cele mai vitrege, in care altele nu ar reusi sa traiasca.


Bogdan Naidin este un colectionar de cactusi care a renuntat la foarte multe pentru acest hobby. Se ocupa de acesti „arici verzi“ de aproximativ 18 ani. In prezent, detine o colectie de peste 1.000 de specii de cactusi.


„Totul a inceput ca un hobby. Am fost singurul in familie care s-a ocupat de cresterea florilor. Am cumparat câteva plante de la piata si de la colectionarii pe care i-am cunoscut. Am inceput sa strâng din ce in ce mai multe. Pentru ca locuiesc la bloc, spatiul nu prea este asa de primitor. Totusi, am continuat sa colectionez si am umplut balconul, desi in paralel ma ocupam si de serviciu, si de familie. Când s-a dovedit a nu mai fi destul de incapator balconul, m-am hotarât sa fac o sera la parintii mei in judetul Olt. La inceput, nici eu nu eram prea increzator, dar am stabilit ca trebuie duse toate plantele la tara. Acolo fiind mai putina poluare decât in Craiova, cactusii cresc mult mai bine. Am facut rafturi la sera, am inceput sa-i aliniez si m-am trezit ca s-a umplut si sera. Asa am trecut de la hobby la semiprofesionism si o mica afacere. Aceasta m-a determinat acum trei ani sa renunt si la serviciu“, a declarat Bogdan Naidin.


Cunoasterea conditiilor de crestere a cactusilor in natura are o mare importanta pentru crearea conditiilor necesare acestor plante. Cactusii din pustiu au nevoie de mult soare, trebuie expusi la lumina circa trei – patru ore pe zi. Insa soarele prea fierbinte le este daunator. Deosebit de periculos este soarele de primavara, când cactusii, dupa repausul lor de iarna, incep sa creasca. Primavara, ei trebuie obisnuiti treptat cu soarele. Cactusii au neaparat nevoie de aer proaspat si, daca nu aveti posibilitatea sa-i duceti in gradina, aerisiti mai des incaperea unde se afla.


„Dintre toate speciile, cel mai mult ma atrag plantele din genul Mamilaria. Aceasta specie are foarte multe varietati care tin de diversitatea florilor, coloritului, tepilor. Aranjamentul acestor plante ma atrage mai mult decât alte specii mult mai valoroase“, a declarat colectionarul.


Cactusii, in gradinile noastre


Prima planta foarte scumpa pe care a cumparat-o a fost o specie de Mamilaria mai delicata, care se ingrijeste cu foarte mare atentie. „Aceasta planta este foarte sensibila si bineinteles ca nu am putut sa o pastrez. Fiind la inceput, nu stiam prea multe despre cresterea cactusilor. Planta a murit si a trebuit sa mai cumpar de câteva ori pentru a o avea in colectie“, a spus Bogdan Naidin.


Prima participare la o expozitie a fost pe 30 mai 1998 la Clubul Copiilor din orasul Bals. Aici a fost un concurs cu tema florala, unde Bogdan Naidin a mers cu colectia si i-a impresionat pe copii. Dupa aceea a inceput sa mearga la adevaratele expozitii florale.


„Prima expozitie a fost la Slatina. In acelasi an am fost si la cea de-a doua, la Bucuresti. In 2000, am participat si la cea mai mare expozitie florala de la noi din tara, care se tine la Pitesti si se numeste «Simfonia Lalelelor». Din acest an, am intrat in circuitul expozitional: Slatina, Craiova, Bucuresti, Piatra Neamt etc.“, a spus Bogdan Naidin.


Din cauza faptului ca avea serviciu, nu a putut sa mearga chiar la toate expozitiile. Din anul 2003 a renuntat la el si s-a dedicat in totalitate cactusilor. „Am fost constient de faptul ca ceea ce faceam eu nu mai mergea si atunci am gasit o punte de salvare pentru mine. Dar la scurt timp mi-am dat seama ca nu se poate trai numai din cresterea cactusilor. A trebuit sa fac o firma de amenajari pentru gradini“, a declarat colectionarul.


Printre plantele specifice decoratiunilor, Bogdan Naidin planteaza si anumite specii de cactusi care sunt rezistenti la frig. „In gradinile in care se construiesc fântâni arteziene, se lasa locuri speciale unde se planteaza cactusi si plante suculente care rezista si iarna. Cade zapada peste ele, iar in primavara, când se topeste, acestea intra in vegetatie si chiar infloresc“, a spus acesta.


Istoria cactusilor


Cactusii au aparut cu mai bine de 55 de milioane de ani in urma. „Stramosii“ acestor plante au crescut in conditiile favorabile ale tropicelor si subtropicelor si aveau tulpini si frunze obisnuite, ca si alte plante. Pe masura ce conditiile climaterice s-au schimbat, devenind tot mai aride, s-au schimbat si cactusii, adaptându-se la conditiile extreme de existenta. Frunzele lor s-au transformat in spini, ghimpi, tepi si perisori. Tulpinile cactusilor s-au ingrosat treptat devenind carnoase. Datorita acestor particularitati, plantele folosesc intr-un mod foarte economic apa pe care o acumuleaza cu mare greutate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS