Aparitie surpriza pe drumul national european 70 Bucuresti – Caracal – Craiova. Patronul unei statii GPL si-a deschis ilegal un punct de vânzare a carburantilor, chiar in spatele indicatorului care anunta intrarea in Craiova, vizavi de magazinul Selgros. Fara autorizatie de constructie si fara aviz de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova, proprietarul vinde de zor gaz lichefiat sub nasul autoritatilor care habar nu au de existenta respectivei statii.
Il cheama Sorinel Anghel si in acte figureaza ca proprietar al statiei GPL. El este cel care a facut cererea pentru eliberarea certificatului de urbanism in vederea obtinerii autorizatiei de constructie. Nerabdator sa scoata bani din punctul de vânzare a carburantilor auto, acesta s-a gândit ca nu ar strica, mai intâi, sa ridice mândrete de constructie si abia dupa aceea sa-si puna actele in ordine. Chiar daca pe hârtie este proprietar al statiei GPL, Sorinel are prieteni bine pusi care dau explicatii in locul lui atunci când vine vorba despre actele justificative ale constructiei. Printre acestia, Marcel Ignat, director la Dumagas, si Mihai Dugasescu, patronul aceleiasi firme.
Secretul e la Cârcea
Stiind ca terenul pe care voia sa ridice statia este in extravilanul comunei Cârcea, Sorinel a depus la Consiliul Judetean Dolj, pe 13 decembrie 2005, o cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism, primind avizul din partea forului judetean trei zile mai târziu. In aceeasi perioada, Primaria Cârcea a primit, la rândul ei, avizul din partea CJ referitor la Planul de Urbanism General pe care il intocmise pentru extinderea suprafetei de teren intravilan in care a fost cuprinsa si portiunea unde urma sa fie amplasata statia GPL. Pentru ca situatia terenului se schimbase, iar pâinea si cutitul erau acum la edilul din Cârcea, Anghel s-a prezentat cu cererea in dinti la primarul Valerica Pupaza si a facut o solicitare asemanatoare si la Primaria Cârcea care, fortata de imprejurari, i-a eliberat certificatul mult dorit. „I-am eliberat certificatul pentru ca a primit avizul din partea consiliului judetean. Pentru a intra in legalitate, trebuie sa obtina insa si autorizatia de constructie. Ne-am trezit intr-o zi ca pe terenul nostru a aparut o statie GPL. El mai intâi a construit si abia dupa aceea a dorit sa ia si actele care-i trebuie. O sa-i dam amenda 20 de milioane de lei pentru asta“, a declarat indignat primarul Pupaza. Conform documentelor depuse pentru eliberarea certificatului, Sorinel Anghel a cumparat o suprafata de 500 de metri patrati de la familia Mogosanu pentru care a platit aproape 24.000 de euro.
De la 50 la 30 de metri
Daca pentru Cârcea statia reprezinta doar o sursa in plus de venit la bugetul local, pentru Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova respectiva constructie este o amenintare la adresa sigurantei circulatiei pe drumul national european 70 Bucuresti – Caracal – Craiova. Statia GPL este amplasata la doar o aruncatura de bat de drum, lucru care contravine normelor de siguranta rutiera in vigoare. Doua acte normative emise de guvern in 1997 si 2001 reglementeaza distanta minima fata de drumurile europene, nationale si judetene la care pot fi amplasate constructiile de orice fel, inclusiv statiile GPL. Articolul 48 din Ordonanta 43/1997 scrie negru pe alb ca „in zona drumului public este interzisa amplasarea de constructii, panouri publicitare sau instalatii care nu apartin drumului si care pericliteaza siguranta circulatiei“. Actul normativ defineste zona drumului ca fiind compusa din ampriza, zona de siguranta si zona de protectie care se intinde in functie de specificul drumului. Pentru a inlatura orice urma de indoiala, o alta ordonanta de guvern din 2001 stabileste clar ca „pentru fluidizarea traficului in afara localitatii se interzice amplasarea oricarei constructii care genereaza un trafic suplimentar, la o distanta mai mica de 50 de metri de marginea imbracamintei asfaltice in cazul autostrazilor, drumurilor expres si al drumurilor nationale europene (…)“. Cu alte cuvinte, chiar daca avea autorizatie de constructie, statia GPL din dreptul indicatorului de intrare in Craiova trebuia sa respecte distanta minima de 50 de metri la care se adauga o portiune cuprinsa intre 1,5 si cinci metri aflata in zona de siguranta. In realitate, constructia proprietarului Sorinel Anghel nu are mai mult de 15 metri de la marginea soselei.
„Sunt un prieten de-al lui“
Ziua de ieri l-a prins pe Marcel Ignat, directorul Dumagas, alimentându-si masina cu GPL de la pompa prietenului sau, Sorinel. „Domnul Anghel nu este aici, dar pot sa raspund eu in locul lui, pentru ca suntem prieteni. Daca are autorizatie? Sigur ca da. De la Cârcea. Da, distanta de la marginea drumului este cea legala, de minimum 13 metri. Daca masurati, veti vedea ca sunt fix 13“, a spus Ignat. La fel de sigur de existenta autorizatiei era si patronul Dumagas, Mihai Dugaesescu, care a spus telefonic pe un ton iritat ca statia GPL este a unui prieten de-ai lui si ca are autorizatie pentru ea. In realitate, nici vorba de asa ceva, certificatul de urbanism, obtinut oricum dupa ridicarea constructiei netinând loc de autorizatie. Conducerea DRDP Craiova nu stia nimic despre existenta statiei. „Acum aud despre asa ceva. Daca a construit-o deja fara avizul nostru ii vom cere s-o demoleze si ii vom aplica amenda legala“, a declarat Constantin Serban, directorul general al DRDP. Nici directorul adjunct reabilitare al Directiei, Adrian Lumezeanu, nu auzise de respectiva constructie. Acesta a dat de inteles ca distanta minima la care pot fi amplasate constructii poate varia in functie de particularitatile drumului. „Exprimarea din lege care face referire la traficul suplimentar cauzat de o eventuala constructie se aplica in cazul magazinelor mari, gen Metro sau Selgros“, a spus Lumezeanu. Ordonanta nu face distinctie insa intre marimea magazinelor. Pur si simplu, cele doua ordonante incearca sa puna ordine pe strazile autohtone, indoliate de accidentele mortale din ultima vreme.