16.4 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFosta conducere a Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Victor Babes“, urmarita penal

Fosta conducere a Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Victor Babes“, urmarita penal

Directorii au prejudiciat institutia cu 400 de milioane de lei


Fosta conducere a Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova este urmarita penal pentru comiterea mai multor infractiuni: fals, uz de fals si abuz in serviciu. Comisia de audit din cadrul DSP Dolj a descoperit ca Liviu Jan Dinu, fostul director general al spitalului, si Gabriela Ionescu, director financiar-contabil, au platit, in perioada cind erau la conducere, in anul 2004, unei societati comerciale de constructii peste 400 de milioane de lei, contravaloarea unei alei din ciment, de 200 de metri, in timp ce costul real al lucrarii nu s-ar fi ridicat nici la jumatatea sumei respective.


Politistii din cadrul IJP Dolj, Sectia investigarea fraudelor, impreuna cu procurori de la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj au inceput urmarirea penala impotriva fostei conduceri a Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova (dosar nr. 784/P/2004). Doctorul Liviu Jan Dinu si contabila Gabriela Ionescu sint cercetati pentru comiterea mai multor infractiuni in perioada in care au condus institutia. Cei doi au incheiat mai multe contracte cu o societate craioveana pentru efectuarea unor lucrari, ajungindu-se ca unele dintre acestea sa fie platite dublu, ca urmare a unor intelegeri intre antreprenor si beneficiari. Lucrarile au demarat in anul 1998, cind spitalul a solicitat Directiei de Sanatate Publica Dolj bani pentru racordarea centralei termice la CET 2, pentru ca institutia sa beneficieze de apa calda permanent. Banii au venit cu greu de la Ministerul Sanatatii, iar din cele sapte miliarde de lei cit erau necesare pentru investitie, spitalul a primit infima suma de patru milioane de lei. Ca sa nu piarda finantarea, beneficiarii de drept ai banilor au cumparat materiale de constructii – fier beton si caramida – pe care le-au lasat in custodia constructorului. Lucrarile au fost demarate abia in anul 2003, cind si restul sumei de pina la sapte miliarde de lei a intrat in vistieria spitalului, cu un regim strict determinat. Firma de constructii si-a onorat contractul, efectuind lucrarile prevazute in plan. Numai ca, la un moment dat, lucrarile au fost sistate, coordonatorul de credite preferind sa toarne o alee de ciment de aproximativ 200 de metri in jurul punctului termic, in loc sa achizitioneze cazanele necesare darii in functiune a centralei. Prin urmare, Spitalul „Victor Babes“ s-a ales cu o alee de 441 de milioane de lei, in timp ce racordarea asteapta de un an.


Fosta conducere a schimbat destinatia fondurilor


Un control efectuat de Serviciul de audit din cadrul DSP Dolj, la sfirsitul anului 2004, a descoperit ca fosta conducere a folosit in alt mod fondurile date de minister cu o destinatie precisa, racordarea centralei termice. „Vechea conducere a schimbat destinatia sumelor alocate de MSF, aceasta este concluzia la care au ajuns cei de la audit. Corpul de control a constatat ca pentru unele lucrari, cum ar fi aleea din apropierea centralei, s-a decontat dublu. Mai mult, ei spun ca lucrarea respectiva nu fusese prevazuta in proiectul initial. Cele 400 de milioane de lei platite fara rost puteau acoperi costul celor doua utilaje necesare pornirii centralei“, a spus jurista spitalului, Felicia Balan. Dupa verificarile efectuate, Serviciul de audit a incheiat un raport de expertiza tehnica si contabila din care reiesea ca decontarile s-au facut in detrimentul spitalului, iar cei doi directori au prejudiciat unitatea. Scandalul s-a mutat in instanta de judecata, institutia medicala craioveana fiind obligata de DSP Dolj sa recupereze prejudiciul creat de cei doi directori. Tot cu aceasta ocazie, Liviu Jan Dinu si Gabriela Ionescu si-au pierdut functiile de conducere. Liviu Jan Dinu si-a reluat activitatea de medic primar radiolog, iar Gabriela Ionescu a cerut transferul la Spitalul de Neuropsihiatrie din Banie, unde unul dintre directori este chiar sotul acesteia.


Spitalul, dat in judecata pentru datorii


Alta „afacere“ proasta cu care s-a ales spitalul craiovean este scheletul ridicat in vederea extinderii. Lucrarile au demarat in anul 1991. Pe parcurs, intre constructor si finantator au aparut neintelegeri. Finantatorul a devenit insolvabil si i-a notificat constructorului sa inceteze lucrarile, dar acesta a continuat mizind pe faptul ca se va gasi cineva pina la urma sa plateasca, poate chiar spitalul, in calitate de beneficiar. Spitalul a fost dat in judecata de firma de constructii, fiind obligat sa plateasca 273 de milioane de lei, contravaloarea lucrarilor care s-au executat, dar nu s-au decontat. „S-au facut demersuri la MSF si suma a fost achitata in anul 2003, dar au ramas creantele, datoriile acumulate in urma penalitatilor de intirziere si reactualizarilor cu indicii de inflatie, toate ajungind la valoarea de 1,2 milioane de lei“, a completat jurista. Directorul interimar al spitalului, Lucian Ioncica, a spus ca prin HG nr. 866/2003 s-a incheiat un protocol intre unitatea medicala si Primaria Craiova. In fapt, datoriile pentru care spitalul este tirit prin instante i-ar reveni proprietarului de drept, primaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS