
Energia produsă cu ajutorul cărbunelui are zilele numărate. Această idee este susţinută chiar de către conducerea Complexului Energetic Oltenia, care susţine că face obiectul unei campanii derulate de către organizaţiile nonguvernamentale din domeniul protecţiei mediului. Greenpeace a arătat recent că şase organizaţii de mediu contestă alocarea a 3,3 milioane de euro din bugetul statului pentru exproprieri şi extinderi de cariere miniere. Potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia, în repetate rânduri organizaţiile de mediu au susţinut ideea că emisiile provenite din arderea cărbunelui afectează negativ sănătatea populaţiei, ignorând, cu bună ştiinţă, existenţa electrofiltrelor performante, a instalaţiilor de desulfurare a gazelor de ardere şi de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii rezultate din procesul de ardere.
Investiţii de peste un miliard de euro
Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, compania nu a beneficiat niciodată de subvenţii, în condiţiile în care România este ţara cu cea mai mare subvenţie pentru energia regenerabilă din Europa şi nu numai (energia eoliană beneficiază de subvenţii de peste 200 lei pe MWh, iar cea solară de peste 1.000 de lei pe MWh).
„Presupunem că închiderea producătorilor convenţionali de energie ar afecta în mod pozitiv sănătatea populaţiei lipsită de locurile de muncă sau lipsită de siguranţa unui sistem energetic de care depinde inclusiv exercitarea practicilor medicale… Este bine cunoscut faptul că în România, cota energiei regenerabile depăşeşte 40% din consumul înregistrat în SEN, începând din anul 2014, deşi totalul de energie verde ar fi trebuit să ajungă, în 2020, la un procent de 38% din consum. Acest lucru a fost posibil datorită stimulentelor acordate investitorilor în energia regenerabilă. În conformitate cu prevederile iniţiale ale Legii nr. 220/2008, cota obligatorie de certificate verzi ar fi trebuit să ajungă la 10,8% în 2015 şi la 16,8% în 2020, dar a devenit 27% începând din 2015. Inclusiv majorarea facturii pentru consumatorul final este determinată de această creştere a cotei de certificate verzi (de la sub 1%, când preţul energiei electrice era peste 220 lei/MWh, la 27% în 2015, când preţul energiei electrice este sub 160 lei/MWh pe PCCB şi sub 130 lei/MWh pe PZU). Deşi toate aceste aspecte sunt cunoscute, iar CE Oltenia a semnalat permanent regimul discriminatoriu privind concurenţa în piața de energie din România, este de neacceptat faptul că tocmai producătorii de energie pe bază de cărbune sunt consideraţi privilegiați“, conform Complexului Energetic Oltenia.