21.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjStudiu de fezabilitate pentru grupul 5 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari

Studiu de fezabilitate pentru grupul 5 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari

Lucrările sunt necesare pentru eficientizarea activităţii
Lucrările sunt necesare pentru eficientizarea activităţii

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a început demersurile pentru modernizarea grupului energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari. În prezent, se caută o firmă care să realizeze studiul de fezabilitate care va stabili exact costurile lucrărilor de modernizare, în urma cărora grupul să fie complet retehnologizat. La ultima ședință a Consiliului de Supraveghere s-a aprobat începerea demersurilor pentru reabilitare. Directorul Diviziei de Energie, Aurel Medințu, a declarat că reabilitarea grupului de la Rovinari este obligatorie. Investiția se ridică la 150 de milioane de euro și se va întinde pe o perioadă de cinci ani.
„Am punctat la ultima şedinţă pe care am avut-o la Consiliul de Supraveghere. Aprobarea vizează acest an. În prezent, s-a comandat o procedură pentru contractarea unui studiu de fezabilitate. Grupul 5 trebuie reabilitat. Părerea noastră este că reabilitarea grupului 5 este esenţială în conjunctura actuală“, a declarat Aurel Medinţu.

Dispozitiv experimental la cariera Roşia

Altă măsură luată de conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru eficientizare şi pentru evitarea pierderilor a fost recent punerea în funcţiune la Cariera Roşia a unui dispozitiv experimental pentru sfărâmarea cărbunelui. Dispozitivul a fost montat pe banda de cărbune şi are rolul de a mărunţi bulgării de cărbune, astfel încât aceştia să nu mai poată fi sustraşi de hoţi.
„A fost montat experimental un dispozitiv de sfărâmare cărbune la transportorul cu bandă existent. Amplasarea temporară şi experimentală a acestui dispozitiv în vederea efectuării unor probe nu a condus la o modificare a fluxului tehnologic existent – autorizat din punct de vedere al protecţiei mediului, deoarece nu a produs modificări ale parametrilor tehnici ai circuitului de alimentare cu cărbune, motiv pentru care nu se impunea notificarea APM Gorj în vederea obţinerii unui acord de mediu. Pe parcursul probelor efectuate, din măsurătorile sonometrice realizate cu şi fără dispozitivul de sfărâmare în funcţiune, s-a constatat ca valorile nivelului de zgomot înregistrat nu depăşesc valorile limita autorizate“, potrivit unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia. Locuitorii din zona unde a fost montat dispozitivul s-au plâns de zgomotul produs de acesta, însă rolul echipamentului este de a-i descuraja pe hoţii de cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS