32.9 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePeste 5.000 de firme din Olt vor dispărea de pe scena economică

Peste 5.000 de firme din Olt vor dispărea de pe scena economică

Aproximativ 5.300 de societăţi comerciale ai căror patroni nu au catadicsit să-şi preschimbe certificatele de inmatriculare ale firmelor vor fi şterse din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului (ORC). Decizia a fost luată deoarece, pentru prima dată in ultimii ani, autorităţile centrale au refuzat să mai prelungească termenul de preschimbare a certificatului de inmatriculare şi a certificatului de inregistrare fiscală. Maria Bărbulescu, directoarea ORC Olt, a declarat că instituţia pe care o conduce va solicita dizolvarea nu doar a societăţilor comerciale care nu şi-au preschimbat certificatul de inmatriculare, ci şi a firmelor care intră sub incidenţa art. 237 din Legea nr. 31/1990. „Este vorba in special despre societăţile care nu şi-au declarat organele statutare, nu au sediul social cunoscut, nu şi-au completat capitalul social ori nu au depus, in cel mult şase luni de la expirarea termenelor legale, şi situaţiile familiale“, a spus Maria Bărbulescu.

Dintre cele 5.297 de firme care urmează să dispără de pe firmamentul afaceristic al judeţului fac parte 2.759 de AF şi persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi de comerţ, restul de 2.538 reprezentind persoane juridice: 11 organizaţii cooperatiste, 78 de SA (societăţi pe acţiuni), 1.045 de SRL (societăţi cu răspundere limitată), o societate in comandită simplă şi două regii autonome. Una dintre cele două regii autonome ale cărei nume vor fi şterse din memoria ORC Olt este fosta Direcţie de Poştă Romană Olt – Sucursala Slatina, şi Agenţia Naţională a Produselor Agricole – Sucursala Olt, fostă ROMCEREAL RA.

3.500 de firme-fantomă

Diriguitorii Oficiului Registrului Comerţului Olt nu se vor opri insă aici. Instituţia menţionată a demarat deja demersurile pentru dizolvarea a 3.500 de societăţi comerciale care nu au inregistrat activitate din anul 2003, nu au depus bilanţuri sau alte documente financiar-fiscale, ceea ce le face candidate perfecte la „saltul“ de firme-fantomă.

„Din numărul total de firme existente in documentele Registrului Comerţului, există peste 3.500 de firme care nu şi-au depus la noi situaţia financiară pe anul 2003. Probabil, patronii lor au considerat că, dacă şi-au depus situaţiile financiare la Direcţia Finanţelor Publice, nu mai trebuie să le depună şi la Oficiul Registrului Comerţului, ceea ce este o greşeală“, a afirmat directorul ORC Olt.

Specialiştii instituţiei spun că aceste firme ar trebui verificate la trei luni de la infiinţare, in cazul in care nu inregistrează nici un fel de activitate in această perioadă. Din păcate, acest lucru este practic imposibil atit din lipsă de timp, cit şi din cauza volumului foarte mare de muncă. Pentru cei care nu şi-au depus bilanţurile contabile şi care acum riscă dizolvarea, lichidarea şi radierea afacerilor, o soluţie ar fi să se prezinte totuşi la sediul instituţiei, pină pe 26 ianuarie, cu bilanţurile contabile in cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS