13.4 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateNoile comune doljene au planuri mari de viitor

Noile comune doljene au planuri mari de viitor

• Infiintarea celor 12 comune in judetul Dolj, in acest an, s-a facut cu foarte multa usurinta • Toate cheltuielile necesare pentru constituirea noilor administratii locale au fost suportate din bani publici

Nu au sedii pentru primarii, politie sau alte institutii, nu au structuri pentru colectarea veniturilor proprii, nu au experienta administrativa, dar au fost infiintate; este vorba de 12 comune aparute anul acesta in Dolj. Chiar reduse la minimum, cheltuielile de functionare ale unei astfel de unitati administrative depasesc cu mult veniturile proprii ale acesteia. „Cele 12 comune noi nu au avut un buget propriu, pentru acest an, ci au luat de la comuna-mama, din care s-au desprins. Au fost niste corelari pe care le-am putut face. Si in aceasta situatie am intimpinat probleme, deoarece unii primari au alocat mai mult de la comuna-mama catre cea nou-infiintata si a trebuit sa intervenim si sa luam din bani inapoi. O rectificare de buget in acest sens nu a existat“, a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

„In Dolj sint cele mai multe comune nou-infiintate“

Infiintarea celor 12 comune in judetul Dolj in acest an s-a facut cu foarte multa usurinta si fara ca acestea sa poata indeplini conditiile minime de functionare. Declaratia ii apartine presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, care spune ca de la bugetul judetului se vor asigura sumele necesare acoperirii salariilor celor care lucreaza in noile primarii.

„In Dolj sint cele mai multe comune nou-infiintate intr-un judet; au fost aprobate cu multa larghete. Mai intii ar fi trebuit sa aiba toate conditiile asigurate, in sensul existentei unui sediu de primarie, amenajarea unor sedii pentru jandarmi si politisti, iar toate acestea au lipsit. Foarte multe dintre comunele noi au probleme cu achizitionarea unor sedii in care sa functioneze. Cu siguranta, vom gasi resurse sa asiguram banii pentru salariile angajatilor“, a precizat Ion Prioteasa.

Tinerii, cei mai importanti platitori de taxe

De la infiintare, in martie anul acesta, in comuna doljeana Catane au platit taxa de casatorie doua familii, Cocora si Lica. Daca ar fi sa traiasca numai din banii strinsi pe plan local, Primaria Catane ar putea sa-si puna deja lacat pe usa. „Ne-au repartizat 40 de milioane, pentru a mai face citeva reparatii la cladirea in care functionam. Era nevoie sa infiintam aceasta comuna, pentru ca pina la Negoi sint sapte kilometri si avem foarte multe persoane in virsta in sat. De la judet ni se asigura salariile si banii la Legea nr. 416, dar ne-au promis si fonduri pentru noul sediu de primarie. Trebuie sa platim profesorii, pentru care ne trebuie 800 de milioane de lei“, a spus Gheorghe Spaimus, primarul comunei Catane.

Primarul n-are bani, dar viseaza

Primarul comunei Catane are planuri de viitor: un drum asfaltat, apa si gaz metan, o primarie noua. „Avem nevoie de un post de jandarmi. Vreau sa bagam si gaze, apa si sa facem un teren de fotbal, dar si un camin cultural. As mai vrea sa pietruim si vreo 13 kilometri de drum“, a mai spus Gheorghe Spaimus. Pe plan local, sursele de venituri sint putine. Iazuri care ar putea fi concesionate vreunui investitor dispus sa-si bage banii intr-o fundatura, sediul CAP-ului, renovat si inchiriat unui alt investitor, o asociatie agricola a primariei si poate s-ar mai gasi cite ceva. Organigrama unei primarii nou-infiintate cuprinde posturile de primar, viceprimar, secretar, casier, agent agricol, asistent social, operator de rol agricol, paznic.

Salariile a numai zece angajati ai primariei se ridica lunar la aproximativ 45 de milioane de lei.

Comunele mari din Dolj vor primi mai putini bani decit s-au asteptat

Toate cheltuielile necesare pentru infiintarea noilor administratii locale au fost suportate din bani publici. Pregatirile pentru momentul „istoric“ au demarat cu aproximativ doi ani in urma. Atunci, in toate aceste sate ridicate la rang de comuna au fost organizate referendumuri, prin care oamenii chemati la urnele de vot erau intrebati daca doresc sa se rupa de comuna-mama si sa devina independenti din punct de vedere administrativ, fara sa li se explice prea multe despre ce presupune aceasta independenta administrativa. In aceste conditii, baza ramine bugetul Consiliului Judetean Dolj, deci banul public. Si pentru ca bugetul pe anul in curs este deja impartit, conform art. 4 din Legea nr. 84/2004 „echilibrarea bugetelor locale se realizeaza pe seama sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, in limita creditelor bugetare aprobate, in anul 2004, pentru judetul din care fac parte“. Cu alte cuvinte, unele comune mari din judetul Dolj, cu mii de locuitori, vor primi mai putini bani decit s-au asteptat si decit ar avea nevoie, avind in vedere ca acum trebuie luate in calcul si comunele nou-infiintate, multe dintre ele cu o populatie putin peste 1.000 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS