Sindicalistii din invatamintul doljean sint decisi sa „deschida“ noul an scolar cu un miting in Piata Prefecturii, miercuri, 15 septembrie, incepind cu ora 9.30. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, a convocat o sedinta cu directorii scolilor in regim de urgenta pentru a primi elevii la scoala. Acesta afirma ca, din surse total credibile, conflictul se va stinge, iar profesorii si elevii vor fi la scoala inca din prima zi. Profesorii incep sa „miroase“ disensiunile din alianta sindicala, iar din spatele usilor inchise cineva „sufla“ ca premierul Adrian Nastase a dat ordin de crestere cu 25% a salariilor personalului din invatamint. Sindicalistii nu cedeaza si ameninta cu greva generala, in cazul nesolutionarii revendicarilor.
Conducerea ISJ Dolj a convocat in regim de urgenta toti directorii unitatilor de invatamint din Craiova, vineri, in sala de festivitati a Colegiului National „Elena Cuza“, pentru a se asigura deschiderea noului an scolar, in cazul unui boicot din partea profesorilor sindicalisti: „Fiecare director de scoala trebuie sa fie prezent la scoala in ziua inceperii anului de invatamint, pentru a oferi manualele elevilor, in situatia in care profesorii vor fi absenti. Este bine ca fiecare director sa aiba o statie de amplificare si un microfon de la care sa le vorbeasca elevilor. Sint convins ca pe 15 septembrie toti elevii si profesorii vor fi prezenti in toate unitatile scolare“.
FSI „Spiru Haret“ ameninta cu plingeri la Consiliul Europei
Cu toate acestea, presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, a afirmat ca, miercuri, 8 septembrie, a avut loc o noua runda de negocieri cu guvernantii, neajungindu-se la nici o intelegere: „Acestia au venit cu aceeasi „propunere finala“, cu aceeasi oferta de crestere salariala cu care noi nu sintem de acord. In situatia in care cresterea salariala a personalului din invatamint va fi de 25% fara indexari, atunci conflictul de munca se va stinge, iar actiunile noastre de lupta sindicala nu vor mai avea loc“. Presedintele SIP Dolj, Ion Bebe Cepoi, a precizat ca ministrul delegat B.N. Duvaz a lipsit de la negocieri si, in cazul in care problemele sindicalistilor din invatamint nu se vor solutiona, Federatia Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“ va face plingeri la Consiliul Europei. Acesta a sustinut ca, in cazul in care cresterea salariala a personalului din invatamint va fi de 20-25%, fara sa fie incluse si indexarile, protestele sindicalistilor vor inceta.
Cine a vazut cersetor in greva generala?
Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Florea Gaina, a remarcat dorinta unor cadre didactice de a nu fi de acord cu greva: „In sedinta publica de ieri (joi – n.r.) de repartizare a cadrelor didactice pe ultimele posturi si catedre ramase neocupate, au venit dascali care vor sa munceasca, nicidecum sa faca greva“. Ce profesor care n-are catedra si merge la sedinta publica sa solicite un loc de munca in sistem, trebuie sa fie de-a dreptul nebun sa mai spuna ca este nemultumit de leafa si ca mai doreste sa intre si in greva?
Diversiune lipsita de sens
Directorul Florin Armeanu, de la Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brancusi“ din Craiova, a afirmat in plen ca in scoala pe care o conduce „sint oameni care string semnaturi sa nu se faca greva“. Un lider sindical de la SIP Dolj, din cadrul FSI „Spiru Haret“, a cautat dascali care n-ar fi de acord cu calendarul actiunilor sindicale, insa nu a gasit nici unul care sa fie impotriva. Ceilalti directori au tacut milc, pentru simplul motiv ca revendicarile sindicalistilor salta – fara voia liderilor – inclusiv lefurile directorilor care vor fi platiti ca profesori cu gradul didactic I si peste 40 de ani vechime in plus pina la 50% indemnizatie. Adica de cinci, opt sau zece ori mai mult decit un debutant.
Lectia de santaj sau pactul cu diavolul, primul semn al dezbinarii
Pina prezent, alianta sindicala doreste sa demonstreze ca este un monolit. In conjunctura in care nu apare compromisul cu puterea sau chiar santajul unor lideri de federatii, atunci profesorii au dreptul sa spere ca nu li se va deteriora nivelul de trai, dat fiind faptul ca preturile au luat-o razna, cu toata cresterea de 25% fara indexari. De aceea, citiva profesori au fost surprinsi de noi intr-un dialog la fumoarul unei scoli: „De ce FEN si FSLI si-au mutat consiliile nationale din ziua de miercuri (8 septembrie – n.r.) si luni (6 septembrie – n.r.) in zilele de joi si vineri (9 si 10 septembrie – n.r.), in timp ce «Spiru Haret» si-a pastrat data de 7 septembrie, spunindu-si punctul de vedere vizavi de propunerea finala a guvernantilor? Pai, dom’le, si «Alma Mater» si-a pastrat calendarul negocierilor, mentinindu-si data de 3 septembrie. Ei, care e problema? Pai toate datele au fost puse in scara pina in 8 septembrie pentru ca membri din echipele de negociere – adica Duvaz, Tanasescu si Athanasiu – sa poata cunoaste punctele de vedere de la membrii consiliilor nationale. Nu era normal ca miercuri dupa-amiaza, liderii celor patru federatii impreuna cu echipa de negociatori sa traga o concluzie in privinta ultimei oferte propuse de guvern? Bineinteles! Asta inseamna ca nu este ceva in regula. Ceva e putred si nu stiu ce!“.
Schimbindu-se datele, fireste, profesorii simt si pot face „speculatii“ pertinente, care nu ar trebui sa existe intr-o alianta sindicala cu tel comun. Tradatori si spargatori de greve au mai fost in sindicatele din Romania postdecembrista. Nici lectia de santaj n-a lipsit. Daca santajul prolifereaza, mai mult decit sigur ca cineva face pact cu diavolul.