Conducerea Grupului de pompieri „Matei Basarab“ din Slatina a organizat vineri, cu prilejul Zilei Pompierilor, manifestarea numita „Porti Deschise“. Jurnalistii prezenti la conferinta de presa care a urmat au aflat cu stupoare ca pompierii se confrunta cu mari probleme in activitatea lor, desi cauta ca aceste lucruri sa nu fie observate de cei din jur. In afara de problema acuta a materialelor de interventie (furtunuri, stingatoare, autospeciale numai bune pentru casare etc.), pompierii militari olteni se confrunta si cu insuficienta combustibilului. Principalul combustibil folosit pe masinile de interventie, motorina, este folosit cu tiriita de la o luna la alta, doar-doar sa ajunga.
Acest aspect a facut ca o serie de actiuni pe care pompierii olteni voiau sa le organizeze in cinstea celebrarii zilei lor nationale sa fie anulate. „Mai avem 1.200 de litri de motorina care, teoretic, ar trebui sa ne ajunga pentru interventiile din urmatoarea luna si jumatate. Am fost nevoiti sa anulam mai multe actiuni, printre care si citeva aplicatii demonstrative, din cauza lipsei carburantilor. Nu am vrut sa riscam sa raminem fara motorina in urmatoarea perioada, deoarece si asa avem probleme in acest sens“, a declarat mr. Doru Predescu, adjunctul comandantului pompierilor olteni.
99,9% din locuintele incendiate sint neasigurate
In ciuda marilor lipsuri cu care se confrunta, pompierii au intervenit de la inceputul anului si pina in prezent in aproape 150 de cazuri, dintre care 112 au fost incendii. Printre cauze ale incendiilor au fost mentionate improvizatiile si defectiunile la instalatiile si echipamentele electrice, focul deschis, fumatul, cosurile de fum defecte, jocul copiilor cu focul sau actiunea intentionata. Ca urmare a incendiilor provocate, patru persoane au decedat, iar o alta a fost ranita grav. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvint al pompierilor militari olteni, cpt. Cristian Croitoru, valoarea pagubelor produse de incendii s-a ridicat numai in luna august la suma de 238 de milioane de lei. „Ce este cel mai grav este ca 99,9% din gospodariile unde au loc incendii nu sint asigurate. Persoanele care au de suferit de pe urma acestor incidente nefericite stau apoi la mila autoritatilor. Cum banii sint asa cum sint, nu putini sint cei care ramin in final pe drumuri pe perioade mari de timp“, a precizat Croitoru.