Mai multe proiecte turistice cu specific montan și religios și având finanțare europeană au fost demarate în orașul Brezoi, a declarat azi primarul localității, Robert Schell, citat de agerpres.ro.
Proiectele au în vedere reabilitarea și includerea într-un circuit monahal a bisericilor de patrimoniu de pe raza orașului Brezoi și punerea în valoare a traseelor montane din Munții Lotrului, la poalele cărora se află localitatea.
„Am avut în vederea schiturile Văratec și Proieni care au valoare de patrimoniu și care din fericire atunci când a fost regularizat Oltul în zona Gura Lotrului au fost salvate. Sunt biserici în jurul cărora s-au țesut nenumărate legende, Loviștea fost ținutul haiducilor și biserica a avut un rol deosebit în a-i adăposti pe aceștia. La schitul din Proieni există în popor legenda că aici s-ar fi cununat chiar Mihai Viteazu. Am obținut finanțare deci pentru aceste mici bijuterii din Țara Loviștei și sper să le includ într-un circuit turistic monahal. Pentru schitul din Proieni am obținut 2,8 milioane de euro, de exemplu”, a precizat Schell.
Alte proiecte turistice care vizează orașul Brezoi privesc realizarea, amenajarea și punerea în valoare a versantului Țurțudanu din Munții Lotrului, aflat chiar în partea nordică a orașului Brezoi.
„Valoarea proiectului în cazul acestui versant se ridică la 900.000 de euro și înseamnă realizarea a patru trasee montane, iluminatul lor și amenajarea sus, pe vârf, a unui punct de observație. De acolo de sus, turiștii au o panoramă asupra întregului oraș, a deschiderii Văii Lotrului, a confluenței Lotrului cu râul Olt. Brezoiul poate deveni astfel primul punct turistic într-un traseu care începe aici și urcă prin Mălaia, Voineasa, Vidra și se termină la Obârșia Lotrului”, a mai spus primarul Robert Schell.
Alte proiecte turistice se referă la punerea în valoarea a satului medieval „Odăile”, unicat în România. Totodată, Primăria din Brezoi a reușit să obțină finanțare europeană și în domeniul infrastructurii rutiere și școlare. Orașul Brezoi se află în nordul județului la confluența râurilor Lotru și Olt și este considerat capitala „Țării Loviștei”.