33.4 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiInceput de septembrie

Inceput de septembrie

A venit toamna. Vara asta ploioasa a trecut. Ne pregatim de alegeri. Parlamentarii au venit mai devreme la lucru. Si au inceput cu stingul prin absente nenumarate. Polemicile se ascut totusi, actorii politici ies la rampa dupa o vacanta buna. Va fi palpitant, un thriller cu momente de suspans. Lupta se da exclusiv intre PSD si ADA. In rest, figuratie, decor.

Rezultatele sondajului CURS aparut ieri confirma avansul PSD fata de Alianta D.A., 39% la 34%. De asemenea, confirma pozitia lui Adrian Nastase, aflat pe locul intii in cursa prezidentiala, 40% – 34%. Distanta este mica, de circa cinci-sase puncte, si poate fi basculata intr-o luna. Interesant este ca Nastase este cu un punct in fata PSD, iar Stolojan este la acelasi nivel cu Alianta D.A. Corneliu Vadim Tudor este la doua puncte in fata PRM (14%, respectiv 12%), dar cu o performanta care atinge abia jumatate din „portia“ de voturi rezervata celor doua mari forte, PSD si ADA. Cam acesta este peisajul politic inainte cu sase saptamini de campanie. Modificari mari nu pot aparea pentru ca timpul este prea scurt. Cine va face guvernul, cum va arata o majoritate parlamentara? Sint intrebari la care nimeni nu are raspuns. Alegerile din acest an sint extrem de echilibrate. Numai gafe de proportii ale unuia sau altuia dintre candidati vor putea schimba ceva in acest desen.

In ultimul week-end s-au desfasurat alegerile preliminare in PSD. Au decurs prost. Scontatul rezultat propagandistic s-ar putea sa aiba un efect pervers. In loc sa constituie un pas inainte spre o victorie in noiembrie/decembrie, cum au socotit strategii PSD, sa insemne un pas inapoi. Tensiunile, haosul au fost prezente masiv. A fost o mostra de dezorganizare. De ce au fost facute totusi aceste alegeri? Pentru ca liderii PSD nu au dorit sa isi ia raspunderea pentru alcatuirea listelor. Atunci a fost pasata la filialele locale, lasind miinile libere lui Adrian Nastase&Co sa regleze, pe aceasta baza, conturile. PSD nu va obtine decit o parte din locurile de parlamentari din anul 2000. Clientela nu poate fi multumita. Multi pretendenti, putine locuri. Cerere mare, oferta mica. Presiunea asupra conducerii ar fi fost foarte mare, daca aici s-ar fi hotarit totul. Situatia de criza de dupa alegerile locale a accentuat dorinta liderilor de a nu se implica in disputa pentru liste. Nastase si-a rezervat 10% din locuri pentru prietenii politici si obligatii. Oamenii lui Iliescu, de pilda. Alte 30 de locuri sint rezervate pentru PUR. O problema va fi acum sa stopeze criticile celor care au pierdut. In plus, s-a incercat sa se infatiseze un PSD nou, democratic, deschis. „Idei noi, forte proaspete“, a fost sloganul congresului de acum o saptamina. Vom vedea daca aceste liste contin vechii baroni, traseistii obisnuiti, figurile corupte cunoscute. S-ar putea ca si pe acest plan, efectul de imagine urmarit sa nu se produca. Din contra, sa aduca prejudicii. Cu cit vor fi mai multe figuri controversate pe locuri eligibile, cu atit PSD va iesi mai sifonat din aceasta experienta. Sigur, se vor gasi voci care vor pretinde ca asta a fost vointa celor de jos, a membrilor simpli etc. Argumentul „democratic“ nu va tine. Electoratul, indiferent de explicatii in acest caz, va respinge intreg partidul la urne.

Un alt eveniment a tinut pagina intii in week-end. PUR a facut alianta cu PSD. In felul acesta, un actor al competitiei dispare, preferind sa mearga pe listele altuia. PUR, in acest fel, va intra in parlament si se salveaza. Incertitudinile legate de faptul ca era la limita, cind la 4%, cind la 6%, au fost rezolvate. PUR a mers bine la locale. Criticile la adresa guvernarii i-au adus voturi. Acum schimba sensul evolutiei sale. Dezavantajul de a merge pe listele altuia consta in faptul ca nu te adresezi direct electoratului tau propriu si nu esti pe picioarele tale. Pentru PUR, aceasta decizie se amina pentru 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS