24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCiurel anunţă o lună de şomaj tehnic pentru toţi minerii din CEO

Ciurel anunţă o lună de şomaj tehnic pentru toţi minerii din CEO

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, îi avertizează pe mineri că îi aşteaptă vremuri grele în 2014. Conducerea Complexului a luat decizia de a-i trimite pe toţi angajaţii carierelor miniere în şomaj tehnic, timp de o lună, pe parcursul anului viitor. Potrivit directorului general, măsura a fost luată din cauza scăderii producţiei de cărbune de la 32 de milioane de tone la 25 de milioane de tone. „La anul, pentru a putea îmbunătăţi activitatea, fiecare carieră va trece printr-o perioadă de o lună de şomaj tehnic, pe rând. Suntem dimensionaţi pentru 32 de milioane de tone de cărbune şi la anul vom produce 25 de milioane, o spun să ştie toată lumea“, a anunţat Laurenţiu Ciurel. Sindicatele nu au oferit deocamdată un punct de vedere la anunţul directorului Complexului Energetic Oltenia.

Se strânge iar cureaua

Laurenţiu Ciurel a evitat din nou să dea un răspuns clar dacă vor fi acordate sau nu prime de sărbători şi s-a declarat ferm pentru ca de sărbători minerii şi energeticienii să intre în şomaj tehnic şi două zile fără plată, nefiind de acord cu propunerea Federaţiei Naţionale Mine Energie, de a înlocui şomajul tehnic pe ianuarie cu zile din concediul de odihnă. „Cei de la sindicate trebuie să înţeleagă faptul că profitul este una şi banii de care dispui e alta. Noi avem de cumpărat pentru că ne obligă Uniunea Europeană, certificate de 50 de milioane de euro, peste 200 de milioane de lei. Avem de recuperat, de asemenea, creanţe de la beneficiari. Este vorba de o sumă uriaşă de 780 de milioane de lei. Ca să nu mai vorbim la cum arată costul pe tona de cărbune produs de Complexul Energetic Oltenia. Ei bine, 53% din conturile pentru fiecare tonă de cărbune reprezintă cheltuieli cu munca vie. Este procentul înregistrat în anul 1900 în mineritul din Marea Britanie, când ştim bine ce tehnologie exista. Noi, la nivelul anului 2013 avem alte tehnologii şi cheltuielile cu munca vie sunt la fel ca acum o sută de ani. Sunt foarte multe sectoare din CEO unde se face protecţie socială. Se poate spune şi aşa. Trebuie să reducem din costuri“, a declarat Ciurel

Chinezii vor cărbune mai ieftin

În ceea ce priveşte investiţia chineză de la Rovinari, care vizează construcţia unui nou grup energetic, directorul Complexului Energetic Oltenia a afirmat că studiul de prefezabilitate este depus la un institut de proiectări din ţară pentru a fi armonizat cu legislaţia europeană. După studiul de prefezabilitate, se va trece la executarea studiului de fezabilitate, care va propune şi o estimare a costurilor. Dacă nu vor mai apărea nici un fel de probleme, Laurenţiu Ciurel şi-a propus să semneze contractul cu firma din China până în trimestrul al treilea al anului viitor, pentru ca să poată fi demarate şi lucrările. Dacă în ceea ce priveşte amplasamentul grupului energetic nu mai sunt probleme, chinezii urmând să folosească reţele de distribuţie şi depozitele CEO de la Rovinari, principala solicitare a investitorului este un preţ mai mic la tona de cărbune. „Acesta ar fi cel mai important obiectiv al nostru pe care vrem să îl atingem. Investitorul chinez doreşte un preţ sub zece euro pe tona de cărbune şi noi acum avem, per ansamblu, între 12 şi 14 euro pe tonă. Avem cariere unde tona este şi la opt – nouă euro şi este cazul celor din zona Rovinari – Tismana, Roşia şi Pinoasa, cu care chinezii vor contracte ferme. Când va ajunge la parametri optimi de funcţionare, grupul energetic care va utiliza tehnologie de ultimă oră va avea nevoie anual de cinci – şapte milioane de tone de cărbune. Asta înseamnă că noi avem garanţia unor locuri de muncă în minerit. Nu se pune problema unui concurent în curtea noastră, pentru că ei vor să exporte în zona de sud a Europei şi către Turcia. Vreau să semnăm contractul până în trimestrul al treilea din 2014. Execuţia lucrărilor va dura trei – patru ani şi va presupune 3.000 de locuri de muncă. La grupul finalizat vor lucra doar câteva sute de oameni pentru că sunt tehnologii ultramoderne. Investiţia variază între 850 şi 1,1 milioane de euro. Avem un plan de a reduce costul la tona de cărbune, prin redistribuirea personalului, măsuri de eficientizare a activităţii şi de reducere a costurilor“, a precizat managerul CEO.

Sindicatele şi administraţia CEO, în impas

Federaţia Naţională Mine Energie şi Complexul Energetic Oltenia nu au ajuns ieri la vreo înţelegere în ceea ce priveşte programul de sărbători şi prima de Crăciun. Conform unui comunicat de presă al FNME, sindicatele au solicitat în cadrul şedinţei Comisiei Paritare rezultatele economico-financiare la zece luni, însă acestea nu au fost puse la dispoziţie, deşi reprezentanţii CEO au recunoscut că unitatea este pe profit. De asemenea, FNME a mai cerut şomaj tehnic în loc de zile fără plată pe 30 şi 31 decembrie, iar managerii CEO au condiţionat acceptarea acestui lucru de renunţarea din partea sindicatelor la facilităţile oferite de Ziua Meseriei (Ziua Minerului şi Ziua Energeticianului), precum şi reducerea numărului de salarii compensatorii pentru pensionabili. S-a mai cerut ca primele de Crăciun să fie plătite din rezerva de la fondul de salarii, însă administraţia s-a opus acestui lucru şi nu a prezentat situaţia rezervei fondului de salarii. FNME anunţă că va convoca în regim de urgenţă Consiliul de Coordonare Extraordinar şi va decide ce măsuri va adopta în legătură cu impasul în care s-a ajuns. De amintit că administraţia le-a comunicat în urmă cu o săptămână sindicatelor că în perioada 21 decembrie 2013 – 13 ianuarie 2014 salariaţii CEO se vor afla în şomaj tehnic, iar în zilele de 30 şi 31 decembrie în concediu fără plată. Este de precizat şi că FNME a organizat ultimul protest împotriva administraţiei în această vară, când la Târgu Jiu au sosit câteva mii de mineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS