Uscarea rufelor pe sârmă, în balcon, lipsa numărului de la poartă, plimbarea unui animal de companie fără carnet de sănătate ori creşterea animalelor în grădina blocului sunt ilegale în Craiova, dar nimeni nu le sancţionează
Primăria Craiova ar putea să-şi sporească veniturile bugetului local dintr-o sursă prea puţin utilizată: amenzile. Pentru că municipiul are o legislaţie locală foarte strictă în ceea ce priveşte gospodărirea, dar aceasta nu este îndeajuns cunoscută nici de cetăţeni şi nici de Poliţia Locală, care ar trebui să vegheze la respectarea ei şi să aplice amenzi celor care încalcă aceste reglementări.
2.500 de lei amendă pentru neîngrădirea terenurilor
Aceste norme de gospodărire locală au fost impuse în Craiova prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 319/2009, prin care s-a aprobat „Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii“. Amintitul regulament conţine prevederi fireşti în orice loc din lume, dar rareori respectate de craioveni.
Spre exemplu, puţini ştiu că, potrivit acestui Regulament, cei care deţin un teren intravilan, dar nu l-au împrejmuit şi curăţat de gunoaie riscă o amendă de până la 2.500 de lei. În Craiova, există multe astfel de terenuri – începând cu fostele parcuri Corniţoiu şi Craioviţa, unde, pe suprafeţe imense, vegetaţia neîngrijită de ani buni a dat naştere la o adevărată junglă, în care câinii fără stăpân sunt gata să sfâşie pe oricine se aventurează prin zonă.
Tot cu amendă – al cărei cuantum poate ajunge până la 700 de lei pentru persoanele fizice şi 1.500 de lei pentru persoanele juridice – pot fi sancţionaţi proprietarii de clădiri care nu-şi afişează la loc vizibil numărul imobilului sau asociaţia care nu se ocupă să scrie la intrarea în imobil numărul blocului şi al scării. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi în cazul neafişării la loc vizibil de către asociaţiile de locatari sau proprietari, la parterul fiecărei scări de bloc, a tabelului cu toţi proprietarii sau chiriaşii, precum şi a numărului de persoane din fiecare apartament.
700 de lei amendă pentru rufele puse la uscat
Amintita hotărâre de consiliu prevede amenzi între 300 şi 700 de lei pentru „aruncarea pe domeniul public, în sălile de spectacol, a ambalajelor, a deşeurilor şi a gunoaielor de orice fel (hârtii, pliante, resturi de ţigări, gumă de mestecat, seminţe ori coji ale acestora etc.)“. Pe cât de murdar este oraşul, pe atât de puţine sunt sancţiunile în asemenea cazuri.
Şi dacă tot vorbim de sancţiuni, 1.000 de lei este amenda pentru persoanele fizice şi 2.500 de lei pentru persoanele juridice în situaţia depozitării pe domeniul public a materialelor de construcţii, dar şi preparării mortarului sau betonului direct pe stradă. Nimeni nu ştie să se fi aplicat vreo asemenea sancţiune…
Mare e mirarea craiovenilor şi atunci când află că n-au voie să-şi expună rufele la uscat. Şi totuşi, „întinderea rufelor spălate în balcoane deschise, pe suport în afara balcoanelor sau în jurul imobilelor de locuit“ este ilegală şi îl poate costa pe proprietarul rufelor 700 de lei amendă. Această amendă nu s-a aplicat însă niciodată. Stau dovadă hainele care flutură pe balcoane, în bătaia vântului, chiar şi în zona centrală a oraşului, în timp ce spălătoriile şi uscătoriile blocurilor au fost acaparate de câte un locatar pentru a fi transformate în depozite de vechituri. Asta atunci când n-au fost de-a dreptul vândute de cine ştie ce şmecheri cu funcţii de conducere la asociaţie.
2.500 de lei amendă pentru achiziţia de capace
De câte ori nu vi s-a întâmplat să mergeţi cu maşina pe stradă şi să daţi peste capace de canal aşezate fie mai jos, fie… mai sus(!) decât nivelul carosabilului? Ori, poate, în timp ce mergeţi pe jos, să întâlniţi astfel de capace de canal sau guri de canalizare pluvială rămase cu mulţi centimetri sub nivelul trotuarului… Aşa ceva n-ar trebui să se întâmple dacă Primăria Craiova, prin Poliţia Locală, ar aplica amenzile de până la 2.500 de lei, prevăzute de HCL nr. 319/2009 pentru „nemenţinerea şi nefixarea la cota pavajului a pieselor vizibile (trape, capace, grătare, răsuflători etc.)“.
Că tot vorbim de gurile de canal, amenda pentru „achiziţionarea de capace, rame metalice, grătare sau fragmente ale acestora provenite de la reţelele de apă şi canalizare, de la persoane fizice sau juridice altele decât deţinătorii de drept“ ajunge tot la 2.500 de lei. Şi totuşi, în Craiova se fură lunar zeci de capace de la reţelele de apă şi canalizare, capace care ajung la firmele ce colectează fier vechi. Iar asta înseamnă fie că amenda e prea mică, fie că… nu se aplică!
Tot HCL nr. 319/2009 prevede că persoana care îşi scoate la plimbare un animal de companie trebuie să aibă asupra sa nu doar buletinul personal, ci şi carnetul de sănătate al animalului „în vederea prezentării acestuia organelor de control“, altfel riscă o amendă de… 1.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru cei care îşi scot animalele de companie la plimbare şi nu au cu ei „materiale necesare pentru curăţarea locului“. „Prin materiale necesare păstrării curăţeniei se înţelege fie ca proprietarul să aibă asupra sa mătură, făraş, pungă de unică folosinţă, fie pungă şi mănuşi de unică folosinţă“, se arată în actul normativ menţionat. Şi totuşi, în Craiova, orice petic de verdeaţă este transformat în toaletă pentru animale, iar poliţia nu se prea omoară cu aplicarea sancţiunilor în asemenea cazuri.
Cum nu se oboseşte să-i sancţioneze nici pe cei care cresc şi hrănesc câini comunitari în grădinile blocurilor, pentru că acelaşi act normativ de mai sus prevede că este interzisă şi se sancţionează cu până la 1.000 de lei amendă: „Creşterea animalelor şi păsărilor de fermă în curţile cu folosinţă comună, cu mai multe apartamente proprietate privată sau mixtă“.
1.500 de lei pentru rezervarea parcărilor
Actul normativ menţionat sancţionează cu amenzi de până la 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv 1.500 de lei pentru persoanele juridice, „oprirea şi staţionarea autovehiculelor pe locurile de parcare rezervate pentru diferite activităţi sau pentru persoanele cu dizabilităţi, marcate şi semnalizate corespunzător“. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru „oprirea şi staţionarea autovehiculelor pe zonele verzi, scuaruri, insule de dirijare a circulaţiei, alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni, pe benzile de circulaţie semnalizate şi marcate corespunzător“. Constatarea acestor încălcări ale normelor municipale cade în sarcina Poliţiei Locale, care, însă, nu pare să-i strunească pe şoferii craioveni care nu parchează cum trebuie.
„Circulaţia cu biciclete, motorete, scutere, ciclomotoare, motoscutere, motociclete, pe trotuare, în parcuri, zone de agrement, pieţe, cu excepţia spaţiilor special amenajate în acest scop“ este pasibilă tot de amenzi până la 1.500 de lei. La fel şi „rezervarea locurilor de parcare pe carosabil sau domeniul public fără aprobarea consiliului local şi semnalizarea acestora cu altfel de însemne, marcaje sau dispozitive decât cele legale, sau folosirea de personal în acest scop (personal propriu sau firme de pază)“. Aşadar, reglementări există. Trebuie, însă, ca oamenii să le respecte. Iar dacă nu le respectă, ar trebui amendaţi. Dar cine să dea amenzile?