Conducătorii urbei susţin că proiectul privind amenajarea şi revitalizarea centrului istoric al Băniei va aduce bani la bugetul local
Pentru că au existat probleme legate de proprietate, Primăria Craiova va depune abia luna viitoare proiectul privind amenajarea şi revitalizarea centrului istoric al oraşului, documentaţia refăcută urmând să fie supusă spre aprobare în şedinţa ordinară din această lună a Consiliului Local Municipal. Investiţia, estimată la 72 de milioane de lei, se va face din fonduri europene, iar rezultatul ar fi „realizarea de beneficii economice“, după cum susţine primarul Antonie Solomon.
Aria studiată pentru acest proiect se întinde pe o suprafaţă de 12,5 hectare, cu perimetrul dat de străzile A.I. Cuza, Arieş, Eugeniu Carada, Mihail Kogălniceanu şi C.N. Plopşor, punctul de atracţie fiind zona Lipscani. Conform documentaţiei întocmite de primărie, obiectivul concret al proiectului este reabilitarea infrastructurii de circulaţie şi de utilităţi în zona menţionată, aici incluzând străzi, esplanade pietonale, piaţete publice, mobilier urban adecvat zonei, spaţii verzi, alimentare cu apă, canalizare, gaze, energie electrică – iluminat public.
Municipalitatea susţine că aceste lucrări de amenajare şi revitalizare a centrului istoric al oraşului vor conduce la „regenerarea culturală şi reconturarea identităţii locale a arhitecturii Craiovei şi vor influenţa benefic zona, atât din punct de vedere ambiental, cât şi socio-economic“.
Proiectul aduce bani la bugetul local
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, crede că proiectul legat de centrul istoric al oraşului va duce la mărirea numărului de turişti care vor vizita Bănia, iar asta va însemna implicit şi bani în plus la bugetul local.
„Este un proiect la care eu ţin foarte mult şi de care ne vom bucura cu toţii, la finalizarea lui. Alături de Water Park, proiectul privind modernizarea centrului istoric poate aduce beneficii economice de care la ora actuală nu ne dăm seama, dar pe care le putem obţine printr-o bună promovare a oraşului, ca destinaţie turistică. Este şi motivul pentru care Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a fost gândit să modernizeze infrastructura rutieră, să modernizeze atracţiile turistice – centrul istoric, Parcul Tineretului – ceea ce va spori considerabil numărul turiştilor în Craiova. Ei se vor caza aici, îşi vor petrece timpul liber aici, vor lăsa bani la bugetul local“, a spus Solomon.
În planul autorităţilor locale mai intră tot felul de manifestări menite să promoveze identitatea culturală a oraşului, cum ar fi teatru medieval de stradă, concerte de muzică veche, expoziţii ale diverşilor meşteşugari.
Apar şi piste
de biciclete
Toată zona care defineşte centrul istoric al Craiovei va deveni pietonală şi numai ocazional carosabilă. Noutatea este legată de faptul că aici vor apărea şi piste de biciclete, pe trasee care au fost deja stabilite de primărie. Astfel, bicicliştii vor putea circula în voie pe strada C. N. Plopşor, între intersecţiile cu Olteţ şi M. Kogălniceanu, pe strada Theodor Aman, tot între Olteţ şi Kogălniceanu, pe străzile Traian Demetrescu şi Buzeşti – între intersecţiile cu Arieş şi Kogălniceanu, cât şi pe străzile Olteţ, Panait Moşoiu şi Dreptăţii (între Arieş şi A. I. Cuza).
Din documentaţia întocmită de municipalitate, proiectul în cauză presupune şi „reamenajarea şi extinderea spaţiilor verzi existente pe strada T. Aman şi Piaţa Buzeşti şi montarea de statui de bronz, fără soclu, la scară umană, reprezentând personaje care să dea specific locului şi să formeze o prezenţă interactivă în spaţiul pietonal“.
În plus, cele 150 de bănci noi care se vor monta vor fi din lemn şi cu picioare din fontă, după modelul celor care se regăseau în Paris, în secolul al XIX-lea. Iluminatul se va realiza cu lampadare, dispuse pe unul sau două aliniamente, acestea fiind asemănătoare cu cele din anul 1900, în timp ce plăcuţele cu nume de străzi vor fi sub formă de benzi din tablă de bronz, suspendate pe console, menţionând numele actual şi numele istoric.