Organele statului au confirmat distrugerea nelegală a taberei pentru tineret de la Calafat, sesizată de Gazeta de Sud. Inspectoratul de Stat în Construcţii Oltenia (ISC) a descoperit o serie de nereguli şi urmează să-i ardă la conturi
pe vinovaţi.
Contractul de modernizare a taberei de la Calafat dintre Direcţia pentru Tineret Dolj şi Dova Construct Impex, în valoare de peste 900.000 de lei, nu a fost respectat de nici una dintre cele două părţi. Un control al ISC Oltenia, desfăşurat la faţa locului, a confirmat ceea ce scrisese şi Gazeta de Sud încă de acum trei săptămâni: cabanele din tabără au fost rase de SC Dova Construct Impex SRL fără bază legală. Într-un răspuns trimis GdS, Inspectoratul în Construcţii precizează că anumite obligaţii contractuale nu au fost respectate. „Conform contractului de lucrări nr. 701/4.05/2009 (…) achizitorul are obligaţia de a obţine toate autorizaţiile şi avizele necesare execuţiei lucrărilor, iar la capitolul 14 (…) se precizează că executantul trebuie să notifice achizitorului şi Inspecţiei de Stat în Construcţii data începerii efective a lucrărilor. Aceste obligaţii contractuale nu au fost îndeplinite de nici una dintre părţi“, se arată în răspunsul ISC. Inspectoratul confirmă faptul că DJT Dolj a tratat contractul cu Dova doar ca pe o metodă de a umple conturile firmei aflate în anturajul consilierului judeţean liberal Cosmin Enea. „Terenul în suprafaţă de 3.128 de metri pătraţi aferent Centrului de vacanţă a fost transmis cu titlu gratuit din domeniul public al municipiului Calafat în domeniul public al statului prin hotărâre de consiliu. Până în prezent, protocolul de predare-primire nu a fost încheiat şi semnat“, spune ISC. Deşi nu avea nici un drept de intervenţie asupra taberei, DJT Dolj a semnat totuşi procesul-verbal de predare a amplasamentului. „În acest document se face referire la obiectul (căsuţa) C4, precizându-se că se impune şi demolarea acesteia, deşi lucrările aferente nu au fost cuprinse în documentaţie“, precizează Inspecţia în Construcţii. Cu alte cuvinte, DJT nu avea voie să fie de acord cu demolarea şi construirea cabanelor, întrucât contractul semnat cu firma constructoare prevedea doar „lucrări de reparaţii generale şi de renovare“. În plus, nici capitolul din bugetul Direcţiei nu permitea autorităţii aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului să cheltuiască bani pentru construcţii noi, ci doar pentru renovarea celor existente deja. Dovada că DJT una a semnat şi alta dorea să facă este certificatul de urbanism 73 din 22 mai, emis de Primăria Calafat pentru Direcţie în vederea obţinerii autorizaţiei de construire a trei căsuţe P+M respectiv de desfiinţare a trei căsuţe P, după cum se arată în nota de constatare a ISC Oltenia.
Conducerea DJT
făcea pe proasta
Bulibăşeala din documentaţie pare să fi speriat şi firma R-Cons Consult, angajată de DJT pe post de diriginte de şantier. „Cu adresa 103 din 29 mai, R-Cons Consult solicita beneficiarului să prezinte autorizaţia de desfiinţare şi pe cea de construire. Răspunsul (Direcţiei – n.r.) 1031 din 12 iunie la această solicitare conţine întrebarea dacă este strict necesară demolarea clădirilor, întrebare de prisos, având în vedere că de acest lucru s-a ştiut la formularea temei de proiectare, la recepţia documentaţiei de proiectare, la predarea amplasamentului şi la formularea cererii pentru certificatul de urbanism“, arată nota ISC. Raportul Inspecţiei demonstrează că fosta conducere a DJT Dolj făcea pe proasta şi întreba lucruri pe care le ştia dinainte. În aceeaşi zi, în altă adresă, dar purtând acelaşi număr de înregistrare, DJT recunoaşte că nu deţine autorizaţiile legale, dispune sistarea lucrărilor şi suspendă contractul de consultanţă. Explicaţia pentru care Direcţia şi-a dat seama că a greşit este simplă. În momentul formulării răspunsului, la conducere nu se mai afla directorul liberal Adrian Luşcă, ci Andi Dunoiu, care nu dorea să fie scos ţap ispăşitor pentru neregulile comise de alţii. Dându-şi seama că lucrurile au luat o întorsătură urâtă, Primăria Calafat, condusă de liberalul Mircea Guţă, a cerut sistarea lucrărilor, iar R-Cons Consult a solicitat încetarea contractului de prestări servicii cu DJT. Direcţia, condusă de Andi Dunoiu, a decis oprirea lucrărilor pe 3 iulie, lucru constatat şi de ISC Oltenia la faţa locului. Rezultatele controlului Inspectoratului în Construcţii sunt preliminare, iar momentan, vinovaţii nu au fost sancţionaţi.
La loc comanda
Dincolo de amenzi sau vinovăţii, un lucru este cert. Cabanele din tabăra Calafat au fost distruse, ceea ce împiedică organizarea oricărui eveniment pentru tineri. În ultimii ani, aici se desfăşura, de exemplu, o tabăra de folk. Actuala conducere a DJT a precizat că, până la lămurirea tuturor aspectelor, vrea ca tabăra să fie reconstruită pe cheltuiala firmei Dova Construct. „Am făcut adresă către Dova Construct să repună tot ce a fost acolo în situaţia anterioară, să reamplaseze căsuţele pe vechile amplasamente şi să refacă infrastructura. Eu nu am nici o legătură cu această licitaţie, de aceea am făcut o notă către minister în care am prezentat situaţia. Nu am primit nici un răspuns“, a declarat Andi Dunoiu, directorul coordonator.
„Am făcut adresă către Dova Construct să repună tot ce a fost acolo în situaţia anterioară, să reamplaseze căsuţele pe vechile amplasamente şi să refacă infrastructura. Eu nu am nici o legătură cu această licitaţie, de aceea am făcut o notă către minister în care am prezentat situaţia. Nu am primit nici un răspuns“.
Andi Dunoiu, director coordonator Direcţia pentru Tineret Dolj