36.2 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDom’ Costel, scos nevinovat

Dom’ Costel, scos nevinovat

Constantin Iancu, fost lider doljean al PNL, ulterior al PD-L, a fost achitat de Tribunalul Dolj, în procesul în care era judecat pentru constituire de grup criminal organizat.

Tribunalul Dolj a pronunţat vineri sentinţa în Dosarul 2581/63/2009, în care ex-fruntaşul pedelist doljean Constantin Iancu era judecat împreună cu complicii Laurenţiu Gheorghe Capotescu (zis Pătatu’), Marian Sandu (fost Cristescu, zis Fibră), Lucian, Geronim-Victor şi Robert-Ştefăniţă Bîltac (tatăl şi fiii), pentru lipsire de libertate, constituirea unui grup infracţional organizat, ameninţare şi lovire. Fapta s-a petrecut în anul 2006, pe vremea când Iancu era vicepreşedintele PNL Dolj, şi vizează inclusiv modalitatea violentă în care omul de afaceri vâlcean Alexandru Andrei ar fi fost sechestrat şi „convins“ să cedeze părţile sociale ale unei firme. După ce a judecat procesul cu o neaşteptată rapiditate – dând termene de judecată la două săptămâni, nu la o lună, ca în orice alt dosar -, judecătorul Stan Prodănescu a decis achitarea tuturor inculpaţilor.

Nici usturoi
n-a mâncat…

Prin această sentinţă, judecătorul i-a dat crezare fostului director al Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Costel Iancu. Potrivit variantei pe care acesta a expus-o în faţa instanţei, nu l-ar fi forţat pe Andrei să-i cedeze jumătate din firma lui, ci, dimpotrivă, s-ar fi întâlnit cu acesta ca să-i spună că vrea să se retragă din afacere. Fostul liberal, ulterior democrat-liberal, le-a declarat magistraţilor că nu a lovit şi nici nu a ameninţat niciodată partea vătămată. „După ce am studiat bine actele din contabilitate, am văzut că firma nu are profit şi am vrut să mă retrag. L-am sunat pe Lucian Bîltac şi i-am spus să ia legătura cu Alexandru Andrei, pentru a ne putea vedea. Ne-am întâlnit la o societate din Craiova, pe strada Brestei, unde eu le-am spus că vreau să mă retrag din afacere. După mai bine de 20 de minute de discuţii, am părăsit biroul, iar după alte 20 de minute a ieşit şi partea vătămată, care nu prezenta urme de violenţă“, a declarat Iancu în faţa magistraţilor. Acesta a mai precizat că nu a folosit niciodată arma şi nici nu l-a sechestrat pe Alexandru Andrei.
Omul de afaceri vâlcean a contrazis toate afirmaţiile făcute de inculpaţi, precizând în faţa aceleiaşi instanţe că a fost ameninţat şi lovit cu arma. De teamă ca nu cumva să i se întâmple ceva rău, i-ar fi promis fostului şef al ANIF că va merge la Registrul Comerţului Vâlcea şi va renunţa la acţiunile pe care le deţine. Judecătorul n-a dat însă crezare variantei acestuia.

Declaraţii cu „inadvertenţe“

În faţa instanţei, chiar şi martorul-cheie şi-a schimbat declaraţia dată procurorilor DIICOT Craiova. Cristian Merişanu, parte vătămată în dosar, a fost contabil la firma lui Alexandru Andrei, cel care îl acuză pe Constantin Iancu de sechestrare şi lovire. Merişanu se afla în autoturism cu şeful său în momentul în care acesta susţine că ar fi fost obligat să coboare din maşină şi să meargă la sediul unei societăţi unde trebuia să accepte primirea lui Iancu în firma pe care o deţinea, la care erau asociaţi şi doi craioveni, Robert şi Geronim Bîltac.
Audiat de judecător la un termen anterior, Merişanu a susţinut că declaraţia lui din cursul anchetei ar avea „anumite inadvertenţe“. El a precizat că fostul director de la ANIF nu l-ar fi ameninţat şi nici lovit sau lezat în vreun fel pe Alexandru Andrei sau pe soţia acestuia, Corina.
La rândul său, Marius Stănia, şofer de basculantă, audiat şi el de judecători, a susţinut că, în ziua în care Andrei spune că ar fi fost blocat pe centura ocolitoare a Craiovei, el nu a văzut traficul oprit pe artera respectivă şi că a observat parcate pe partea stângă a carosabilului „mai multe maşini luxoase“.

Procurorii fac apel

Sentinţa de vineri a fost şocantă pentru procurorii DIICOT. În 2006, ei se mai loviseră o dată de judecătorii de la Tribunalul Dolj. Pe atunci, judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurori cu privire la Iancu şi partenerii săi.
„Am decis să declarăm apel faţă de sentinţa Tribunalului Dolj, în care toţi inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar au fost achitaţi“, a declarat vineri seară procurorul Adrian Glugă, şeful Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT.

Activitate politică
Vicepreşedinte al PNL Dolj la data la care, potrivit procurorilor, l-ar fi sechestrat pe omul de afaceri Alexandru Andrei, Constantin Iancu şi-a dat ulterior demisia din PNL şi s-a înscris în PD-L, unde a ajuns secretar general al organizaţiei doljene. Pe 18 februarie a fost numit şef al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii. A demisionat însă din această funcţie, dar şi din PD-L, în urma dezvăluirii faptelor pentru care era cercetat şi ulterior a fost trimis în judecată de DIICOT.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII