36.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFirme conştiincioase, executări „periculoase“

Firme conştiincioase, executări „periculoase“

Şefii Fiscului doljean explică faptul că încasările la buget au crescut pentru că au avut loc mai multe executări silite, dar şi pentru că agenţii economici au venit de bunăvoie să-şi plătească dările către stat.

Directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a explicat, în cadrul primei conferinţe organizate de la instalarea în funcţie, că în luna mai 2009 au crescut încasările către bugetul consolidat faţă de mai 2008, pentru că s-au mărit sumele provenite din executările silite „în toate formele stabilite de lege“. El a mai spus că s-au majorat încasările şi datorită „creşterii gradului de conformare la plată faţă de aceeaşi lună din 2008, întăririi disciplinei financiare prin creşterea actelor de control, dar şi reducerii cauzelor de evaziune fiscală. Atunci când agenţii economici sunt verificaţi, nu greşesc sau greşesc mai puţin“. Încasările către bugetul consolidat al statului au fost în mai 2009 de 153,95 milioane de lei, faţă de aceeaşi lună din 2008, când economia „duduia“, dar s-au încasat 135,85 milioane de lei. Eugen Călinoiu a mai spus că s-au diminuat sumele reprezentând rambursări de TVA, respectiv se aplică măsuri de compensare cu alte obligaţii fiscale pe care firmele le au de achitat către Finanţele doljene. Dacă ne raportăm la ultima lună normală, şi anume martie (aprilie este lună de trimestru, când îşi plătesc impozitele şi microîntreprinderile), încasările Fiscului au scăzut, ceea ce arată că economia judeţului nu „duduie“ deloc. În martie 2009 s-au încasat către bugetul consolidat 157,57 milioane de lei, iar în mai – 153,95 milioane de lei, deci mai puţin cu câteva milioane de lei.

Regularizarea impozitului pe venit – o urgenţă

Directorul coordonator adjunct al Activităţii de Metodologie şi Administrarea Veniturilor Statului, Mihai Antonescu, a precizat că mulţi contribuabili primesc în această perioadă acasă plicuri cu informaţii despre impozitul pe venit, pentru că în acest an regularizarea se face mai rapid, după cum au dictat şefii de la Bucureşti. Este vorba despre persoanele care au depus, până la jumătatea lunii mai, declaraţia de impunere pe anul trecut, din care reies veniturile obţinute de persoanele fizice din mai multe surse. „Am avut o circulară de la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – n.r.), prin care ne cereau să urgentăm chestiunile legate de regularizarea impozitului pe venit. De regulă, suma care se restituie contribuabililor este mai mare decât cea către DGFP Dolj“, a spus Antonescu.

Megacontroale

De când s-a reorganizat controlul fiscal în cadrul Finanţelor doljene, inspecţia fiscală are un „impact deosebit“ în indicatorii pe ultimele luni, a spus directorul coordonator adjunct al Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul DGFP Dolj, Ioan Filipescu. El este de părere că verificările în mediul privat sunt eficiente şi că sunt selectate firmele care fac obiectul inspecţiilor fiscale în funcţie de „anumiţi indicatori de risc şi pe baza informaţiilor fiscale pe care le deţinem din mai multe surse: Garda Financiară, Poliţia Economică, ANAF. Cele mai expuse domenii sunt legate de comerţul cu metale feroase şi comerţul cu cereale“. Fiscul a crescut şi numărul controalelor, dar s-au majorat şi sumele încasate în urma acestor inspecţii fiscale, spune conducerea DGFP Dolj.

Achiziţiile intracomunitare, cheia fraudelor fiscale

Filipescu a menţionat că fraudele fiscale cele mai mari se fac la achiziţiile intracomunitare, mai ales în domeniul comerţului cu cereale. Firmele cumpără de la extern (din spaţiul Uniunii Europene) marfa scutită de TVA, iar când vând în ţară trebuie să plătească TVA – exact ceea ce uită astfel de comercianţi. Există un sistem european prin care vânzătorii din străinătate anunţă cărei firme din România sau din altă parte i-au vândut marfa. Numai că Fiscul află la trei luni după comiterea faptei, pentru că aşa se raportează vânzările în sistemul VIES. „Frauda fiscală apare la vânzarea produselor în România, or comercianţii dispar de la domiciliul fiscal sau nu-i interesează că trebuie să plătească TVA în ţară. Partea proastă este că noi aflăm după ce ei au dat deja lovitura şi fie îi găsim greu, pentru că nu mai sunt la sediul social, fie durează foarte mult până se fac dosarele penale (…)“, a spus directorul Activităţii de Inspecţie Fiscală. Filipescu a mai afirmat că se discută la nivel european să se declare lunar achiziţiile, respectiv vânzările intracomunitare, pentru operativitate, şi nu trimestrial, ca acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII