16.4 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMAE nu este locul unde să se refugieze oamenii politici

MAE nu este locul unde să se refugieze oamenii politici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că noul ministru de externe Cristian Diaconescu trebuie să continue depolitizarea instituţiei pe care o va conduce, întrucât MAE este locul profesioniştilor în diplomaţie, şi nu un loc de refugiu pentru politicieni.
Traian Băsescu, care a participat astăzi la sediul MAE la preluarea mandatului de către Cristian Diaconescu de la Lazăr Comănescu, a declarat că apreciază faptul că toţi cei trei miniştri care au condus MAE în ultimii patru ani au făcut eforturi pentru a depolitiza ministerul.
"Constat cu satisfacţie că în momentul de faţă mai există un singur politician care îndeplineşte o funcţie de ambasador", a spus Băsescu.
Este posibil ca preşedintele să fi făcut aluzie la Gheorghe Tokay, primul ambasadador al UDMR, care reprezintă România în Lituania şi Letonia. Tokay a fost deputat UDMR între 1990-2004 şi ministru delegat pentru minorităţi naţionale în guvernarea CDR. Audiat în septembrie 2005 în comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, Tokay a primit cele mai multe voturi negative (şase), faţă de ceilalţi candidaţi la postul de ambasador audiaţi atunci. Cum votul a fost secret, se poate doar presupune că împotriva sa au votat PRM şi PSD. Imediat după audieri, preşedintele PSD, Mircea Geoană, care era şi sef al comisiei de politică externă din Senat, a declarat ca Tokay este "o numire politică". Geoană a cerut public Ministerului de Externe şi coaliţiei majoritare de atunci să dea lămuriri despre "câte poziţii de ambasadori au fost promise UDMR prin acordul de guvernare, dacă există şi alte poziţii pe care UDMR le-a solicitat în alte instituţii de forţă ale ţării, inclusiv în serviciile secrete".
Linia depolitizării MAE trebuie continuată, a insistat preşedintele Băsescu la ceremonia de marţi de la MAE. "Ministerul de externe nu este locul în care să se refugieze în care să se refugieze oamenii politici, ci este locul profesioniştilor în diplomaţie", a spus preşedintele ţării.
"Vreau să vă asigur pe toţi că MAE va fi în continuare o instituţie care va pune în prim-plan colaborarea partenerial-instituţională în elaborarea şi aplicarea politicii externe româneşti. Vreau totodată să vă asigur totodată de faptul că Ministerul de externe nu este o instituţie politică şi niciun fel de decizii care să aibă un impact politic nu se vor lua aici", a declarat şi noul ministru de externe.
Cristian Diaconescu preia portofoliul Externelor de la Lazăr Comănescu. În audierile de sâmbătă de la comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, el a spus că una dintre priorităţile MAE, sub conducerea sa, va fi continuarea "unor proiecte foarte bune de politică internaţională care au fost elaborate până acum".
Judecător înainte de 1989, cu o carieră în diplomaţie începută în anii '90, candidat la Primăria Generală a Bucureştiului în 2008, Cristian Diaconescu s-a remarcat în timpul guvernării Năstase, când a fost numit ministru al justiţiei şi s-a înregimentat în PSD, devenind ulterior purtător de cuvânt al acestui partid şi vicepreşedinte al partidului pe domeniul politica internaţională şi relaţia cu comunităţile româneşti.
Cristian Diaconescu, în vârstă de 49 de ani, a fost senator în precedenta legislatură.
După câştigarea alegerilor din 26 noiembrie 2000 de către PDSR, Cristian Diaconescu a fost numit, în decembrie 2000, secretar de stat pentru afaceri bilaterale în cadrul MAE, funcţie pe care a îndeplinit-o până în ianuarie 2004. În acest interval a fost negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, pentru Tratatul politic de bază între România şi Federaţia Rusă şi pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei. În perioada ianuarie 2004-martie 2004, a fost secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul MAE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS