29 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriChelu dă cu bumerangul în SIF-uri

Chelu dă cu bumerangul în SIF-uri

Acţiunea judiciară demarată de una dintre firmele controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu pentru desfiinţarea pragului de deţinere de 1% la SIF-uri a ajuns la Curtea Constituţională. Unele voci susţin că acţiunea lui Chelu va avea efect de bumerang, limitând deţinerile concertate la 0,1%, în lipsa unui cvorum suficient pentru a majora pragul.

Comrimet SA Galaţi, unul dintre acţionarii concertaţi ai SIF Oltenia, ar putea obţine la Curtea Constituţională eliminarea pragului maxim de deţinere de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare. Societatea face parte dintr-un grup concertat de firme aflate în jurul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, care a contestat unele hotărâri ale AGA din luna august 2008 – privind menţinerea în fruntea SIF Oltenia a lui Dinel Staicu – şi ale cărui voturi au fost anulate de CNVM tocmai pe motiv de concertare. Societatea a contestat şi legea pieţei de capital (Legea nr. 297/2004), care limitează pragul de deţinere la 1%, considerând-o anticonstituţională. În acte, societatea Comrimet SA este deţinută majoritar (98%) de Lineas Trade SA Galaţi, patronată, la rândul ei, de Culea Delicia (98%) şi Nela Tudor (2%), personaje din anturajul lui Cătălin Chelu. Acesta din urmă, care a pierdut războiul din umbră atât pentru controlul SIF Moldova, cât şi pentru SIF Oltenia, spune că nu-şi va vinde acţiunile care depăşesc pragul legal şi că o să se judece cu statul la instituţiile europene dacă va pierde la Curtea Constituţională. „Nici nu mă gândesc să renunţ. Voi merge oriunde este nevoie. Nu pot să oblige pe cineva să vândă acţiunile. Este un abuz împotriva dreptului la proprietate“, spune Chelu.

 

 

Efect de bumerang?

 

Teodor Buzatu, membru în CA la SIF Oltenia, susţine însă că exemplele din economiile capitaliste recomandă limitarea pragului. „Legea limitează dreptul de deţinere la SIF-uri, pe care le tratează ca pe nişte fonduri de investiţii. Făcând comparaţie cu ce se întâmplă în Europa, eu spun că este normal să se limiteze pragul de deţinere. Astfel unde am ajunge? Doi inşi ar cumpăra tot SIF-ul. Desfiinţarea pragului ar duce limitarea la cea stabilită prin statut, adică de 0,1%, care i-ar afecta pe investitori. Pe de altă parte, pentru schimbarea statutului, ar fi nevoie de o AGA cu un cvorum de 75% din capitalul social, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată la SIF Oltenia“, a spus Buzatu. „Asta este o petardă, o intoxicare. E doar o problemă de statut. Sunt sigur că o putem rezolva. Sunt căi logice de a depăşi această problemă“, răspunde Chelu. La AGA din 14/15 noiembrie, SIF Oltenia a suspendat dreptul de vot pentru 51,5 milioane de acţiuni, reprezentând 8,89% din capitalul social al SIF Oltenia – acţiunile fiind deţinute de un grup controlat de Cătălin Chelu. Ca urmare, din actualul CA nu mai face parte nici o persoană care să-i reprezinte interesele. În aceeaşi zi, AGA de la SIF Moldova a decis revocarea lui Cătălin Chelu din CA, în locul său intrând omul de afaceri Tudor Dumitru. Anterior, Chelu nu a fost validat de CNVM în funcţiile de preşedinte/director general al SIF Moldova. Decizia CNVM a fost luată ca urmare a amendării lui Chelu cu 5.000 de lei pentru depăşirea pragului legal de deţinere de 1% la SIF Oltenia şi pentru „folosirea unui limbaj inadecvat şi care nu corespunde cerinţelor de bună purtare şi integritate“, prevăzute de legea pieţei de capital, în cadrul AGA din 29 august de la SIF Oltenia şi în mai multe articole de presă şi emisiuni televizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS