36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltplast Company sau cum să faci bani din deşeuri

Oltplast Company sau cum să faci bani din deşeuri

Cele mai multe afaceri întreprinse în judeţul Dolj au ca domeniu de activitate producţia, serviciile şi comerţul. Totuşi, acestea nu sunt singurele afaceri cu potenţial de succes din zonă.

 

Oltplast Company este o firmă înfiinţată în urmă cu mai bine de patru ani, al cărei domeniu de activitate este gestionarea deşeurilor nemetalice, în principal plastice. Activitatea constă în colectarea şi mărunţirea deşeurilor. Rezultatul final este trimis unei firme care se ocupă de procesul final de reciclare, unde este transformat în fibră sintetică.

„Colectarea deşeurilor de mase plastice – sticle PET este o activitate de pionierat. Nu suntem foarte mulţi care facem acest lucru în Craiova. Am pus bazele unei astfel de afaceri din dorinţa de a avea un oraş mai curat (o sticlă PET se dezintegrează în 700-800 de ani)“, a declarat Georgeta Toma, administratorul afacerii şi unul dintre cei doi asociaţi ai firmei. Aceasta a explicat că începutul afacerii nu a fost dificil, deoarece a avut sprijinul unei firme din Buzău.

 

„E o activitate grea şi murdară“

 

Nu la fel de simplu a fost drumul dezvoltării. Cu toate că pare o afacere simplă şi fără prea multă concurenţă – în Craiova firmele care desfăşoară activitate în acest domeniu pot fi numărate pe degete – gestionarea deşeurilor ridică o serie de dificultăţi. „E o activitate grea şi murdară. Cei mai mulţi dintre cei care începuseră o astfel de afacere au renunţat din pricina mizeriei. Lucrăm cu colectori români şi romi, care fac selectarea direct din pubele şi cu care nu reuşim să avem întotdeauna o relaţie bună“, a explicat Georgeta Toma.

Oamenii nu au încă o mentalitate formată cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor. „Cetăţenii nu sunt înţelegători cu privire la aceste probleme. Trebuie să conştientizeze şi să vină la centrele de colectare singuri“, a adăugat administratorul firmei.

Aceasta a explicat că atitudinea indiferentă faţă de colectarea selectivă a deşeurilor este împărtăşită şi de agenţii economici, care, deşi au contracte cu firmele de reciclare, nu ezită să dea aceste deşeuri primului venit. Chiar dacă avem contracte cu agenţii economici, colectarea selectivă a deşeurilor rămâne un deziderat. Altă problemă este vecinătatea: deranjăm vecinii cu mirosul emanat de PET-uri“, a afirmat Toma.

 

Întreprinzătorii, nu am încredere în femeile cu funcţii de conducere

 

Până şi faptul că administratorul este o femeie a generat uneori probleme. „Mulţi întreprinzători nu au încredere în femei şi în capacitatea lor de muncă. Au fost situaţii în care cineva mi-a spus foarte clar că el nu discută cu femei“, a precizat Georgeta Toma.

Totuşi, existenţa firmei şi dezvoltarea sa constantă în timp sunt o mărturie că se poate. Reprezentanţii firmei plănuiesc să acceseze şi fonduri europene pentru a dezvolta afacerea. Pentru a ajunge la un asemenea nivel, a fost nevoie de multă muncă, adaptare, implicare, renunţare la concedii, la timpul petrecut cu familia. La acestea s-a adăugat foarte multă perseverenţă.

 

Investiţie iniţială de 500.000 de euro

 

Cei care militează pentru un mediu curat şi vor să scoată şi bani trebuie să ştie că o investiţie într-un centru de colectare şi mărunţire a deşeurilor nemetalice, la nivel micro (100 de tone pe lună), se ridică la aproximativ 400.000-500.000 de euro. „E un domeniu dificil, dar e loc pentru toată lumea. Oricine doreşte poate să se implice într-o muncă grea şi nu tocmai curată“, a spus administratorul firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII