Doar unul dintre cei 27 de consilieri locali ai Craiovei şi-a publicat raportul de activitate, deşi aleşii sunt obligaţi să dea seamă anual contribuabilului.
Consilierii locali ai Craiovei nu se sinchisesc nici de lege, nici de craiovenii care i-au ales. Deşi sunt obligaţi de Legea administraţiei publice locale să prezinte anual un raport de activitate, aleşii Băniei nu-şi văd capul de treburi mult mai importante, în interese tot atât de personale, dovedind o crasă indiferenţă faţă de contribuabili. La trei ani de mandat, din 27 de consilieri câţi numără Consiliul Municipal Craiova, doar unul şi-a întocmit o dare de seamă, în 2006, ceilalţi încălcând flagrant legea, care spune că „fiecare consilier, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului“ (Legea nr. 215 modificată, art. 52, alin. 4). Din zece consilieri sunaţi de redactorii GdS, şase aveau telefoanele de serviciu închise, iar ceilalţi patru, dintre care unii nici nu ştiau ce prevede legea, au promis că vor întocmi rapoartele de activitate în scurt timp.
Rodion Cămătaru, de la PD, ştie că până la sfârşitul mandatului are termen să le arate craiovenilor ce-a muncit pentru ei. „Ce să zic, mai am timp, că până la sfârşitul mandatului trebuie să facem rapoartele. Oricum, o să-mi fac timp şi o să dau raportul“, a spus Cămătaru. Emilian Ştefârţă, de la PNL, îşi cunoaşte obligaţiile şi recunoaşte că a comis o eroare.
„Da, aveţi dreptate: aveam sarcina să întocmim anual raportul de activitate. Uite că am pierdut din vedere sau ne-am complăcut în delăsarea colectivă. Eu o să-l întocmesc sigur săptămâna viitoare“, a spus Ştefârţă. Singurul consilier local care şi-a publicat un raport de activitate este democratul Teodor Radu. De asemenea, alte două persoane aflate sub incidenţa articolului 52 din Legea administraţiei publice locale, viceprimarii Sorin Iordache şi Gheorghe Nedelescu, şi-au aşternut pe hârtie, în 2007, concluzii despre activitatea pe care au desfăşurat-o în cadrul municipalităţii craiovene.
Legea nu arde, votul da
În Legea administraţiei publice locale modificată şi republicată nu este stipulată vreo sancţiune pentru nerespectarea art. 52. Potrivit consilierului democrat Teodor Radu, electoratul este cel care poate şi va sancţiona aceste nereguli. „Dacă legea ne iartă, fiţi siguri că electoratul nu ne va ierta şi ne va taxa la vot“, le-a spus Teodor Radu colegilor săi consilieri în mai multe rânduri, în şedinţele publice ale consiliului local. Este adevărat însă că unii vor fi judecaţi şi dacă-şi întocmesc raportul de activitate, pentru că n-au ce să scrie în el.
Astfel, din 27 de consilieri municipali, 20 nu au avut nici o iniţiativă legislativă individuală la nivel local (au fost câteva cazuri când propunerea de hotărâre a fost semnată de grupuri de consilieri), iar, la total iniţiative, sub 10% aparţin consilierilor municipali, restul fiind bifate în dreptul executivului Primăriei Craiova, după cum reiese din arhiva consiliului local.