11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStrămutarea satului Runcurel, monitorizată

Strămutarea satului Runcurel, monitorizată

Cariera Jilţ Nord, din CEO, se va extinde peste satul Runcurel
Cariera Jilţ Nord, din CEO, se va extinde peste satul Runcurel

Ministerul Energiei a început monitorizarea strămutării gospodăriilor din satul gorjean Runcurel, afectat de activităţile Carierei Miniere Jilţ Nord. Instituţia a realizat deja un dosar al activităţilor derulate până în prezent, toate datele fiind publicate pe site-ul Ministerului Energiei. Strămutarea localnicilor din Runcurel a atras atenţia organizaţiilor de mediu Bankwatch şi Greenpeace şi a presei internaţionale, prin faptul că despăgubirile acordate localnicilor sunt prea mici. Cariera Jilţ Nord aparţine Sucursalei Divizia Minieră Târgu Jiu din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA, aflată sub autoritatea Ministerului Energiei. În vederea desfăşurării activităţii de extracţie a lignitului este necesară ocuparea definitivă a unor suprafeţe de terenuri agricole, silvice și alte categorii de folosință aflate în proprietate privată, pe raza comunei Mătăsari, satele Runcurel și Croici. Exploatarea lignitului din perimetrul de licență extins al Carierei Jilț Nord afectează satul Runcurel, acest lucru necesitând strămutarea imobilelor existente în zonă.

Strămutaţi la Teleşti

Pentru extinderea perimetrului de exploatare a Carierei Jilț Nord este necesară strămutarea unor gospodării și a altor unități aflate în satul Runcurel (cimitir, biserică, școală), pe o nouă vatră de sat, în comuna Telești, sat Telești. Prin extinderea Carierei Jilț Nord este necesară strămutarea a circa 110 gospodării și a celorlalte unități aflate în satul Runcurel pe noua vatră de sat amplasată și dotată conform legislației în vigoare (lotizare de 2.000 de metri pătraţi pe lot, alimentare cu apă, gaze, energie electrică, canalizare, drumuri, trotuare, rigole etc.). Achiziţiile de terenuri s-au realizat pe bază de negociere cu proprietarii, în conformitate cu prevederile „Regulamentului privind întocmirea programului şi desfăşurarea negocierilor pentru dobândirea folosinţei și accesul la terenurile pe care se efectuează activităţi miniere“, aprobat prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 579/2005, care prevede modalităţile de achiziţie a terenurilor necesare activităților miniere, în conformitate cu prevederile Legii minelor nr. 85/2003. Exproprierile se realizează în prezent în baza Hotărârii de Guvern nr. 960/2015 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone pe an lignit“. Această hotărâre a fost emisă în contextul în care negocierile pentru expropriere în baza regulamentului CEO s-au desfășurat greu, proprietarii având pretenții financiare mari sau refuzând înstrăinarea proprietății.

Terenuri expropriate și gospodării care se vor muta sau reloca

Potrivit Ministerului Energiei, în urma recensământului realizat în anul 2012 de către reprezentanții Complexului Energetic Turceni (la vremea aceea), au fost identificate 161 de imobile pentru a fi relocate sau strămutate în satele Runcurel și Croici. În coridorul de expropriere se află 341,04 hectare, din care agricol 230,24 hectare și teren cu vegetație forestieră 110,80 hectare. Efortul financiar al Complexului Energetic Oltenia presupus de strămutare, relocare și expropriere se ridică la 85.786.332 de lei. Exproprierile, relocările și strămutările se vor face etapizat, pe durata mai multor ani, coridorul fiind unul foarte mare. În acest moment se desfășoară prima etapă care include 15 gospodării, ai căror proprietari au solicitat relocare (ceea ce înseamnă despăgubiri pentru imobile, acordate în baza Regulamentului), și pentru care a început procedura de efectuare a plăților… Amplasamentul pentru noua vatră de sat, gândită pentru strămutarea locuitorilor din Runcurel, este pe o suprafață de 20 de hectare din satul Telești, comuna Telești, județul Gorj. Conform Studiului Socio-economic realizat în anul 2012, în vatra nouă de sat se vor organiza activele comune sociale, religioase și culturale. Vor fi reconstruite: Școala cu clasele I-IV și Grădinița din satul Runcurel, Biserica Ortodoxă din Runcurel (monument istoric), cimitirul ortodox din satul Runcurel. Noua vatră de sat va îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor care vor opta pentru această soluție și va avea următoarele facilități: sistem de drenuri și de canale de protecție împotriva apelor meteorice și subterane; alimentare cu energie electrică; apă curentă; canalizare; drumuri de incintă și de acces; parcare; trotuare; spații verzi; acces la DN 67. Totodată, se reduce cu 35 de kilometri distanța până la Târgu Jiu, orașul reședință de județ… Complexul Energetic Oltenia a achiziționat cele 20 de hectare pentru a construi o vatră de sat, iar în cazul în care nici unul dintre locuitorii satului Runcurel nu dorește să fie strămutat aici, vatra de sat va fi folosită în viitor pentru alte zone care vor fi afectate de lucrări miniere. Nici unul dintre proprietarii expropriați în prima etapă, dintre cele 15 gospodării, nu a dorit strămutarea în noua vatră, ci a dorit relocarea“, potrivit Ministerului Energiei.

Acţiuni împotriva strămutării

La Complexul Energetic Oltenia au fost înregistrate o serie de solicitări din partea societății civile, a Primăriei Mătăsari și a Arhiepiscopiei Craiovei. De asemenea, organizațiile nonguvernamentale Greenpeace și Bankwatch, alături de 18 semnatari, nu neapărat locuitori din satul Runcurel, au chemat în judecată Guvernul României, la Curtea de Apel București, în prima jumătate a acestui an, pentru anularea HG nr. 960 din 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS