Strămutarea satului Runcurel, monitorizată

Cariera Jilţ Nord, din CEO, se va extinde peste satul Runcurel
Cariera Jilţ Nord, din CEO, se va extinde peste satul Runcurel

Ministerul Energiei a început monitorizarea strămutării gospodăriilor din satul gorjean Runcurel, afectat de activităţile Carierei Miniere Jilţ Nord. Instituţia a realizat deja un dosar al activităţilor derulate până în prezent, toate datele fiind publicate pe site-ul Ministerului Energiei. Strămutarea localnicilor din Runcurel a atras atenţia organizaţiilor de mediu Bankwatch şi Greenpeace şi a presei internaţionale, prin faptul că despăgubirile acordate localnicilor sunt prea mici. Cariera Jilţ Nord aparţine Sucursalei Divizia Minieră Târgu Jiu din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA, aflată sub autoritatea Ministerului Energiei. În vederea desfăşurării activităţii de extracţie a lignitului este necesară ocuparea definitivă a unor suprafeţe de terenuri agricole, silvice și alte categorii de folosință aflate în proprietate privată, pe raza comunei Mătăsari, satele Runcurel și Croici. Exploatarea lignitului din perimetrul de licență extins al Carierei Jilț Nord afectează satul Runcurel, acest lucru necesitând strămutarea imobilelor existente în zonă.

Strămutaţi la Teleşti

Pentru extinderea perimetrului de exploatare a Carierei Jilț Nord este necesară strămutarea unor gospodării și a altor unități aflate în satul Runcurel (cimitir, biserică, școală), pe o nouă vatră de sat, în comuna Telești, sat Telești. Prin extinderea Carierei Jilț Nord este necesară strămutarea a circa 110 gospodării și a celorlalte unități aflate în satul Runcurel pe noua vatră de sat amplasată și dotată conform legislației în vigoare (lotizare de 2.000 de metri pătraţi pe lot, alimentare cu apă, gaze, energie electrică, canalizare, drumuri, trotuare, rigole etc.). Achiziţiile de terenuri s-au realizat pe bază de negociere cu proprietarii, în conformitate cu prevederile „Regulamentului privind întocmirea programului şi desfăşurarea negocierilor pentru dobândirea folosinţei și accesul la terenurile pe care se efectuează activităţi miniere“, aprobat prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 579/2005, care prevede modalităţile de achiziţie a terenurilor necesare activităților miniere, în conformitate cu prevederile Legii minelor nr. 85/2003. Exproprierile se realizează în prezent în baza Hotărârii de Guvern nr. 960/2015 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone pe an lignit“. Această hotărâre a fost emisă în contextul în care negocierile pentru expropriere în baza regulamentului CEO s-au desfășurat greu, proprietarii având pretenții financiare mari sau refuzând înstrăinarea proprietății.

Terenuri expropriate și gospodării care se vor muta sau reloca

Potrivit Ministerului Energiei, în urma recensământului realizat în anul 2012 de către reprezentanții Complexului Energetic Turceni (la vremea aceea), au fost identificate 161 de imobile pentru a fi relocate sau strămutate în satele Runcurel și Croici. În coridorul de expropriere se află 341,04 hectare, din care agricol 230,24 hectare și teren cu vegetație forestieră 110,80 hectare. Efortul financiar al Complexului Energetic Oltenia presupus de strămutare, relocare și expropriere se ridică la 85.786.332 de lei. Exproprierile, relocările și strămutările se vor face etapizat, pe durata mai multor ani, coridorul fiind unul foarte mare. În acest moment se desfășoară prima etapă care include 15 gospodării, ai căror proprietari au solicitat relocare (ceea ce înseamnă despăgubiri pentru imobile, acordate în baza Regulamentului), și pentru care a început procedura de efectuare a plăților… Amplasamentul pentru noua vatră de sat, gândită pentru strămutarea locuitorilor din Runcurel, este pe o suprafață de 20 de hectare din satul Telești, comuna Telești, județul Gorj. Conform Studiului Socio-economic realizat în anul 2012, în vatra nouă de sat se vor organiza activele comune sociale, religioase și culturale. Vor fi reconstruite: Școala cu clasele I-IV și Grădinița din satul Runcurel, Biserica Ortodoxă din Runcurel (monument istoric), cimitirul ortodox din satul Runcurel. Noua vatră de sat va îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor care vor opta pentru această soluție și va avea următoarele facilități: sistem de drenuri și de canale de protecție împotriva apelor meteorice și subterane; alimentare cu energie electrică; apă curentă; canalizare; drumuri de incintă și de acces; parcare; trotuare; spații verzi; acces la DN 67. Totodată, se reduce cu 35 de kilometri distanța până la Târgu Jiu, orașul reședință de județ… Complexul Energetic Oltenia a achiziționat cele 20 de hectare pentru a construi o vatră de sat, iar în cazul în care nici unul dintre locuitorii satului Runcurel nu dorește să fie strămutat aici, vatra de sat va fi folosită în viitor pentru alte zone care vor fi afectate de lucrări miniere. Nici unul dintre proprietarii expropriați în prima etapă, dintre cele 15 gospodării, nu a dorit strămutarea în noua vatră, ci a dorit relocarea“, potrivit Ministerului Energiei.

Acţiuni împotriva strămutării

La Complexul Energetic Oltenia au fost înregistrate o serie de solicitări din partea societății civile, a Primăriei Mătăsari și a Arhiepiscopiei Craiovei. De asemenea, organizațiile nonguvernamentale Greenpeace și Bankwatch, alături de 18 semnatari, nu neapărat locuitori din satul Runcurel, au chemat în judecată Guvernul României, la Curtea de Apel București, în prima jumătate a acestui an, pentru anularea HG nr. 960 din 2015.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

19 septembrie 2016

Întreruperi energie electrică de mâine

DOLJ • Între orele 8.30 – 16.30, Calafat PT CT 2 Calafat – bl. E 2, sc. 1, E 1, sc. 1. • Între orele 9.00 – 15.00, Brădești PT Cămin Brădești. • Între orele 9.00 – 16.00, Craiova PT

Sumarul ediției de miercuri, 13 iulie 2016

Actualitate

» Cameron îşi încheie mandatul de premier: “Nu toate deciziile luate au fost corecte”
» Piscinele si strandurile autorizate din Dolj
» Eleva de nota 10 din Dolj vrea să fie medic
» Aparatură nouă şi laborator funcţional la SJU Craiova
» Iadul pe pământ într-o comună argeşeană
» Accident în comuna Podari
» Valer Dorneanu este noul preşedinte al CCR
» Gregorian Bivolaru va fi extrădat în România
» Theresa May, al doilea premier-femeie din istoria Marii Britanii
» Patru români au spart un cazinou din Germania
» În Grecia se prelungeşte întreruperea circulației trenurilor
» Campanie pentru purtarea centurii de siguranţă
» Clădirea Congresului american închisă din motive de securitate
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Bilanţul accidentului feroviar din Italia a ajuns la 25 de morţi

Dolj

» Dolj: Prins băut şi fără permis la volan
» ISU Dolj: Ce măsuri trebuie luate la arderea miriștilor sau a vegetației uscate
» Craiova: Incendiu la două anexe gospodăreşti din apropierea Stației Triaj
» Polițiștii craioveni au reținut un minor de 16 ani, bănuit de comiterea unui furt
» Dolj: Bărbat rănit în timpul unui accident rutier, la Livezi
» Aproape 200 de hectare de mirişti au ars ieri în Dolj
» Craiova: Polițiștii rutieri în acțiune
» Dolj: Puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă
» O nouă avertizare de Cod Galben pentru Oltenia
» Cod Galben de caniculă în Dolj şi Mehedinţi
» Nici cu recirculată nu au apă caldă cum ar vrea
» Salariul mediu net în Dolj a ajuns la 1.773 de lei
» Percheziţii la o grupare specializată în exploatarea persoanelor vulnerabile
» Accident mortal de muncă pe şantierul de la „Ion Oblemenco“
» A rupt semaforul cu BMW-ul
» Craiovean decedat în condiții suspecte la SJU Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» „Prietenii Istoriei“ la Muzeul Olteniei

Gorj

» Gorj: Anchetă după moartea bărbatului strivit sub un zid
» Gorj: Bărbat electrocutat mortal pe un stâlp de iluminat
» Un muncitor a murit sub un zid prăbuşit
» Măsuri anticaniculă la Târgu Jiu
» Patru eleve de 10 în Gorj

Olt

» Olt: Trafic pe un fir pe DN65, Slatina – Craiova

Mehedinţi

» Mehedinţi: Vacanță în siguranță alături de jandarmi
» Doljean urmărit pentru tentativă de omor, prins la Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I
» Siguranţa elevilor, o prioritate a Instituției Prefectului județului Mehedinți

Vâlcea

» Vâlcea: Ambasadorul Austriei în România în vizită la Prundeni
» Lucrări la carosabil pe DN7, Piteşti – Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tenis: Monica Niculescu, eliminată în optimi la BRD Bucharest Open
» Atletism: Nicolae Soare a fost declarat nevinovat după ce fusese depistat pozitiv la meldonium
» Tenis de masă: Echipa de junioare a României a câștigat aurul european la Zagreb
» Handbal (f): România s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial

Educatie

» Bacalaureat 2016: Au fost depuse 44.399 de contestaţii
» 2.600 de absolvenți de liceu din Dolj au promovat bacalaureatul

Top