22.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiRomânii şi Justiţia

Românii şi Justiţia

Arestarea primarului democrat-liberal Antonie Solomon a aruncat în ceaţă mass-media pro şi anti-Băsescu. Nimeni nu mai înţelege nimic! Condamnarea primarului oraşului Râmnicu Vâlcea, democrat-liberalul Mircia Gutău, la închisoare a fost considerată un fel de accident. Aflaţi sub şoc, membrii elitei vâlcene a PD-L au reuşit să obţină în consiliul municipal declararea lui Gutău „Cetăţean de Onoare“ al oraşului. Totuşi, Justiţia nu a ţinut cont de această „onoare“ şi l-a condamnat pe infractor la trei ani şi jumătate închisoare pentru luare de mită.
În cazul lui Antonie Solomon discutăm pornind de la prezumţia de nevinovăţie, aşa cum este firesc într-un stat democratic. Arestat preventiv pentru 29 de zile, Antonie Solomon poate deveni în curând un nume important pe lista oamenilor politici anchetaţi şi condamnaţi de Justiţie pentru fapte penale sau poate fi exonerat de orice acuzaţie. Nu doresc să fac vreo analiză asupra acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA. Din noţiunile juridice pe care le am, înţeleg totuşi că aceste acuzaţii sunt suficient de grave şi de argumentate încât să convingă instanţa să dispună arestarea preventivă a lui Solomon. Sper că Justiţia îşi va face datoria şi se va dovedi vinovăţia sau nevinovăţia lui Solomon. Acest politician rămâne, însă, pentru mine, ca şi cetăţean al oraşului Craiova, un individ controversat şi nereprezentativ. Controversat din cauza atitudinii incorecte pe care a manifestat-o în multe situaţii faţă de societatea civilă, presă ori administrarea oraşului. Nereprezentativ pentru că a fost ales de aproximativ 57% dintre votanţi, în condiţiile unei prezenţe la vot de circa 40% dintre craioveni, la alegerile locale din 2008.
În cele două cazuri, cel al primarului Gutău, condamnat definitiv la închisoare, şi cel al primarului Solomon, aflat în arest preventiv, nu acuzaţiile sunt principala problemă. Şocantă este reacţia mediului politic, a presei şi chiar a unei părţi dintre cetăţeni. Pe Gutău l-au făcut „Cetăţean de Onoare“. Pentru Solomon, „gulerele albe“ din Primăria Craiova au organizat un „marş al tăcerii“! Nu ştiu cât de legală a fost această acţiune, în condiţiile în care chiar primarul Solomon stabilise cu stricteţe, printr-o controversată decizie, doar câteva locuri din Craiova unde cetăţenii au voie să organizeze manifestaţii. Este posibil ca această „defilare“ a funcţionarilor publici din primărie să-i facă mai mult rău lui Solomon decât bine. La fel de posibil este şi ca iniţiativa să fi fost a câtorva funcţionari aflaţi în pericol de a fi anchetaţi penal.
Mizerabilă este şi reacţia unor politicieni. Dacă primarul Solomon nu ar fi fost arestat, s-ar fi zis că Traian Băsescu îl protejează. De fapt, s-a zis asta prin presă sau de la tribuna unor partide. Acum, când Solomon este în arest preventiv, se spune de către unii că Solomon ar suporta consecinţele unei răzbunări din partea lui Băsescu. Sunt deja partide care doresc să-l „înfieze“ pe Solomon, să-l transforme într-o „victimă a sistemului“, „a răzbunării“. Eu nu cred că este vorba de o răzbunare, de o reglare de conturi. Eu mă gândesc la o a treia variantă. Poate că Justiţia începe să funcţioneze. De ce să nu acceptăm şi această posibilitate?
Gestul unor personaje importante din Primăria Craiova de a-i scoate în stradă pe funcţionari, de a încerca să provoace o reacţie de stradă, eventual violentă, a craiovenilor, proclamarea unui infractor condamnat definitiv la pedeapsa cu închisoarea drept „Cetăţean de Onoare“, încercarea de a influenţa Justiţia sunt acte imorale şi nedemocratice. Solidaritatea pe care funcţionarii şi consilierii din cele două primării municipale cu probleme au dorit să o dovedească faţă de „mult iubiţii“ primari se transformă într-un argument în favoarea tezei că în administraţia locală din România ar exista o „castă“ care urmăreşte înainte de toate să-şi realizeze propriile interese, ignorând interesele cetăţeanului care plăteşte salariile funcţionarilor publici.
Nu în ultimul rând, este descurajant să vezi cum românii înjură pe la colţuri pe politicianul corupt, cum se plâng şi se lamentează, dar, atunci când vreunul dintre politicieni este arestat, anchetat şi condamnat de Justiţie, aceiaşi români adoptă o morgă „înţeleaptă“ şi se grăbesc să facă pe atotştiutorii: „Lăsaţi, domn’le, că ştim noi! E răzbunarea, nu e Justiţia!“. Eu cred că Justiţia începe să-şi facă datoria. Mai greu, mai puţin eficient decât ne dorim, dar mai bine mai târziu decât niciodată!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII