Stâna Ștefanu de pe Transalpina a reamenajat Muzeul culturii populare. Aici se află sute de obiecte provenite de la meșteri populari sau din lăzile de zestre ale gospodăriilor vechi.
Spațiul a fost reamenajat complet pentru noul sezon turistic de pe Transalpina și de la Stâna Ștefanu care este un punct gastronomic apreciat de vizitatori. În cadrul noului Muzeu al culturii populare sunt acum expuse zeci de costume și cămăși tradiționale sau ii. Nu lipsesc covoarele oltenești sau preșurile, precum și alte obiecte vestimentare din diferite zone ale județului Gorj sau specifice zonei montane din regiune. Decizia de a reamenaja Muzeul i-a apaținut Marioarei Babu, cea care conduce Stâna Ștefanu și care de-a lungul anilor a colecționat sau chiar a primit în dar foarte multe obiecte tradiționale.
O parte din acestea și-au găsit acum loc în muzeu și vor putea fi admirate de vizitatori, după ce va fi redeschisă cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina. „Este colțul meu de Rai. Fiecare lucrușor are o poveste: o poveste a unor oameni care nu mai există de mult – obiecte foarte vechi…Le mulțumesc tuturor acelora care au avut bunăvoința de a-mi oferi aceste minunății pe care eu le expun aici la Stână, în vârful muntelui pentru toți cei care vor să le vadă”, a declarat Marioara Babu.
Număr record de produse tradiționale atestate
Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina a devenit anul trecut singura din țară care are atestate un număr record de produse tradiționale și montane. Este vorba de două produse tradiționale și 17 produse montane. Stâna se află la limita dintre județele Gorj și Vâlcea, după stațiunea montană Rânca.
La Stână sunt servite produse culinare tradiționale, precum tocanul de oaie, bulzul ciobănesc, balmoșul, mămăliga, brânza de oaie, clădite ca la bunica, pastrama de oaie. Nu lipsesc nici siropurile tradiționale sau alte alimente preparate în zonă. La Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina se află și primul produs tradițional atestat la nivelul județului Gorj. Este vorba de tocanul de oaie care conține doar trei elemente: carne de oaie, apă și sare.
Activitatea Marioarei Babu a fost recunoscută în urmă cu doi ani de Ministerul Agriculturii și de Agenția Zonelor Montane, când a primit o diplomă onorifică de Ambasador al Zonei Montane. De asemenea, Marioara Babu deține și Titlul Tezaur Uman Viu. Anul acesta a primit locul I la un concurs zonal de gastronomie și un premiu la Gala „România ești tu”, pentru promovarea tradițiilor. Stâna Ștefanu a devenit un punct de atracție pe Transalpina și este vizitată de turiști români și străini.
Citește și: Investiție de 2,4 milioane de lei pentru modernizarea transportului public din Novaci și Rânca