Consilierii judeţeni din Dolj au aprobat, ieri, un proiect de hotărâre care dă posibilitate Aeroportului din Craiova să depună pentru finanţare europeană un proiect prin care doreşte să contruiască un parc fotovoltaic de 2,1 MW şi o capacitate de stocare de 2,58 MW, care să-i asigure independenţa energetică.
Valoarea totală este de 15,6 milioane de lei cu TVA, din care 2,7 milioane de lei ar urma să fie achitate de Consiliul Judeţea Dolj.
Noul sistem fotovoltaic va fi amplasat pe două zone distincte din incinta Aeroportului Internațional Craiova și va include 3.803 panouri fotovoltaice cu o putere unitară de 585 Wp, având o putere de instalată de 2,1 MW, ce include un total de 22 de Invertoare cu puteri variabile.
Producţie anuală estimată de aproape 3.000 de MWh
Sistemul de stocare are o capacitate de 2,58 MWh dimensionată doar pe capacitatea instalată a noului sistem fotovoltaic de 2,1 MW (fără a lua în considerare capacitatea parcului fotovoltaic deja instalat). Acest sistem cu tehnologie Li-ion este compus dintr-un număr de 12 unități de stocare, cu o capacitate unitară de 215 kWh care va absorbi anual 85% (526,32 MWh/an) din sistemul fotovoltaic.
Unitățile de stocare a energiei vor fi amplasate lângă punctele de transformare deja existente în cadrul aeroportului. Producția medie anuală de energie este estimată la 2.951,62 MWh/an , iar producția totală pe 20 de ani este estimată la 53.947,936 MWh.
Ce beneficii aduce proiectul
„Beneficiile și performanța sistemului constau în: – Reducerea emisiilor de CO₂ cu 1.700,91 tone/an (prin înlocuirea energiei din surse fosile); – Asigurarea împreună cu parcul fotovoltaic deja instalat a unui autoconsum de 100% din energia produsă pentru nevoile aeroportului; – Economii energetice de 2.951,62 MWh/an.
Implementarea parcului fotovoltaic va contribui semnificativ la reducerea costurilor operaționale ale Aeroportului Internațional Craiova, prin asigurarea unei surse de energie proprie și regenerabilă. Consumul ridicat de electricitate necesar pentru alimentarea infrastructurii aeroportuare, inclusiv terminalele, sistemele de climatizare, iluminatul și echipamentele de securitate, va fi parțial acoperit de energia produsă local.
Acest aspect va reduce dependența aeroportului de rețeaua națională și va minimiza impactul fluctuațiilor de preț din piața energiei. Dezvoltarea unei capacități proprii de producție energetică va aduce stabilitate financiară și predictibilitate în cheltuielile operaționale, asigurând protecția aeroportului împotriva riscurilor asociate creșterii prețurilor la energie.
Pe termen lung, investiția în infrastructura fotovoltaică nu doar că va genera economii substanțiale, ci va consolida strategia de eficientizare economică a aeroportului, permițând o mai bună gestionare a resurselor financiare“, se arată în proiect.
Sorin Manda: „Investiţia este una strategiocă“
„Aeroportul Internațional Craiova este în curs de a face tranziția către un aeroport 100% verde, prin utilizarea exclusivă a energiei produse cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.
Astfel, depunem un nou proiect cu finanțare europeană pentru construirea unui al doilea parc fotovoltaic, menit să asigure, alături de parcul fotovoltaic deja construit prin megaproiectul de extindere, tot consumul de energie electrică al Aeroportului Internațional Craiova.
Investiția este un strategică pentru dezvoltare și economie sustenabilă. Redirecționarea economiilor realizate din reducerea consumului de energie din resurse clasice se va face către servicii destinate confortului pasagerilor. Ne-am propus să facem din Aeroportul Internațional Craiova cel mai modern aeroport din România“, a explicat managerul Aeroportului Craiova, Sorin Manda.