34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalConstrucții Erbașu pregătește terenul pentru reabilitarea termoficării.Ce metodă are ca să nu se întrerupe apa caldă

Construcții Erbașu pregătește terenul pentru reabilitarea termoficării.Ce metodă are ca să nu se întrerupe apa caldă

Erbașu face primii pași în demararea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de termoficare din Craiova. După semnarea contractului, în luna februarie a acestui an, constructorul trece la treabă. Recent a obținut certificat de urbanism de la primărie pentru organizarea șantierului. Baza constructorului va fi în cartierul Veterani pe strada Vânători de Munte.

 “Conform P.U.D. aprobat cu H.C.L. nr. 9/1996, amplasamentul se află situat în zonă de parcuri/spatii verzi amenajate, afectat partial de strazi si aliniament de construibilitate conform PUD. Organizare de santier aferenta contractului ”Modernizarea retelelor de distributie a energiei termice la consumatorii finali din Municipiul Craiova” faza I lotul 1. La finalizarea lucrarilor se va elibera terenul de constuctiile amplasate pentru organizarea de santier in termen de 15 zile si predarea terenulu .Simulare foto cu situatia existenta si propusa”, se arată în certificat.

Începe deranjul: se sparg străzi se schimbă conducte

Prin urmare în scurt timp, începe deranjul pentru craioveni. Lucrările se fac cu bani europeni, iar contractul de execuție pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei termice pentru consumatorii finali a fost deja semnat. Valoarea acestuia este de 235.650.615,38 lei (47.364.101,74 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 195.863.985 lei (39.367.271,32 euro). Ca să nu afecteze locuitorii, firma are o metodă proprie, realizează „provizorate funcționale”, care permit menținerea distribuției agentului termic pe tot parcursul execuțieiDe remarcat că firma Erbașu s-a ocupat și de reabilitarea rețelei de termoficare din București, unde a aplicat aceeași metodă.

Se înlocuiesc rețele, se reabilitează puncte termice

Așa cum spuneam, într-o ediție precedentă, în primul rând, vor fi înlocuiţi 22,23 km de rețele, aferente a 13 puncte termice din Craiova, adică aproximativ un sfert din reţeaua de distribuţie. Întreaga rețea va fi schimbată, fiind înlocuită cu una nouă, din țeavă preizolată, având ca efect reducerea pierderilor. Este doar un început, fiindcă reţeaua de distribuţie a agentului termic secundar este mult învechită. Pierderile tehnologice de energie termică sunt în cuantum de 27,84 %pentru punctele termice şi de 29,77 % pentru centralele termice – producere şi distribuţie. Termo Urban administrează 100 de puncte termice şi mai multe centrale. Lungimea totală a traseului rețelelor secundare este de 120,92 km., din care cca. 112,30 km sunt aferenți punctelor termice și 8,62 km. aferenți centralelor termice.

Ce PT-uri vor fi reabilitate

Cele 13 puncte termice ale căror reţele de distribuţie vor fi modernizate sunt din cartierul Valea Roşie, Sărari, Brazda lui Novac şi Calea Bucureşti. Acestea suntT 1 Valea Roșie;PT 2 Valea Roșie;PT 3 Valea Roșie;PT 4 Valea Roșie;PT 6 Valea Roșie;PT 7 Valea Roșie;PT Sărari; PT 1 Sărari;PT 2 Sărari;PT 3 Obor Spania;PT 6 Calea București;PT 1 Brazda lui Novac;PT 2 Brazda lui Novac. Lucrările trebuie să fie finalizate în 16 luni, respectiv 4 luni proiectarea şi 12 luni executarea lucrărilor. Asta înseamnă înlocuirea a 22,23 km de rețele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS