Poliţia Locală este cu ochii pe rufele craiovenilor. În fapt, li se cere craiovenilor care locuiesc la bloc să nu mai usuce rufele în afara balconului şi să respecte Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea oraşului.

Craiovenii care locuiesc la bloc s-au trezit cu afişe la uşa blocului prin care sunt anunţaţi de asociaţia de proprietari din care fac parte că riscă amenzi, dacă îşi mai usucă rufele în afara balconului.
„Urmare a solicitării Poliţie Locale de azi, în baza hotărârii Consiliului local din data de 18.12.2023, art.4, alin 4, lit.e, aveţi următoarele obligaţii: Se interzice montarea suporturilor de uscat rufe în afara balcoanelor, pe exteriorul blocurilor de locuinţe şi pe clădirile aflate la frontul străzii, montarea suporturilor de uscat rufe pe domeniul public/privat din Municipiul Craiova precum şi expunerea rufelor pe acestea. Termenul acordat pentru conformare este de 3 zile. amenda este de la 1.000 la 1.500 de lei. În cazul în care nu puteţi desfiinţa aceşti suporşi în acest termen, aveţi obligaţia de a lua sârmele de pe aceşti suporţi până la desfiinţarea lor care trebuie făcută în cel mai scurt timp”, se spune în anunţul afişat la uşa unor blocuri din Craiova.

Hainele agăţate în balcoane deschise, ori pe sârme improvizate în faţă blocului, strică aspectul localităţii sunt de părere autoritățile. De partea cealaltă, „ghinioniștii” care locuiesc la bloc nu au altceva de făcut decât să își usuce rufele în casă, lucru nu tocmai plăcut din cauza umezelii care poate apărea, dar și a mirosului neplăcut pe care hainele îl pot prinde.
Fără rufe la vedere

Într-adevăr, o banală uscarea a rufelor în afara balconului este o contravenţie. Acest lucru nu-i împiedică pe foarte mulţi dintre craiovenii care locuiesc la bloc să scoată rufele la uscat pe sârme prinse pe faţada blocului. Prin cartierele de blocuri ale oraşului vezi fluturând pe marginea balcoanelor sau în grădinile blocurilor tot felul de rufe puse la uscat.
Astfel de exemple sunt cu zecile în Craiova. Proprietarii aleg să usuce rufele în afara balconului pe care marea majoritate l-au închis. Locatarii au posibilitatea să folosească uscătoria comună a blocului. Această facilitate este disponibilă pentru toți locatarii.
De când a fost adoptat Regulamentul însă, oamenii au continuat să întindă rufele la vedere – fie pe balcoane, fie atârnate pe sârmele montate direct sub geamuri, de ani de zile. Când aud de amenzi, oamenii se crucesc: de ce să fie amendaţi? Și, ce e mai important, unde să își usuce rufele cei care locuiesc în blocurile comuniste, construite fără uscătoare, fără balcoane și fără geamuri la băi?

Amendaţi pentru că-şi usucă rufele în afara balconului
Totuşi „„Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: Montarea suporturilor de uscat rufe în afara balcoanelor, pe exteriorul blocului de locuințe și pe clădirile aflate la frontul străzii, montarea suporturilor de uscat rufe pe domeniul public/privat al municipiului Craiova, precum și expunerea rufelor pe acestea”, art. 4, alin. 4, lit.e,Regulament/2023.
Amenda pe care o riscă cei care îşi usucă rufele în faţa blocului este cuprinsă între 1000 – 1500 de lei. Astfel de reglementări au fost adoptate de către Consiliul Local Craiova încă din anul 2009, iar Poliția Locală a mai aplicat amenzi pentru uscarea rufelor în afara balconului.
Craiovenii au păreri pro şi contra
Unii dintre craioveni nu prea sunt de acord cu neexpunerea rufelor, pentru că ei nu vor să le usuce în casă.
Există însă și susținători ai regulamentului, care spun că abia așteaptă să îl vadă pus în aplicare, deoarece, spun ei, e foarte urât să vezi rufe atârnând pe la mai toate balcoanele și ferestrele.
„Nu mai spălăm rufe, pentru că vom ajunge la pușcărie. Plătim amenzi şi pentru uscatul rufelor?” – spune o locatară.
O ală craioveancă spune că ideea i se pare bună, pentru că „nu e prea plăcut să vezi chiloții atârnați pe sfori deasupra capului”.
Cei mai nemulțumiți sunt cei care nu au balcon.
„Am o garsonieră, fără balcon. Ce să fac cu rufele? Unde să le usuc? Hainele uscate în baie au un miros urât pentru că în baie orice ai face, e umezeală, iar această umezeală este absorbită de haine. Înțeleg că ne interzice, că strică imaginea orașului, dar atunci să ne dea și soluții, dar așa… ” , spune o altă craioveancă