Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc a început ieri, cu preselecţiile tinerilor aspiranţi la trofeul „Maria Tănase“.
Emoţii mari ieri, în faţa sălii „I.D. Sîrbu“ a Naţionalului craiovean. Tinerii interpreţi de muzică populară aşteptau să apară în faţa juriului pentru a convinge că merită să evoluze în cadrul concursului, pe marea scenă a festivalului. Veniţi tocmai din Botoşani, Cluj-Napoca, Buzău, dar şi din Dolj, toţi păreau gâtuiţi de emoţie. Unii dintre ei nu au reuşit să şi le înfrângă nici în faţa juriului. „Am mari emoţii, de aceea mi-a scăpat vocea. Este a doua preselecţie din viaţa mea“, recunoştea, vizibil pierdut, un concurent din Botoşani.
Rând pe rând, concurenţii sunt poftiţi în faţa juriului, al cărui preşedinte este profesorul universitar doctor Gheorghe Oprea, de la Academia de Muzică din Bucureşti. Îi stau alături preşedintele de onoare Constantin Arvinte folclorist, compozitor şi dirijor, dar şi ceilalţi membri, printre care profesorul universitar doctor Niţă Frăţilă, de la Academia de Muzică din Novisad (Serbia), doctor Elise Stan, realizator evenimente folclorice din Bucureşti, doctor Doina Işfănoni, cercetător etnograf la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, Eugenia Florea, etnomuzicolog, Roxana Daniela Gibescu, doctor muzicolog, doctorand Violeta Ianculescu şi profesor Paula Dogăroiu, etnomuzicolog.
Doinele, baladele, „care au sunat promiţător“ în viziunea juraţilor, au fost interpretate cu emoţie, în faţa celor care vor decide unde va pleca trofeul din acest an.
Odată ieşiţi din sală, unii tineri interpreţi şi-au făcut autocritica: „Am avut emoţii. La baladă am greşit puţin. Nu am putut să îmi controlez prea bine emoţiile. Este prima dată când particip la un festival de o asemenea amploare“, recunoaşte Teodora Bârsan din Buzău, în vreme ce alţii aşteaptă cu nerăbdare să cucerească juriul care le va asigura drumul spre marele concurs. „Voi interpreta melodia Mariei Tănase «Cine iubeşte şi lasă» şi un cântec al Mariei Lătăreţu, «La stejarul de pe plai». Vor fi multe emoţii“, a precizat Adnana Dinea din Râmnicu Vâlcea.
Expoziţii de portrete, de fotografii, lansare de carte şi muzică
Astăzi este o nouă zi de emoţii, alte preselecţii, pentru ca miercuri, 16 octombrie, de la 18.30, cei mai talentaţi tineri să intre în febra concursului pe scena Teatrului Naţional, pe care vor urca şi nume consacrate ale muzicii populare, până mai ieri laureaţi ai festivalului. Publicul craiovean îi va putea revedea şi asculta pe Gheorghe Roşoga, Rodica Chircu, Mariana Ionescu Căpitănescu, şi alţii, pentru ca în finalul serii să se bucure de un recital extraordinar, purtând semnătura Claudiei Negroiu, „Remember Maria Tănase“.
Seara va fi precedată de o serie de manifestări, care vor avea loc în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ de la ora 13.00. Publicul va putea admira expoziţia de portrete „Maria Tănase“ a artistului plastic Mihai Dascălu. „Mihai Dascălu a venit cu această idee la noi, în urmă cu doi ani. Nu găsea fotografii inedite ale Mariei Tănase, aşa că l-am ajutat, astfel încât va veni în faţa publicului cu o serie de portrete realizate după acele imagini“, a precizat Amelia Etegan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
De asemenea, publicul va putea admira, în cadrul altei expoziţii, o serie de fotografii care surprind momente inedite din viaţa Mariei Tănase, parte din ele aparţinând colecţiei Muzeului Olteniei.
Manifestările se vor încheia cu lansarea lucrării „Folclor muzical din Oltenia“, volumele I şi II, a folcloristului Constantin Arvinte.