32.8 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalÎnşelăciuni de... infarct

Înşelăciuni de… infarct

Înşelăciunile prin metoda „accidentul“ continuă să facă victime în Craiova şi judeţul Dolj, tot mai mulţi bătrâni fiind „storşi“ de sume importante de bani. Astfel, o craioveancă, de 67 de ani, a fost „uşurată“ de sumele de 39.000 de lei, 5.800 de euro şi 4.000 de dolari de către o persoană care a susţinut că fiul ei a fost implicat într-un accident de circulaţie şi are nevoie urgentă de bani.

Deşi a apărut acum câteva luni şi a auzit multă lume de ea, metoda „accidentul“ face în continuare victime printre persoanele vârstnice. De la începutul anului şi până în prezent, 17 persoane din municipiul Craiova şi judeţul Dolj au căzut în capcana celor care sună şi le „toarnă“ poveşti despre accidente de circulaţie în care au fost implicaţi fii lor.
După cum a povestit un cititor GdS, poveştile sunt foarte credibile şi îi fac chiar şi pe cei care ştiu de astfel de înşelăciuni să le trimită escrocilor economiile. Astfel, Adrian M., de 40 de ani, din Craiova, a explicat cum mama sa era cât pe ce să fie înşelată cu 1.500 de lei. „În ziua de marţi, 3 iulie, mama mea, care are 65 de ani şi locuieşte în comuna Calopăr, a primit un telefon prin care un individ, care se dădea drept eu, spunea că a lovit o bătrânică pe trecerea de pietoni şi că ar avea nevoie de 1.500 de lei sau de nişte cartele de reîncărcare. Ca totul să fie mai credibil, a intervenit cineva, care s-a dat drept avocatul meu, şi a formulat încă o dată cererile de mai sus. Probabil că jocul de scenă foarte bun al celor doi nenorociţi a avut efect, întrucât mamei, care mai ştia de astfel de cazuri, efectiv i s-au înmuiat picioarele şi a crezut tot. Ţin să precizez că mama este cardiacă“, a povestit cititorul GdS. Crezând povestea cu accidentul, femeia a fugit la un magazin din comună ca să cumpere cartele de reîncărcare, însă a avut noroc că nu a găsit. Aflând pentru ce îi trebuie cartele în valoare de 1.500 de lei, vânzătoarea i-a spus femeii că este vorba de o înşelăciune. „Mai avea un pic şi chema salvarea. Mama plângea ca şi cum chiar s-ar fi întâmplat acel accident. Vreau să evidenţiez faptul că un asemenea telefon poate distruge psihic un om“, a încheiat craioveanul.

Victime prin telefon

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, până în prezent, 17 persoane au reclamat faptul că au fost înşelate prin această metodă cu zeci de mii de lei. Este vorba de cinci persoane în vârstă din Craiova, cinci din Calafat, câte două din Rast şi Filiaşi şi câte una din Dăbuleni, Pleniţa şi Rojişte.
Poliţiştii doljeni au explicat că, de obicei, victimele, care sunt persoane în vârstă şi cu o situaţie materială bună, sunt sunate pe telefonul fix de falşi avocaţi sau chiar presupuse rude apropiate, care cer bani pentru soluţionarea unor probleme în legătură cu accidente rutiere produse de nepoţii sau fiii victimelor.
Astfel, în cursul lunii aprilie, o femeie de 72 de ani, din Rojişte, a fost sunată de un bărbat care s-a prezentat drept avocatul nepotului său. I-a spus bătrânei că acesta a fost arestat după ce a provocat un accident de circulaţie mortal şi are nevoie de suma de 39.000 de lei ca să îl scoată din arest. Femeia a crezut povestea şi a depus cei 39.000 de lei, potrivit indicaţiilor „avocatului“, în trei conturi diferite. Ulterior, femeia a aflat că nepotul său nu fusese implicat în nici un accident de circulaţie, dar şi că… fusese înşelată.
Cei mai mulţi bani – 39.000 de lei, 5.800 de euro şi 4.000 de dolari – i-a pierdut o femeie, de 67 de ani, din Craiova, care a fost sunată de un „avocat“ care i-a explicat că fiul său a accidentat un minor. Avea nevoie urgentă de bani pentru a achita spitalizarea victimei şi pentru a da bani familiei minorului ca să nu depună plângere la poliţie. Banii au fost viraţi de femeie în conturile deschise la două bănci de „avocatul“ fiului său.
Poliţiştii doljeni au mai precizat că alte patru persoane au fost înşelate prin această metodă cu sume de bani între 10.000 şi 15.000 de lei, iar altele, cu sume cuprinse între 480 şi 5.000 de lei.

Şarlatani prinşi
de poliţişti

În urma plângerilor depuse de victimele metodei „accidentul“, poliţiştii au reuşit să identifice anul acesta două persoane care au comis astfel de înşelăciuni.
În aprilie, a fost identificat un deţinut care se prezentase drept avocat şi îi ceruse 5.000 de lei unei femei, de 66 de ani, din localitatea Pleniţa, bani de care susţinea că avea nevoie nepotul femeii, care provocase un accident de circulaţie. Poliţiştii doljeni nu au făcut public numele suspectului şi penitenciarul din care acesta „opera“, pentru că deţinutul este cercetat şi în alte zeci de dosare asemănătoare, aflate în lucru la alte inspectorate din ţară.
Pe 9 iunie, poliţiştii din Rast şi Afumaţi l-au identificat pe Irinel Pucă, de 28 de ani, din Afumaţi, autorul a două înşelăciuni prin telefon comise în decembrie, anul trecut, şi în ianuarie, victimele fiind două femei din comună. Oamenii legii au stabilit că, pe 27 decembrie, Pucă a sunat o femeie, de 65 de ani, şi s-a recomandat ca fiind… fiul acesteia. I-a mărturisit femeii că a avut un accident de circulaţie şi că are nevoie de 900 de lei pentru a plăti spitalizarea victimei, şi s-a înţeles cu „mama“ sa să trimită o prietenă ca să ia banii. După ce a uşurat-o de bani pe femeie, pe 25 ianuarie a sunat o consăteancă, de 64 de ani, căreia i-a „turnat“ o poveste diferită. A susţinut că este fiul femeii, că tocmai s-a căsătorit cu o tânără în Cluj-Napoca şi că are nevoie de ceva bani pentru nuntă. De data aceasta, a cerut 500 de lei, bani care au fost ridicaţi de la femeie prin intermediul aceleiaşi prietene. Ulterior, Pucă a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Alte metode şi sfaturile poliţiştilor

Pentru a nu cădea victime acestei metode de înşelăciune prin telefon, poliţiştii recomandă să nu acceptaţi în nici o împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude.
Nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin telefon, indiferent de calitatea invocată de interlocutor, şi nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin ori datele cărţilor de credit/debit etc. În plus, pentru că încă se mai foloseşte metoda înşelăciunii prin SMS, poliţiştii doljeni recomandă să nu trimiteţi coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au, şi să nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi „fericiţii“ câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat.
Pentru că, în ultimul timp, în municipiul Craiova au fost sesizate furturi şi prin metodele „Lenor“, a „deratizării“ sau „sondajului“ (una sau două persoane intră în casă, iar în timp ce una „deratizează“, cealaltă fură diverse bunuri. La fel se întâmplă şi în cazul metodelor de furt „Lenor“ sau „sondajul“), reprezentanţii IPJ Dolj recomandă să nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să prezinte diverse „promoţii“, în scop caritabil sau pentru efectuarea unor sondaje de opinie. Dacă la uşă sună persoane care pretind că reprezintă instituţii ce oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu le lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, a legitimaţiei de serviciu şi numai dacă sunt însoţite de administratorul imobilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS