25.3 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalParcare contra cost în Slatina

Parcare contra cost în Slatina

Şoferii din oraş, precum şi cei care tranzitează municipiul Slatina nu vor mai parca maşinile la voia întâmplării. Aşa au hotărât aleşii locali în ultima şedinţă de consiliu pe anul 2008. Proiectul de lege care cuprinde noul regulament privind amenajarea, întreţinerea şi exploatarea parcărilor publice din Slatina a primit votul majorităţii consilierilor. Prin acesta, municipalitatea doreşte să intervină în descongestionarea zonelor aglomerate ale oraşului, precum şi în fluidizarea traficului rutier, prin folosirea eficientă a locurilor de parcare existente, cât şi a celor care vor fi create.

 

Parcări curente cu plată şi ocazionale

 

În oraş vor fi amenajate, în funcţie de zonă, două tipuri de parcări: curente cu plată şi ocazionale. Pentru a obţine dreptul de a parca într-o anumită zonă, proprietarul maşinii trebuie să deţină permise de parcare. Perimetrele în care se aplică sistemul de taxare sunt împărţite în trei zone: zonei A de taxare îi va corespunde permisul de parcare pe fond portocaliu, zonei B – albastru, iar pentru zona C – verde. Costurile acestora sunt diferite. Cel mai scump va fi cel din zona A, 150 de lei. Pentru zona B, taxa este de 100 de lei, iar pentru zona C, 50 de lei. Permisele de parcare au o valabilitate 12 luni. După achiziţionare, trebuie afişate pe parbriz în loc vizibil. Acestea vor fi puse în vânzare prin Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat (DADPP) din cadrul Primăriei Slatina la centrele Peco din oraş, la chioşcurile de ziare, la casieria DADPP din strada Unirii, la casieriile din pieţele municipiului, precum şi la casieriile consiliului local, Direcţia de Venituri şi Cheltuieli şi Primăria Slatina.

Pentru parcările ocazionale se va percepe o taxă/oră, eliberându-se tichete. Acestea se vor putea face pe străzile importante din municipiu, precum şi în jurul instituţiilor. Pentru ele vor plăti taxe toţi şoferii, chiar şi slătinenii care deţin permise de parcare. Pentru anul acesta, taxa pentru parcările ocazionale va fi de 1,5 lei/două ore.

 

Cum parcăm

 

Permisele atestă plata taxei de parcare şi asigură drept de staţionare în toate parcările curente cu plată, în funcţie de zona de taxare şi în limita locurilor disponibile. Potrivit regulamentului, cei care deţin permis de parcare portocaliu pot parca în zonele A, B sau C; cei care au permis de parcare albastru vor avea dreptul să parcheze numai în zonele B şi C, iar cei care au permis de culoare verde pot să parcheze numai în zona C de taxare.

Programul de funcţionare a parcărilor curente cu plată este de luni până duminică, în intervalul orar: 00.00 – 24.00. Parcările ocazionale vor funcţiona în intervalul 8.00 – 20.00.

În ambele zone, agenţii economici, instituţiile, societăţile bancare, fundaţiile etc. pot să solicite DADPP rezervarea unui loc de parcare. Se acordă acest drept numai pentru acele categorii de autovehicule a căror masă autorizată nu depăşeşte 3,5 tone. Taxa de parcare pentru locurile rezervate pentru anul în curs este de 1.000 lei/an.

 

Sancţiuni

 

Şoferii indisciplinaţi riscă sancţiuni. Pentru autovehiculele declarate fără stăpân, cele neînmatriculate, vehiculele industriale, camioane, remorci, maşini agricole, precum şi pentru cele care depăşesc dimensiunea marcajului şi sunt staţionate în parcările curente cu plată, noul regulament prevede sancţiuni, cum ar fi blocarea sau ridicarea. De asemenea, sunt interzise ocuparea locurilor de parcare cu diverse obiecte şi repararea sau executarea lucrărilor de întreţinere a autovehiculelor în parcare.

Proiectul a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, urmând ca sancţiunile să fie aplicate începând cu 1 iulie 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII