Mai mulţi prichindei în grădiniţele doljene şi mai mulţi elevi în liceele din oraşele judeţului. Acestea sunt noutăţile planului de şcolarizare pe anul 2009-2010. Specializările din şcolile de arte şi meserii se vor alinia şi ele cerinţelor pieţei muncii.
Planul de şcolarizare pentru anul 2009-2010 al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj aşteaptă să fie aprobat de Ministerul Educaţiei. Cele mai multe schimbări sunt în învăţământul preşcolar. Cum numărul de copii este în creştere, s-a suplimentat numărul de grupe şi se vor extinde şi construi grădiniţe noi. „Am crescut cu opt numărul de grupe pentru a-i putea înscrie pe toţi cei 18.992 de copii care au împlinit trei ani. Toate aceste grupe vor fi în Craiova la Grădiniţele nr. 27 şi 21, care sunt în extindere, şi la noua grădiniţă care va fi construită de Primăria Craiova“, a explicat Diana Buşoi, inspector şcolar general al ISJ Dolj.
Clase în plus la CN „Carol I“ şi „Ştefan Velovan“
Mai mulţi boboci de clasa I vor trece pragul şcolilor doljene, cele 338 de clase deja existente fiind suplimentate cu zece în viitorul an şcolar. Şi pentru clasa a V-a, la cele 328 de clase se vor adăuga şapte. Mai multe clase şi la liceu: una la Colegiul Naţional „Carol I“ şi alta la CN „Ştefan Velovan“ din Craiova şi câte una la Liceul Teoretic Băileşti şi Liceul Independenţa Calafat. „Am aprobat înfiinţarea unei clase noi la «Carol I», pentru că acest colegiu este solicitat de foarte mulţi absolvenţi de gimnaziu şi are performanţe deosebite an de an la olimpiade şi concursuri. Va fi una în plus şi la «Velovan». De câţiva ani suplimentăm numărul de clase, iar acum vor termina toate cele patru clase de învăţători şi este normal să rămână cu număr egal de elevi. Pentru că liceele din Băileşti şi Calafat sunt solicitate de elevii din zonă, care doresc să îşi continue studiile acasă, ISJ Dolj a aprobat şi pentru ele înfiinţarea câte unei clase de a IX-a“, a precizat Diana Buşoi.
Au fost şi unităţi de învăţământ care au cerut scăderea numărului de clase, cum ar fi Grupul Şcolar Agricol Dăbuleni, care a rămas cu două clase a IX-a, în loc de trei, câte a avut până acum.
SAM-urile, în trend cu piaţa muncii
Specializările de la şcolile de arte şi meserii din judeţ depind de cerinţele pieţei muncii, aşa că, an de an, unele clase se desfiinţează şi apar altele noi, care se potrivesc nevoilor angajatorilor. În scădere sunt specializările mecanică, electromecanică, electronică sau agricultură, în timp ce comerţul, turismul, alimentaţia publică, industria textilă şi cea de fabricare a produselor din lemn încep să aibă succes în rândul absolvenţilor de gimnaziu a căror medie nu le permite să intre la liceu. „Există un studiu făcut de minister care ne arată care sunt specializările în creştere şi cele în scădere pe piaţa muncii în 2010 şi trebuie să ne raportăm la el. Am prevăzut înscrierea la SAM a 1.960 de elevi din cei 6.698 de absolvenţi de clasa a VIII-a“, a menţionat Diana Buşoi.
În planul de şcolarizare pentru anul 2009-2010 a crescut şi numărul de clase a XII-a ruta progresivă, adică elevii care termină SAM şi vor să urmeze cursurile liceale la zi sau la seral.