Gazeta de Olt se află în posesia unei adrese oficiale, prin care preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici îi încurcă şefului DSVSA socotelile.
OLT. Intenţia şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Dumitru Ţoncu, de a fenta legea pentru a rămâne la conducerea instituţiei încă doi ani după împlinirea vârstei de pensionare este dejucată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Ţoncu se sprijină pe susţinerea politică a PSD Olt. Şeful organizaţiei, senatorul Ion Toma, a uitat că este preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat şi a dat un exemplu edificator de cum se încalcă legea prin trafic de influenţă, trăgând sforile prin Capitală pentru păstrarea lui Ţoncu la conducerea DSVSA. Aşa s-au aranjat cărţile la nivelul conducerii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a primit ordin de sus să nu cumva să-l schimbe pe Ţoncu din funcţia deţinută, chiar dacă legea îl trimite pe acesta la pensie. ANFP intervine însă după ce GdO i-a solicitat o poziţie oficială în acest caz. GdO se află în posesia unui document oficial, în care preşedintele ANFP, Jozsef Birtalan, oferă amănunte care sunt potrivnice socotelilor lui Ţoncu. Potrivit adresei nr. 1419758/22 ianuarie 2008 către GdO, în cazurile similare precum cel stârnit de şeful DSVSA, „dispoziţiile legale sunt incidente oricărei persoane care a dobândit calitatea de funcţionar public şi ocupă o funcţie publică, indiferent de specialitatea studiilor absolvite“. Şeful ANFP invocă art. 98, alin. (1), litera d) din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, care stipulează. „Având în vedere că norma imperativă menţionată precizează în mod expres momentul la care intervine de drept încetarea raportului de serviciu, precum şi cele ce rezultă din cuprinsul adresei dumneavoastră (adresa GdO– n.r.), în măsura în care domnul Dumitru Ţoncu, deşi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, nu depune diligenţele necesare întocmirii dosarului de pensionare şi obţinerea acestui drept de asigurări sociale, raportul de serviciu încetează la data îndeplinirii de către acesta în mod cumulativ a condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru pensionare“, se arată în adresa semnată de Jozsef Birtalan. Singura şansă a lui Ţoncu de a mai rămâne puţin în fotoliul de şef este ca el să demareze cât mai repede cu putinţă acţiunile necesare pentru întocmirea dosarului de pensionare. Potrivit legislaţiei actuale, Ţoncu ar putea fi menţinut în activitate doar până la comunicarea deciziei de pensionare.
Ultima zi de lucru a lui Ţoncu în funcţia deţinută este data de 28 ianuarie 2008. Vârsta standard de pensionare în cazul bărbaţilor este, în prezent, de 63 de ani şi trei luni. În această lună ies la pensie, în condiţiile legii, cetăţenii născuţi în luna octombrie 1944 aşa cum este cazul lui Ţoncu.
Şeful DSVSA se află în conflict cu aproape toţi foştii şefi de serviciu din instituţie pe care i-a suspendat din funcţii anul trecut, după ce a revenit la conducerea direcţiei. Toţi aceştia consideră că Ţoncu i-a suspendat în mod abuziv şi s-au adresat instanţei de judecată. Potrivit unor informaţii, medicii veterinari concesionari nu l-ar mai vrea nici ei pe Ţoncu la conducerea DSVSA. Între timp, şi senatorul Ion Toma a început să fie mult mai atent în privinţa gesturilor pe care le face în favoarea lui Dumitru Ţoncu. Relaţia celor doi este veche şi cuprinde şi ceva obligaţii. De aceea, lui Toma îi va veni greu să iasă din această poveste.