O jumatate de ora de ploaie torentiala a facut marti dupa-amiaza pagube inimaginabile in comuna doljeana Mischii. Case inundate, pereti cazuti, gospodarii sub apa, animale si pasari moarte, oameni in stare de soc… La numai zece kilometri de Craiova, mii de sateni au ramas izolati mai mult de patru ore. DN 65 C era impracticabil, doar TAB-urile armatei si masinile jandarmilor reusind sa infrunte puhoaiele.
Comuna Mischii a fost printre cele mai afectate de furia apelor, in judetul Dolj. Marti dupa-amiaza, dupa o scurta ploaie torentiala, apa s-a revarsat de pe dealuri, santurile s-au umplut, iar satele au fost inundate. Drumul national de acces spre Vilcea a fost inchis, in zona fiind solicitata interventia de urgenta a jandarmeriei, pompierilor si protectiei civile. Circulatia a fost blocata de agentii de politie chiar in cartierul craiovean Simnicu de Jos, deoarece drumul inspre Motoci mai era accesibil doar barcilor si masinilor utilitare ale armatei.
„Voiam sa mor in patul meu!“
Oameni disperati, care aveau parintii sau copiii in sat, formasera cu masinile cozi de peste trei kilometri. Pe chipurile lor se citea panica si solicitau disperati ajutorul jandarmilor sau pompierilor. Multi dintre ei au pornit la pas, prin apa care depasea pe alocuri un metru si jumatate, dornici sa ajunga cit mai repede la cei dragi. Din cind in cind, din sat, pompierii aduceau cu masinile cite o batrina sau un copil in stare de soc. De peste tot auzeai glasuri disperate care intrebau daca exista victime: „Am ambii copii la parinti, in Motoci. Trebuie sa ajung neaparat acolo. Am vorbit mai devreme cu ei si plingeau. Mi-au zis ca apa a depasit deja un metru, in casa. Le-am spus sa se urce pe masa sau pe sifonier, dar imi e teama pentru ei, ca sint mici, iar parintii mei sint batrini si bolnavi. Trebuie neaparat sa ajung sa-mi iau familia de acolo“.
Batrini, copii, toti oamenii din sat erau inmarmuriti de cele vazute. Strada si curtile erau inundate cu apa de peste un metru si jumatate inaltime, iar in case lucrurile pluteau. „Ma rog la Dumnezeu sa ma ia, sa nu mai vad un asemenea potop. Daca nu ma scoteau jandarmii din casa, muream inecata. Am incercat sa ies singura in curte, dar apa venea cu putere si simteam ca ma doboara la pamint. M-am intors atunci in casa, vroiam sa mor in patul meu!“, a spus Constantina Dinca.
„Ce ne-a fost dat sa traim!“
Ieri-dimineata, apele se retrasesera in mare parte. Drumurile de acces erau practicabile, insa imaginea satelor era apocaliptica. Satenii incercau sa faca curatenie in case, sa scoata apa de prin camere sau beciuri. Din loc in loc, zareai oameni povestind despre orele de groaza traite sau despre pierderile suferite. „Marti, pe la ora 11.00, un nor negru a aparut deasupra dealului, dinspre Murgasi. La14.30 a inceput sa ploua torential. Nu a durat mai mult de o jumatate de ora, dar a distrus tot… Tesluiul s-a umflat, iar apa a inundat satul. In citeva clipe, apa a patruns in case si in beciuri. Vai de mama de om, ce ne-a fost dat sa traim! Ne-au murit porcii in cotete, iar closca cu pui a luat-o apa cu totul… Nu stiam unde sa alergam mai repede, copiii plingeau, animalele zbierau. Au fost clipe de groaza, am ramas fara gospodarii si animale. Toata munca noastra la cimp a fost distrusa, grine, porumb, finete, toate au fost luate de viitura. O sa murim de foame anul asta, Dumnezeu s-a suparat pe rautatea noastra!“, a declarat Florea Tudor, din satul Motoci.
Animale moarte, gospodarii si case distruse
Garduri din beton construite cu doar un an in urma au fost scoase din pamint, copacii smulsi din radacina, hambarele erau doborite, sirele de paie luate de ape. „Am si acum apa de peste un metru in casa… Viitura mi-a omorit porcii, pasarile si ciinele… Mama mea are 86 de ani, dar imi spune ca nu a vazut un asemenea potop decit la televizor. Lui Constantin Calu, vecinul meu, apa i-a omorit capra, iar porcii si vaca i-au fost luate de apa“, a spus Dumitru Marica.
Alt satean din Motoci, Marin Bacanu, povestea cu ochii in lacrimi ca si-a pierdut toate cele 60 de pasari pe care le avea, doar porcii a reusit sa-i salveze, urcindu-i in podul uneia dintre magazii.
Marin Neamtu era, in timpul potopului, in casa, cu fiica si cele doua nepotele, de un an si jumatate, respectiv 12 ani: „A venit apa cu asa putere incit ne-a izbit usile de la casa si a ridicat obloanele beciului. Atunci au inceput sa intre suvoaie si in dormitoare… Frigiderul s-a rasturnat, fetita de 12 ani a inceput sa tipe, iar pe cea mica incercam sa o tin cit mai sus, sa o feresc de apa… Am trimis azi (ieri – n.r.) copilele la Craiova, la niste rude. Nici nu stiu de unde sa incep, am scos in curte ceea ce se mai poate salva, in rest, este namol peste tot, chiar si in sifoniere“.
Satenii au gasit si explicatii pentru dezastrul produs, pe mai mult de 13 kilometri neexistind nici un fel de baraj, desi in Teslui se scurge apa de pe toti versantii. Puterea viiturii a fost atit de puternica, incit a rasturnat citiva sateni cu tot cu tractorul in care se aflau. „Am plecat pe potopul ala, incercind sa ajung la niste rude. A venit un val atit de puternic, incit m-a rasturnat cu tractorul. Am iesit pe geam si am stat urcat pe remorca citeva ore. Una dintre fetitele vecinilor a stat in pod mai mult de cinci ore, iar bunica-sa era urcata in picioare in pat, tinindu-se cu miinile de drevele de la fereastra“, a spus Aurelian Matei.
Reprezentanti ai comunei Mischii faceau ieri primele estimari ale pagubelelor. „Nu am ajuns inca pe la toti satenii, insa exista peste 75 de case inundate si toate gospodariile au fost afectate. Au murit foarte multe pasari si animale, iar beciurile caselor sint inca inundate“, a precizat Cornelia Balna, inspector cadastru in cadrul Primariei Mischii.