29.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajFinal de apel pentru infrastructurile de cercetare și inovare în parteneriat cu IMM-urile

Final de apel pentru infrastructurile de cercetare și inovare în parteneriat cu IMM-urile

COMUNICAT DE PRESĂ

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, anunță închiderea apelului de proiecte „Infrastructuri de cercetare, inovare și transfer tehnologic în colaborare cu IMM-urile”, dedicat stimulării parteneriatelor între mediul academic, institutele de cercetare și întreprinderile mici și mijlocii din regiune.

Apelul, lansat la data de 9 aprilie 2025, a avut o alocare financiară totală de 9.544.846 euro și s-a încheiat pe 8 iulie 2025. Scopul principal a vizat consolidarea capacității de cercetare și inovare în domenii prioritare de specializare inteligentă (RIS3), contribuind la creșterea competitivității economice și la dezvoltarea unui ecosistem regional funcțional de inovare.

În cadrul apelului au fost depuse proiecte cu o valoare totală solicitată de aproximativ 18 milioane euro.
Proiectele propuse acoperă o gamă variată de teme avansate de cercetare și soluții tehnologice inovative, printre care:

Implementarea unui sistem de învățare profundă și analiză statistică pentru morfologia
fetală;

•Sursă ecologică de energie bazată pe pile de combustie, destinată aeroporturilor;

•SeismoGuard – platformă integrată pentru monitorizarea construcțiilor critice la seism;

•SkyScan – sistem de analiză pentru suprafețele de mișcare aeroportuară;

•DroneAI – aplicații autonome pentru analiză și inspecție;

•SIMIRA – sistem integrat de management cu realitate augmentată și asistent virtual;

•Soluții pentru analizarea siguranței funcționale a vehiculelor (ISO 26262);

•Sisteme autonome de monitorizare aeriană și terestră de nouă generație.

Apelul a sprijinit proiectele depuse doar în parteneriat, fiecare consorțiu fiind compus din cel puțin două IMM-uri și o organizație de cercetare. Activitățile eligibile au inclus, printre altele, dezvoltarea de infrastructuri de cercetare, achiziția de echipamente, derularea de activități de cercetare aplicată, servicii de consultanță și formare, precum și cooperare interregională și transfer tehnologic.

Pentru sprijinirea acestor activități, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia implementează proiectul „Asigurarea sprijinului financiar în anul 2025 pentru implementarea PR SVO 2021-2027 și închiderea POR 2014-2020”, cod SMIS 337618, care este finanțat în cadrul Priorității 8 a programului. Durata de implementare a proiectului este cuprinsă între 01.01.2025 –26.01.2026.
Valoarea totală a cererii de finanțare este de 46.524.406,80 RON, din care 73,07% din FEDR (33.995.384,05 lei), respectiv 26,93% de la Bugetul de stat (12.529.022,75 lei).
Obiectivul general este de a asigura, în perioada 1 ianuarie 2025 – 26 ianuarie 2026, resursele financiare pentru implementarea PR SV Oltenia 2021-2027, precum și pentru închiderea POR 2014-2020.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

Implementarea eficientă a PR SV Oltenia prin acțiuni care au ca scop:

Sprijinirea activităților necesare pentru închiderea POR 2014 – 2020, având în vedere totodată și asigurarea tranziției personalului către AM PR SVO;

Implementarea transparentă a PR SV Oltenia vizează optimizarea procesului de informare și comunicare, prin diseminarea constantă a datelor legate de program către publicul larg, beneficiari, potențialii beneficiari și alti factori interesați.
Informații suplimentare legate de acest subiect puteți solicita pe adresa de email: [email protected] sau vizitând site-ul https://pr2021-2027.adroltenia.ro/.

Prin acest demers, ADR Sud-Vest Oltenia contribuie la construirea unui mediu regional de inovare activ și eficient, în care cercetarea, mediul de afaceri și tehnologia colaborează pentru a transforma ideile în soluții aplicabile în economie. Sprijinirea colaborărilor între parteneri relevanți din regiune și valorificarea rezultatelor cercetării reprezintă direcții esențiale pentru
dezvoltarea sustenabilă a regiunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS